Popboks - EUFORIA - 2 [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 19.01.2009. 13:40 · 9

EUFORIA

2

(Automatic)

Prema najavama izdavača, novi album beogradskog trija donosi "svojevrsni glas generacije beogradske omladine u srednjim dvadesetim"

Nebojša Marić

Ocena:
4


4/10
 

Kako ne bi pomislio da je zalutao, odnosno da je u pitanju disk nekog drugog benda, slušalac bi, pre nego što pusti drugi album sastava Euforia, najpre trebalo da zaboravi sve po čemu je ovaj beogradski trio do sada bio poznat. Crveni omot sa srcem kroz koje je probodena kost i pesme sa tinejdžerskom tematikom, ponekad šarmantne a ponekad nespretne ili samo naivne, ovde su ustupile mesto grmljavini i besu.

EUFORIA - 2

U tom smislu Nisu oni i Alicante predstavljaju osnovu nove orijentacije benda. One su napisane iz ugla mladog čoveka koji je izgubio snagu za borbu za bolji život u sredini sa izopačenim sistemom vrednosti. Ukratko, bezopasna pitalica sa debija: „Šta je to čime nas lažu, mažu?“ pretvorila se ovde u provalu gorčine koja se smešta blizu potpunog očaja („Neće se promeniti ništa ovde“) sa samosvešću ("Moram krenuti od sebe").

U celini gledano, međutim, ovaj album pati od nedostatka upečatljivih i efektnih muzičkih rešenja koja bi taj bes podržala i dodatno ga osnažila. Iako je ostatak albuma agresivniji u odnosu na debi, sa zvukom utemeljenim u melodičnom krilu hard corea, izgleda kao da upravo ta osvojena koherentnost vezuje ruke kreativnim snagama benda.

EUFORIA - 2

Zbog žanrovskog usmerenja se rifovi u pesmama međusobno gotovo ne razlikuju, pošto nijedan od njih ni na koji način nije istaknut, a isto važi i za prelaze u pesmama. To za posledicu ima niz slabih refrena, koji najčešće ne postižu željeni emotivni učinak kod slušaoca (npr. Disko ili Čovek koji nam je potreban). Izuzetak ovde predstavlja samo zapaljiv komad Nisomnija.

Euforia je, dakle, snimila ujednačen album, čime je primarni cilj postignut – nakon njega slika grupe čiji stil se kreće u širokom rasponu od novog talasa, preko Nirvane i Weezera, pa do Blink 182, biće potpuno izmenjena.

S druge strane, ovde nećete naći priče inspirisane duhovitim ili bizarnim situacijama iz tinejdžerske svakodnevice, poput Sve o njoj ili Bakuta sa debija. Zbog svega toga, drugi album beogradskog trija deluje kao celina s puno problematičnih delova.

Drugim rečima, iako je ovde srce na mestu, oseća se manjak onog ne manje važnog – dobrih pesama.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 19.01.2009. 16.32.48
    Drugari, sto ne promenite ime u 'Repetitor 2' ... mozda dobijete na POPBOKSU cistu desetku! :)
  • Gravatar for @ Goran
    @ Goran (gost) | 19.01.2009. 17.02.12
    Bolje da tvoji drugari nauce da prave pesme.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 19.01.2009. 22.26.23
    @@ Goran njegovi drugari u odnosu na tvoje drugare imaju ceo album hitova.
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 20.01.2009. 08.55.04
    Ma stvar je u tome sto je ovo jedan skroz OK album, koji zasluzuje bolju ocenu. A ja sam cinican samo iz razloga, sto mnogo losiji albumi i mnogo losiji bendovi ovde bolje prolaze. Spomenuo sam Repetitor zato sto ce uskoro umesto POPBOKSA logoa verovatno osvanuti REPETIT-BOKS, i svi ce kapirati kako je to nekako normlano. Pa pogledajte samo u 'search'-u kada se upise 'repetitor' koliko tekstova ima vezano za taj bend. Isto sa Petrol,Nezni Dalibor, Jarboli... U mom gradu (Novi Sad) ima bar jedno 30 bendova kao sto su Repetitor. Pa sta? Poenta moje price je da potpuno obicne bendove kao sto je Repetitor gledate kao super-ultra-remek delo, a svi ostali su 3 klase ispod - ukljucujuci Euforiu. Sa muzicke strane ljudi ubijaju kako sviraju za sve gore pomenute bendove. Imaju ok album, i mislim ne treba biti toliko strog prema jednom odlicnom domacem bendu (davanjem ocene 4). Predlog za sajt: Hajde napravite molim vas sistem (kada ste vec ozbiljan portal) da registrovani korisnici mogu samostalno oceniti neki album. Pa neka bude dve ocene, jedna ocena autora, i druga - glas posetioca. Isto vazi i za komentare - samo registrovani mogu komentarisati tekst. Cisto moj predlog...
  • Gravatar for b.
    b. (gost) | 20.01.2009. 11.04.26
    slazem se sa goranom!
  • Gravatar for Superoperater
    Superoperater (gost) | 20.01.2009. 14.06.19
    I ja se u potpunosti slazem sa Goranom. A narocito oko predloga da se uvede ocena posetilaca sajta...
  • Gravatar for zelenbaba
    zelenbaba (gost) | 24.01.2009. 18.36.21
    To je jako los predlog. Gotovo pijacni. Kakve bre ocene posetilaca sajta gde ste to videli? Demokratija na internetu - neka 'fala. Koga je ikada bilo briga kako je ocenjen neki album??? Bitno je ono sto pise u tekstu. Kao da je Repetitor kriv sto je Euforia dobila losu ocenu. I jedan i drugi su odlicni bendovi, jedni imaju bolje tekstove i prepoznatljivi zvuk, drugi bolje sviraju, a te kenjaze da u Novom Sadu ima 30 takvih mogu da prodju kod klinaca iz kraja, ili paranoika koji u svemu vide prestonicku zaveru.
  • Gravatar for @zelenbaba
    @zelenbaba (gost) | 26.01.2009. 16.06.22
    Gde se to da videti? Idi na http://www.metacritic.com Da vidis kako su kriticari ocenili tvoje omiljene albume, a kako publika. I mozda ces uvideti da kritike mozda vredi procitati zbog umesnosti baratanja recima i spominjanja benda koji volis, ali da im generalno NE TREBA verovati. Kriticari treba da preispitaju svoju ulogu u muzickoj industriji danas, a ako to ucine mozda ce skociti s mosta...
  • Gravatar for moze i ovako
    moze i ovako (gost) | 09.02.2009. 13.51.46
    http://www.balkaninsight.com/en/main/life_and_style/16359/
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.