Popboks - GHOST TOWN – David Koepp - Duša od čoveka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 01.01.2009. 21:29 · 1

GHOST TOWN – David Koepp

Duša od čoveka

Ako ideja o izabranom čoveku koji naprasno dobija dar da komunicira s mrtvima nije najsvežija, činjenica da je ovde reč o preko svake mere džangrizavom pojedincu koji je taj dar stekao prilikom kolonoskopije unosi dašak originalnosti u ovaj koncept

Sofija Vuković

Ocena:
8


8/10
 

Scenario: David Koepp, John Kamps
Uloge: Ricky Gervais, Greg Kinnear, Téa Leoni, Aasif Mandvi, Billy Campbell, Alan Ruck,
Kristen Wiig
Žanr: romantična komedija
Trajanje: 102 minuta
Produkcija: SAD, 2008.

Bertram Pincus (Gervais) ne bi se mogao okarakterisati kao pravi izbor za glavnog lika bilo kog filma, a kamoli nekog u kome ima romantike. On je sredovečni samac, zubar (ne zaboravite da su pripadnici ove profesije prvi po broju samoubistava) čiji je profesionalni vrhunac momenat kad anestezijom omami pacijenta. Izbegava ljude i ljudi izbegavaju njega. I on to tako voli. Sve dok, posle sedmominutne kliničke smrti, ne otkrije da, pošto se opako približio drugoj strani, sad vidi duhove.

Najuporniji među njima je naizgled nonšalantni a u stvari krivicom progonjeni neverni muž Frank (Kinnear), koji iz sopstvenih interesa Pincusa nekako uspeva da ubedi da se sprijatelji s njegovom udovicom Gwen (Leoni), čime stvara prilično bizaran ljubavni trougao (pun intended).

Iako na prvi pogled izgleda da je Ghost Town ljubavni film, njegova glavna tema je iskupljenje i pomirenje. Pincus možda do kraja neće izgubiti svoju sarkastičnu auru, ali će, rešavajući tuđe probleme, shvatiti šta mu je falilo u životu, i bar delimično to ispraviti, dok će Frank i Gwen, uz pomoć ovog neočekivanog namćorastog pomagača, uspeti da se pomire s tim što im se desilo. Poenta, dakle, nije ko će s kim završiti već kakav će izaći iz situacije u kojoj se našao. Time Koepp uspešno izbegava banalnost od koje ovaj žanr prečesto pati.

Široj publici poznat iz britanskih TV serija, Ricky Gervais je briljantan kao namćorasti doktor Pincus, i posle velikog uspeha u The Office i Extras, ponovo dokazuje da poseduje komičarski kvalitet koji se retko viđa u američkoj romantičnoj komediji. Ciničan i kamenog izraza, izgleda kao da se uopšte ne trudi da bude smešan, i to ne samo da izaziva željeni efekat već čini da ga u potpunosti poistovetimo s likom koji igra. Njegova gluma, uz Grega Kinneara kome uloga plejboj japija stoji kao rukavica, i Teu Leoni koja je divna u ulozi povučene arheološkinje, podiže već viđenu priču na viši nivo.

Neočekivan izbor za Davida Koeppa, koji se do sada uglavnom bavio pisanjem scenarija za mnogobrojne akcione blokbastere (uglavnom Spielbergove), Ghost Town je jedan od onih filmova koje sednete da gledate ne očekujući ama baš ništa, da biste potom bili prijatno iznenađeni.

Reč je o komediji čiji kvalitet prvenstveno počiva u dobro izgrađenim likovima i odnosima, inteligentno napisanom dijalogu, i odličnom ali nepretencioznom izboru glumaca. Kao takav, on je na momente pomalo statičan, ali kako je prazan hod uglavnom ispunjen dugim kadrovima Njujorka u raskošnim jesenjim bojama, on ipak uspeva da drži pažnju do lepo zaokruženog kraja. Ako i ne doživite prosvetljenje gledajući ga, bar ćete saosećati s Pincusovim.



Komentari

  • Gravatar for S_Kid
    S_Kid (gost) | 02.01.2009. 20.23.27
    Fenomenalan film i dobra recenzija, uloga kao pisana za Rikija. Steta sto on i Stiven Mercant nemaju nesto novo zajednicko...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi