Popboks - PEJZAŽ BR. 2 – Vinko Möderndorfer (Fest 09) - Isprskano krvlju [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 04.03.2009. 13:05 · 2

PEJZAŽ BR. 2 – Vinko Möderndorfer (Fest 09)

Isprskano krvlju

Slovenačko-srpski naslov, pa još nasilni triler, čak dobar, uz to s obiljem seksa i krvoločnih ubistava, a dotiče se i neraščišćenih zločina komunističke prošlosti... Sve to na samo jednom pejzažu

Zoran Janković

Ocena:
8


8/10
 

Naslov originala: Pokrajina Št. 2
Scenario: Vinko Möderndorfer
Uloge: Marko Mandić, Slobodan Ćustić, Barbara Cerar, Maja Martina Merljak
Žanr: triler, horor
Trajanje: 90 minuta
Produkcija: Slovenija, Srbija , 2008.

Nema spora da je Slovenija dospela u Evropu, no što se filma tiče, Slovenci sa ex-SFRJ braćom dele mahom opštu bezidejnost. Naime, slovenački film, mada izdašno potpomognut od tamošnjih fondova, ne uspeva da umakne iz začaranog kruga beskrvnih, ispraznih i jalovih priča o monotoniji života u urbanom okruženju, gde antipatični junaci u okruženju hi-tec stanova preispituju krajnje granice dosade.

A Pejsaž br. 2 pokazuje koliko je malo zapravo dovoljno za daleko bolje. Zaplet filma počinje kada Sergej (Marko Mandić) i Polde (Janez Hocaver), dvojica sitnih lopova, ukradu sliku iz rezidencije penzionisanog komunističkog generala (Janez Skof). Pokradeni je čovek starog kova, navikao da probleme rešava po kratkom postupku, pa u pomoć zove misterioznog pomoćnika (raspoloženi Slobodan Ćustić), koji dobija zadatak da povrati umetninu, pejzaž iz naslova, ali i poverljivi dokument koji je greškom završio u rukama lopova.

Krenulo se od jednostavne premise, toliko česte u anglosaksonskim ostvarenjima – povraćaja kompromitujućeg dokaza i uklanjanja neželjenih svedoka. Promišljeno i znalački, Möderndorfer na to dodaje i lokalnu boju; naime, očigledno je da je nadahnuće za segment priče o partizanskim zločinima nad neprijateljima revolucije pronađeno u nedavnim otkrićima čiji je junak slovenački komunistički barjaktar Mitja Ribičič.

Ovo priču obogaćuje i čini osobenijom u odnosu na okean sličnih ostvarenja; daje joj dobrodošao lokalni kolorit. Möderndorferova Slovenija naprosto beži iz okvira idilične slike koja joj je nametnuta – ovo je Slovenija od krvi i mesa, zemlja sitnih prevaranata i krupnih tajni, nagojenog proleterijata i dekadentne vlastele (autor ovde vešto kontrastira scene sitnih porodično-komšijskih radosti siromašnijh i udarničkog seksa uvek i svugde imućnijih). Za sličnim zahvatom je, recimo, posegnuo Nicolas Winding Refn slikajući manje poznati polusvet svoje Danske u okviru trilogije Pusher.

Premda za najiskreniju preporuku, Pejsaž br. 2 očitava i nekoliko upadljivih mana – glavni junak je tipčno balkanski pasivizirani pion, mnogo vremena se troši na pojašnjavanje dovoljno jasnih odnosa, dok je previše dramaturškog lobiranja (tako, recimo, junaci osećaju goruću potrebu da neznancu bez ikakve prisile saopšte sve neophodne informacije).

Te manjkavosti, na sreću, Pejzaž br. 2 nadomešćuje atmosferičnošću, ritmičnošću, doslednim verizmom, obiljem scena seksa i nasilja, te sveukupnom tehničkom kompetentnoću (fotografija Dušana Joksimovića je bolja nego u njegovim ovdašnjim postignućima).

Pejzaž br. 2 nije revolucionarno ostvarenje (iako se dotiče revolucionarno-evolucionih tema), ali jeste umešan i zdrav naslov koji uspeva da pomiri silovitost žanrovskog i suptilnost autorskog sveta, tj. snagu severa i toplinu juga.

Povezani tekstovi – Fest 09:

 



Komentari

  • Gravatar for srdan andrejević
    srdan andrejević (gost) | 04.03.2009. 16.58.36
    Koliko čujem, film će biti u distribuciji kod nas. Preporučujem svima da ga pogledaju!
  • Gravatar for Mixitronicx
    Mixitronicx (gost) | 04.03.2009. 17.06.28
    U, jeee. Opak film. Slovenci su mu ga baš dali.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi