Popboks - Milan Mumin [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ukus poznatih · 22.02.2009. 10:40 · 19

Milan Mumin

Direktno sa linije Njujork - Novi Sad, bivši Hunter o drevnom Kjotu i još drevnijem Novom Sadu, o Miki, Jovi i Branku, Čanku i Đinđiću, Moominu i markomuminu…

Popboks

Omiljeni album i pesma?

Moj definitivno najomiljeniji album je naša druga zvanična ploča Oh, Evolution iz 1994. godine. Istoimena pesma mi je najomiljenija, a posvetio sam je jednoj Mirjani. Sve u vezi tog albuma je lepo, sam proces snimanja je bio divan, divno druženje, kreativan timski rad i kao rezultat - jako drag album sa sjajnim pjesmama.

Te godine, kad je izašao, mi smo se i zvanično etablirali i bili proglašeni Bendom godine u vrlo oštroj konkurenciji. Drago mi je da hitovi sa te ploče ni dan-danas ne blede.

Koncert?

Od oko 1.500 koncerata koliko sam diljem planete odsvirao, komotno za dve trećine mogu reći da su bili kompletan horor, na proprđenim razglasima, u hladnom, sa dve gužve, tri mase i četiri promaje, a i kad je bilo mase, često su me maltretirali ožderani i urađeni pajvani, koje sam iz kurtoazije smatrao i nazivao fanovima.

However, bilo je i puno divnih momenata, svaki koncert (do)godine, masa divnih klupskih svirki, skc-ova, kst-ova, mašinaca, studio m-ova, pa svirki po trgovima, skoro svaka svirka na Berarovom ili Sretinom razglasu…

Svakako jedna od najdražih mi je svirka na beogradskom Trgu republike na Srpsku Novu 1997. godinu, kad smo se digli protiv izborne krađe. Svirali smo pred 500.000 ljudi. U bekstejdžu smo sedeli sa Vukom, Danom, pokojnim premijerom Đinđićem, Lazom Ristovskim, Gagijem Jovanovićem, Dušanom Kovačevićem, pokojnim Tirketom, pokojnim Zvonkom Osmajlićem i masom meni dragih ljudi, da bi nam se na koncu priključio i moj, trešten p'jan, Baba.

Film?

Gotovo sve što su napravili Piter Grinavej i Fasbinder. Obožavam i Hercoga, Šlendorfa i generalno tu neku školu. Jako volim taj neki neformalni pristup slici i režiji. Veliki sam poštovalac i Pazolinija, Žilnika, Formana, Gorana Markovića, a pogotovo Almodovara!

Knjiga i pisac?

Definitivno Kafka i Šekspir. Cio opus. Istakao bih Metamorfoze i Zamak, a od ovog drugog Hamlet i Otelo.

Svakako volem i Dostojevskog, Jesenjina, Viljema Blejka, Jejtsa, Bodlera...

Od naših mi je bio i ostao neprikosnoven, nikad dočitan Meša, sa svojim Dervišem i    Tvrđavom, zatim Andrić i Dis, te meni jako bitno sveto vojvođansko trojstvo: Mika, J.J. Zmaj i nikad prežaljeni Branko.

Postoji li pesma za koju bi voleo da si je ti snimio?

Nema takve, na sreću ili nažalost.

Omiljeni sajt?

Pošto sam potpuni zavisnik o internetu, ima more toga. Ipak su mi najdraži My Space, Facebook, Zbrka.com, Kobajagrande.com, Vikipedija…

Imaš li nešto što smatraš hobijem?

Da. Kuvanje i sedenje po kafanama. Obe stvari u meni pobuđuju nesvakidašnji duševni mir.

Putovanje?

Davne 1997. godine moj dragi prijatelj i duhovni otac Balint Sombati i ja smo, na nagovor našeg dragog prijatelja i pokojnog pesnika Voje Despotova, napravili performans Waver koji je obišao mnogo zemalja. U sklopu tih putovanja bila je i 20-dnevna turneja po Japanu. Gostovali smo u pet gradova od kojih mi se najviše svideo Kjoto, drevni kulturni centar i stara prestonica Japana.

Jedno od putovanja koja takođe pamtim i rado bih ponovio je, svakako, naša poseta Parizu 2004, gde smo nastupali u Boburu i potom u legendarnoj galeriji Imanens na Momparnasu.

Pratiš li sport i za koga navijaš? Ideš li na utakmice?

Apsolutno NE!

Pet istorijskih ličnosti koje bi pozvao na večeru?

Osim mog brata Nenada Čanka, koji mi i inače često dolazi na večere, svakako bih voleo videti i moje drage prijatelje-istorijske ličnosti: Teofila Pančića, Peru Lukovića, Mitu Boarova i Natašu Kandić!

Ko je tvoj alter-ego?

Siguran sam da ga imam, možda i više njih, samo nijesam siguran da smo se upoznali. Jedan od njih može biti „markomumin“, moj alter-ego na Skypeu. Potom je tu i Moomin, ime mog novosadskog benda, ali isto tako je on moje drugo ja, samo na bini. Mogućno je da postoji još jedan – Mussah, naivni večiti dečko iz svih krajeva NS-a, koji će se uvek opirati odrastanju, sazrevanju i zbližavanju.

Šta voliš da misliš o sebi?

Volim da verujem da sam dobar čovek.

Šta bi probao, a još nisi?

Heroin, samo da nije toliko štetan.

Psuješ li ikada? Zašto?

Mislim da mnogo psujem, ali više onako iz zabave, ne moram biti nužno ljut ili iznerviran. Mi i Mađari, po meni, imamo najlepše i najsočnije psovke na svetu, tako da bi šteta bilo ne praktikovati ih.

Šta voliš u Novom Sadu, a šta bi prvo promenio?

Apsolutno sve u vezi NS-a obožavam. Prosto ne znam koji kraj više volem. Ne bih menjao niš', samo bih dodavao, u smislu zidanja. Najviše, ipak, volem ženski deo populacije.

Da li si zlopamtilo?

Ne baš ili bar ne na duge staze.

U koga ili u šta veruješ?

U moju familiju, a uz njih imam par pouzdanih ljudi. Mislim da i posle svega nisam prestao da verujem u muziku i ljubav, sto u većini slučajeva izjednačavam.

Šta/ko je prava žena?

Ona koja ne opterećuje i stvara unutarnji mir.

Zbog čega se kaješ?

Što sam došao na ovaj svet, a nije bilo do mene.

Ko je genije?

Mocart i(li) Bah



Komentari

  • Gravatar for krt
    krt (gost) | 22.02.2009. 11.10.25
    kobasice, kobasice, kulen, kulen, masti, masti
  • Gravatar for cik da vidim...
    cik da vidim... (gost) | 22.02.2009. 11.27.28
    ...da ekipi koja mu dolazi na veceru ponudi kavurmu! buahahaha :))) imate li mozda neko misljenje?! ...za kavurmu?! :))))))))
  • Gravatar for al
    al (gost) | 22.02.2009. 12.41.25
    pozdrav za mumina od druga joce leskovac miami
  • Gravatar for mika
    mika (gost) | 22.02.2009. 13.44.15
    teofil, mumin i čanak za jednim stolom?!? :)
  • Gravatar for cik da vidim...
    cik da vidim... (gost) | 22.02.2009. 14.17.36
    ...kavurma za svu trojicu! :)))))))
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 22.02.2009. 14.24.45
    Miko nisi u toku. Mumin bi za tim stolom bio u prirodnom okruzenju. Postoji u njegovoj pjesmarici stih koji ide otprilike "...vojvodinian dream...". Uvijek se obradujem kad vidim da srpski mediji (Popboks) pisu o muzici iz susjednih zemalja (Vojvodina).
  • Gravatar for dzabe...
    dzabe... (gost) | 22.02.2009. 18.18.06
    @arf ...se radujes. Vojvodina je deo Srbije, bila i ostace. Dakle, ako je to tvoj dream, dream on. Siguran sam da Mumin nije primitivac koji tako usko posmatra stvari kao ti, mada mu srpski mnogo bolje ide od engleskog, posto su mu tekstovi uvek bili losi do besvesti.
  • Gravatar for @ Arf
    @ Arf (gost) | 22.02.2009. 18.46.07
    to sto si rekao moze da se shvati i u pozitivnom i u negativnom kontekstu! ...ja ga ipak shvatam u ovom drugom ...masnom, masnijem, najmasnijem! :)
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 22.02.2009. 19.55.39
    Bilo bi zanimljivo istrazit kol'ko bendova smatra da su samo iz Vojvodine, a ne iz Srbije. Recimo Zbogom Brus li na svom majspejsu su "PANKBURASHKA BANDA Novi Sad, Voivodina Former Yugoslavia. Kao sto vidimo Srbije nema, ali je bivsa Juga ziva da zivlja ne moz bit. Nadam se da nisam u pravu i da i dalje svi zivimo u Srbiji, ali...
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 22.02.2009. 20.14.07
    arf je u pravu...mumin zaista ima takav stav. kakogod LH su meni bili i uvek bice drag bend
  • Gravatar for BG-school
    BG-school (gost) | 22.02.2009. 22.20.30
    meni nisu bili niti ce! toliko!
  • Gravatar for Mladen
    Mladen (gost) | 23.02.2009. 05.05.46
    Gledam ovaj klip i nešto kontam... Ova današnja inkarnacija Mumina (berba ljeta gospodnjeg 2009.) me neodoljivo podsjeća na Boru Miljkovića aka Tonija Montana iz njegovog 1990s izdanja. Priča, nastup, rezoni i suština su im identični (čak su i gestikulacije iste). Jedino je predznak suprotan. Mumin slijedi Borinim dobro utabanim putem. Bora/Toni je 1980-ih bio (polu)simpatični đilkoš-klipan iz Radosti Evrope, Mumin je to postao 1990-ih u Love Huntersima. Bora/Toni je 1990-ih prerastao u matoro džangrizalo ekstremnih političkih stavova, a Mumin 2000-ih.
  • Gravatar for Ljudimir
    Ljudimir (gost) | 23.02.2009. 08.05.55
    Nikad nisam kontao tu priču za dve babe i tri šora.A zašto je onda i išao tamo gde toga nema?
  • Gravatar for gasprom
    gasprom (gost) | 23.02.2009. 10.45.35
    zna se ko je gazda :)
  • Gravatar for Nizina
    Nizina (gost) | 23.02.2009. 20.54.56
    Ma živeli svi vi meni jednu tauzendku :)
  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 24.02.2009. 05.57.05
    Drago mi je sto je Mumin napravio uspesnu muzicku karijeru u Americi, a pored toga nije zaboravio publiku u otadzbini.
  • Gravatar for @Aleksandar
    @Aleksandar (gost) | 24.02.2009. 09.08.01
    i meni isto, uspeh u americi nije mala stvar, tako mi svih vojvodjanskih separatista
  • Gravatar for Uki
    Uki (gost) | 25.02.2009. 08.05.44
    ...dole potpisan "dzabe... " veli da su Muminovi textovi loshi.. ok..mishljenje..ali chiji textovi kod nas na engleskom se tebi misle bolji??? ..daaj... prvo poslushaj pa sudi.. i manite se te priche autonomashi separatisti...
  • Gravatar for @ Uki
    @ Uki (gost) | 25.02.2009. 13.12.08
    Izvini kada tako nesto izjavljujes, moras da budes spreman i na reakcije okoline! to je sasvim "normalna" pojava u bilo kojoj sredini, a ne samo nasoj! Ako stvarno tako misli onda ovi komentari ne bi trebali da ga uopste doticu (da ne kazem malo drugacije i vulgarnije!:) Isto to se odnosi i na ljude koji citaju i pisu ove komentare! Problem je sto ljudi takve stvari izjavljuju tako olako, a posle se zderu i smeta im kada ih okolina napljuje! Pa kad se ide mecki na rupu! Inace potpuno nebitno, ali ja Mumina nikad nisam gotivio niti cu! pozz
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.