Popboks - POPTUBE MIŠKA BILBIJE - Jingle bell [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 29.12.2008. 12:28

POPTUBE MIŠKA BILBIJE

Jingle bell

A za šta je još dobra Nova godina osim za pokoju zanimljivu čestitku, ili neki poklončić? Možda još i za poneki osvrt na godinu iza. I za rastanak

Uvek me krajem decembra uhvati ta novogodišnja psihoza. Ta potreba da se stvari srede pred 1. januar. Sve da se sredi – i kuća i odnosi sa prijateljima i da se poplaćaju svi računi. Svaki nepotreban papirić da se izbaci iz novčanika ili fioke. Da se isprazni inbox. Da se odgledaju svi filmovi koji se gomilaju ispod DVD-a i da se na brzaka iščitaju sve knjige i stripovi dobijeni od raznih na preporuku i pozajmicu i da se vrate. U toj staroj godini. Da se legne 1. ujutru u čistu posteljinu. Da se tako i probudi.

Da se stvari resetuju i rekapituliraju: viralni video klip je vladao planetom. Neki od njih su prodefilovali i ovom stranom, ali za neke ste ostali uskraćeni. Videogum.com je pripremio listu najpopularnijjih.

Tako je, dakle, izgledao svet pokretnih slika na internetu u 2008. godini, makar prema ovom sajtu. Time se dakle bavila i zabavljala populacija virtuelne planete Zemlje: hrišćanskim pop hitovima, sajentologijom Toma Kruza, frikovima iz spavaćih soba, bizarnim igračkama i reklamama, lavovima i hipicima.

Ipak, vladao je isti onaj koji je dominirao i ovim realnim svetom – novi predsednik Amerike. Logično, ovaj insert mora da se podrobnije prouči i još jednom shvati kakva je moć virtuelne zajednice. Niko u ovoj godini nije bio toliko uporan, kreativan i uspešan kao tim koji je organizovano, ali i spontano i samoinicijativno stajao iza kampanje Obame Baraka. Zato su na kraju i zaslužili da se njihov čovek raspeva i razigra na nekadašnji hit Rika Estlija.

A nakon ovog spektakularnog načina proslave, zaslužili su i ovu trijumfalističku verziju:

Međutim, podjednako je zabavno i u ovom bezbrižnom internet svetu. Jedan od novih fenomena koji je izrodila 2008. je teško rečima opisati. Nova pomama se sastoji u tome da se poznati muzički hitovi prepevaju na taj način da verno i bukvalno prate radnju na video spotu koji je originalno promovisao baš tu pesmu! Nije jasno? Okej, sećate li se onog superpopularnog spota za ozloglašenu pesmu Take on Me švedske pop atrakcije A-Ha? E pa sada, u novoj internet verziji, ovaj spot je doživeo pesmu kakvu i zaslužuje. Bukvalnu!

Ni Beatlesi nisu pošteđeni ovog kretenskog, ali i beskrajno zabavnog tretmana.

Superherojski filmovi su obeležili ovu filmsku, holivudsku godinu. Niko ni blizu nije prišao ni Betmenu ni Ajron Menu ni Helboju, pa čak ni Henkoku ili Hulku. Ali, superheroji su postojali i u pravom životu i njihovi filmovi su takođe fascinirali publiku na JuTjubu i sličnim mestima. Upoznajte Dena Osmana, pravog Spajdermena. Vladao je vrhovima 90-ih godina, ali je masovnu popularnost posthumno stekao ove godine. Zid od 120 m za 4,5 minute. Beat that, Peter Parker!

Ali ni legendarni Den Osman nije ništa u odnosu na Bena Andervuda, neustrašivog 14-godišnjeg crnog dečaka iz Kalifornije koji je ne samo nova video atrakcija, već i otelotvorenje ne jednog, već najmanje dva superheroja - Brusa Vejna i Meta Murdoka. Betmena i Derdevila.


Best Video of the Year - Blind Kid Uses Sound to See - Amazing videos are here

Godina 2008. je donela još noviteta. Od skoro, na JuTjubu možete gledati i kompletne filmove, mada tu ima sve više problema sa teritorijama i autorskim pravima. Ali pravu lavinu izazvala je pojava vebsajta Howcast, koji je Time na čuvenoj godišnjoj listi najboljih mesta na internetu stavio čak na drugo mesto! Howcast nas uči kako se prave neke stvari. Ili kako da se ponašamo u različitim prilikama. Uostalom, za svaku situaciju u kojoj vas mrzi da čitate suvoparna i dosadna uputstva, ili za situacije u kojoj uputstva i ne postoje. Ili bar do skoro nisu postojala.

E-how i Expert Village već postoje i neguju vrlo sličan koncept, ali niko nije tako sumanut i zabavan kao Howcast. I dostupan je na svim platformama i formatima, od Ajpoda do malih ekrana mobilnih telefona. Uostalom, ova lavina tek počinje da se pokreće. Evo, uostalom, nekoliko sjajnih saveta kako voditi ljubav u automobilu.

A ima i običnih, podjednako genijalnih saveta. Kao što je ovaj koji nas uči fotografiji, ali ne kako da slikamo, već kako de se slikamo.

Neverovatno mesto. Uostalom proučite ga sami, ali pazite: Howcast je opasan usisivač za vreme!

Nova godina je trenutak i za rastanke. Od ove rubrike i ovog sjajnog mesta. a) Neki potpuno privatni razlozi. b) Na žalost. c) Ali, vraćam se u udobnu poziciju redovnog čitaoca.

Srećni praznici!



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX