Popboks - TOWELHEAD – Alan Ball - …Jer ona sme da zna [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 16.03.2009. 10:57 · 3

TOWELHEAD – Alan Ball

…Jer ona sme da zna

Jenjavaju ratne trube zalivskog rata, maloleta Jasira otkriva svet telesnog užitka, teksaško predgrađe samo što se ne sruši pod pritiskom jetkog humora i subverzije Alana Balla. A mi, imamo li prava na glasan smeh na sve to?

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10
 

Scenario: Alan Ball (po romanu Alicije Erian)
Uloge: Summer Bishil, Peter Macdissi, Aaron Eckhart, Toni Collette, Maria Bello
Žanr: drama/ komedija
Trajanje: 124 min.
Proizvodnja: SAD, 2008.

Alan Ball (producent oskarovske drame Američka lepota i dve uspešne serije – Six Feet Under i True Blood) kao da ne bi tek tako da napusti svet američkih predgrađa namenjenih srednjoj klasi. A i zašto bi? Očito mu to okruženje odgovara; svaki put kad mu krene u pohode, sleduje mu Oskar, Emmy, Zlatni globus ili barem duge ovacije. Towelhead (poznat i pod naslovom Nothing is Private), prva Ballova bioskopska režija, još jedna je snažna karika u ovom nizu.

Ozbiljnija satira, pa još i nadograđena blagom ali dovoljno upadljivom političkom nekorektnošću, odavno je postala važan deo filmskog i televizijskog glavnog toka (velikim delom to je zasluga upravo Ballove Američke lepote, koja je utabala put čak i Očajnim domaćicama). Ball to zna i zato nije rad da tek tako napusti osvojenu teritoriju. Iako su slične priče vremenom izborile status zasebnog žanra, Ball uspeva da iznađe ne toliko rabljenu perspektivu. Nešto tamnijeg tona, mora se dodati.

Smešten u završne dane zalivskog rata, Towelhead (inače, anglosaksonski izrazito pogrdan naziv za stanovnike arapskog porekla) donosi priču o sazrevanju 13-godišnje Arabo-amerikanke Jasire (zapanjujuće zrela kreacija Summer Bashil). Jasira se ističe po fizičkoj zrelosti i nadolazećoj lepoti, ali naprosto ne ume da kaže „ne!“.

Histerična majka (Maria Bello) je šalje kod oca (Peter Macdissi), inženjera NASA koji je jednu (versku) rigidnost naprosto zamenio drugom (slepom željom za integracijom među domicilne žitelje). U novom domu, naizgled snenom predgrađu, Jasira se nađe u klinču s damarima vlastite seksualnosti i privlačnosti prema nekoliko decenija starijem susedu (Aaron Eckhart). Kao da to nije dovoljno, izložena je rasističkom maltretiranju vršnjaka i neželjnom pokroviteljstvu komšinice, ovisnice o pitanjima ljudskih prava. A tu je i privrženi tamnoputi drug iz školske klupe.

Ballova intervencija na već potrošenom tkivu podžanra u kome je izabrao da se kreće predstavljala je i okosnicu loših kritika čiji je prvi talas gotovo potopio ovo ostvarenje i odložio bioskopsku distribuciju. Naime, autor svesno u središte priče stavlja devojčicu koja se ne libi da svoje prve seksualne i srodne fantazije iživi na javi.

Balla interesuju posledice tog preobražaja unutar datosti nezavisnog (tzv. Sundance) filma – šta se desi kada pretpostavljeno napaćeni objekat tlapnje postane proaktivni subjekat? Muškarci upadaju u njene zamke, Jasira greši i uživa u sladostrašću, a autor iako pokazuje razumevanje, svoju junakinju ostavlja bez apologije.

Alanu Ballu je na dušu stavljeno grubo odsustvo delikatnosti u bavljenju pipavom temom, ali strasti su strasti, a reditelja je u ovom slučaju nesumnjivo pokretala strast za rekonstrukcijom okoštalih žanrovskih konvencija. Tamo gde su zadrti prepoznavali odsustvo takta, dobranemerniji i opušteniji će prepoznati hrabrost da se pliva uzvodno i krikne kad bi većina šaputala.

Beskompromisnost u koncipiranju i tretiranju ključnog lika silinom domino-efekta oslobodila je mnoge druge mogućnosti. Lišen stega političke korektnosti i lažnog čovekoljublja, Ball ne zazire od ubojite satire, dajući oduška svojoj mizantropiji, ali, srećom, na filmski kultivisan način. Towelhead je upravo to – mali, neodoljivo bezobrazan i izvanredno izbalansiran ogled, kome može da zasmeta senka koju baca obilje inferiornijih ostvarenja na tu temu.



Komentari

  • Gravatar for kitano
    kitano (gost) | 16.03.2009. 17.10.58
    sjajan film. potpuno je nejasno zasto je tako stigmatizovan u americi.
  • Gravatar for Odlično....
    Odlično.... (gost) | 20.03.2009. 01.46.11
    Todd Solondz_meeting_Lary Clark
  • Gravatar for Darko
    Darko (gost) | 16.04.2009. 19.16.15
    Sjajan film !!! Odlična priča o malograđanštini i predrasudama u američkom društvu. Kada su ove stare socijalne bolesti u pitanju niko nije imun. Lek je poznat, ali je skup i elitistički orijentisanim političarima se ne isplati da u to ulažu. Rezultat vidimo u fabuli ovog filma. Priča bi mogla da se implenentira bilo gde u svetu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi