Popboks - LUX INTERIOR - The Cramps (1946-2009) - Rockabilly, horrorbilly, sexybilly [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Ritam · 14.02.2009. 21:26 · 4

LUX INTERIOR - The Cramps (1946-2009)

Rockabilly, horrorbilly, sexybilly

The Cramps su ponajviše doprineli otkrivanju tzv. missing linka, karike koje nedostaje a koja je vrlo bitna za pojašnjavane punk fenomena i korena iz kojih je nastao

Aleksandar Dragaš

Ritam

Umro je Lux Interior, lider rockabilly-voodoo benda The Cramps, jednog od najbizarnijih i najfascinantnijih u r'n'r istoriji. Od početka na margini tržišta i na granici opstanka, Crampsi su tvrdoglavo preživljavali uprkos trendovima, nošeni fanatičnom posvećenošću protagonista: nepriznatog i odmetnutog Elvisovog naslednika i gospodara rock zombija Luxa, njegove partnerke Poison Ivy i publike za koju neko reče da su “ljudi koji bi dali život za The Cramps“. Bio je to trio koji je, svako na svoj način, podržavao misiju “goddamn rock & roll”.

Crampsi svoj 35-godišnji mitski život - pun nesputane zabave, glasne muzike, vrućeg seksa i nešto malo košmara - u najvećoj meri duguju đubrištu američke pop kulture: filmovima B produkcije, ikonografiji pulp revija i seksi magazina, slavljenju najbizarnijih rock likova 50-ih i 60-ih. I kao i sve drugo što je tu izraslo, teško je iskorenjivo - čak i kad smrt uzme posao u ruke. Ako je junak tog filma umro i otišao na sastanak sa Elvisom, ne sme se zaboraviti kako se u horor filmovima glavni negativac gotovo uvek vraća...



Komentari

  • Gravatar for neka mu je...
    neka mu je... (gost) | 14.02.2009. 21.41.41
    ...vjechni rahmet!
  • Gravatar for humanfly
    humanfly (gost) | 15.02.2009. 21.00.44
    najpodcenjeniji bend u istoriji!
  • Gravatar for Profesionalni komentator
    Profesionalni komentator (gost) | 16.02.2009. 08.54.19
    Ništa posebno ili sam ja ograničen.... Naprost takva vrsta muzika ne prija mom uhu... Koncept je zanimljiv, ali nadilazi stvaraoce i to je po meni osnovni problem... Primera radi, The Misfits, koji imaju sličan koncept, su daleko bolji bend i daleko uticajniji... Ja bih rekao da su The Cramps prilično precenjen bend... U muzičkom smislu nisu ni do kolena npr., The Beach Boys-ima, a 95% tzv. poznavaoca pop muzike u nas ih prezire.... iz meni nepoznatog razloga... Ako bih morao da biram između The Crampsa i The Beach Boys uvek bih izabrao The Beach Boyse i to ne samo zbog Pat Soundsa...
  • Gravatar for Dooshman
    Dooshman (gost) | 16.02.2009. 21.45.29
    Sex, drugs, drugs, drugs and R.N.R...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

KURT COBAIN (1967-1994)

Čovek koji je ozbiljno mislio

Ritam

MILAN MLADENOVIĆ (1958 – 1994 – 2012)

...A čitava večnost za njih!

Ritam

EVA BRAUN (1992-2012)

Bečejska pop radionica

Ritam

GREEN ON RED (1990)

Plodovi gneva

Ritam

THE BEASTIE BOYS

Hip heavy hop

Ritam

BRZI BENDOVI SRBIJE (1992-2012)

DLM & Crni Lilihip

Ritam

THE GODFATHERS (1990)

Kumovi

Ritam
Od istog autora

BAD BRAINS (1990)

Glas, žice i kože

Ritam

DAVE GAHAN

Hourglass

Albumi

JOE STRUMMER (1989-2002-2008)

Bela pobuna

Ritam

MEAT PUPPETS (1990)

Datule i masline

Ritam