Popboks - MGMT - Oracular Spectacular [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.12.2008. 10:54 · 7

MGMT

Oracular Spectacular

(Sony BMG)

Može se reći da je ovo bila godina dua iz Bruklina. Uspeli su da zalude sve, od NME-ja do Ricka Rubina

Dario Stajić

Ocena:
7


7/10
 

Srodne duše Andrew Van Wyngarden i Ben Goldwasser, leva i desna polutka dua MGMT upoznali su se pre šest godina na univerzitetu Weleyan u Nezavisnoj državi Konektikat. Još tokom prethodne godine, evropska i američka muzička štampa je tipovala na njih kao na „sledeću veliku stvar“, tako da čelna pozicija koju je debi Oracular Spectacular zauzeo na NME-jevoj listi najboljih 50 albuma u 2008. ne predstavlja veliko iznenađenje.

O tome da se na istoj listi, na 23. mestu, ispred Bon Ivera i njegovog albuma For Emma, Forever Ago, nalazi ženska skičava i nemuzikalna Waitsova teen reinkarnacija Scarlett Johansson sa kolekcijom obrada Anywhere I Lay My Head, verovatno bi se moglo dugo, žučno i „argumentovano“ raspravljati. MGMT su u komercijalnom, autorskom i bilo kakvom drugim pogledu „poseban“ slučaj koji zaslužuje i posebnu pažnju. 

MGMT - Oracular Spectacular

Nizak prosek godina njihove publike, lepe melodije, neobični aranžmani i visok stepen „izborene umetničke slobode“ u okviru njihe diskografske kuće s kojom su potpisali jedan od najlukrativnijih ugovora (za četri albuma) u Industriji u poslednjih nekoliko godina, opravdavaju i objašnjavaju praktično neograničnu podršku medija koju trenutno uživaju.

A sve je počelo u studentskom kampu(su?).  Dva nova drugara, jedan iz države Njujork, drugi iz Memfisa, uživaju u beskrajnim razgovorima o muzici, zajedničkim izlascima i svim drugim sporednim životnim stvarima. Nedugo posle upoznavanja snimaju na laptopu prve demo snimke. Prvi nastupi, uvek na ivici ekscesa, nekad traju samo 15 minuta – sve u cilju da se dobro zabave i da iritiraju prisutnu publiku.

U želji da, kako oni sami kažu, “napišu najgoru moguću pesmu karakterističnu za svaki slučajno odabrani muzički pravac”, nisu uspeli. Kao i mnogo puta pre njih, ispostavlja se da konačan sud o kvalitetu i relevantnosti nečijeg dela donose publika i kritičari, a ne autor. 

Kako sami poluozbiljno navode, na njih je najveći uticaj tokom snimanja albuma, u smislu žanrovske raznovrsnosti, imao “legendarni” bend Legendary Pink Dots - holandsko-britanska avangardna i eksperimentalna skupina koja je aktivna skoro 30 godina i koja će izgleda da nadžive svoje prvobitno sledbeništvo.  

Kao uzori pominju se i Suicide, Spaceman 3, Royal Trux, Incredible String Band. Teško je tačno utvrditi kako je MGMT-ju uspelo da u relativno kratkom roku osvoje srce i pomute razum čuvenog producenta, izdavača, kopredsednika Columbia Recordsa, i po navodima magazina Time jednog od 100 namoćnijih ljudi u 2007 - Ricka Rubina. U skladu sa imenom benda, to ostaje u domenu poslovne tajne.

Posle prošlogodišnjeg nastupa na festivalu SXSW, na kom su kao očevici i znatiželjnici pod budnim okom fotografa prisustvovali Kings Of Leon, Von Bondies, Wombats, svima je bilo jasno da promotivna mašinerija radi punom parom i da se top liste spremaju za generalni remont i lansiranje nove glam pop rakete na psihodelični rejv folk pogon. 

U 45 minuta i 10 poglavlja smenjuju se trivijalne zvučne teme, uvijene u futurističke aranžmane, na koje je brižljivo stavio mašnicu čovek zadužen za specijalne zadatke, ljubimac mejdžor bosova, basista i dopisni član Mercury Rev nauka, “specijalac” Dave Friedman. Koliko mu se dopao rad na Oracular Spectacular, možete da proverite na albumu matičnog benda Snowflake Midnight.  

MGMT deluju u intervjuima opušteno, ponekad nesigurno, ali i kao da se puno zabavljaju. Takva je i njihova muzika. Razigrana. Takvi su njihovi tekstovi. Višeznačni. Takvi su i njihovi snimci sa nastupa. Mutni. 

 

Time To Pretend (Live at Later With Jools Holland)

Da li im nedostaju dubina, fundament, ironija? Dovoljno je malo pažljivije poslušati megahit Time to pretend:

“…Let's make some music, make some money, find some models for wives.

I'll move to Paris, shoot some heroin and fuck with the stars…”

O albumima o kojima se ne može puno govoriti, o njima se mora malčice ćutati. (Oracularus Spectacularus  Tractatus). Shvatite ovo kao preporuku.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 24.12.2008. 13.51.38
    "generalni remont i lansiranje nove glam pop rakete na psihodelični rejv folk pogon." dario care!
  • Gravatar for Mara
    Mara (gost) | 24.12.2008. 14.15.40
    Darija za predsednika! Prirodan i iskren momak.
  • Gravatar for pa daaa....
    pa daaa.... (gost) | 24.12.2008. 15.20.56
    ....mercury rev!!!! nisam mogao da provalim na koga me podsecaju! kao sexy varijanta mercury rev-a :)) hvala na pomoci :)) p.s. jedno pitanjce: zasto tek sada recenzija??? staro je ovo za poslednje dane decembra....
  • Gravatar for 15 cent
    15 cent (gost) | 24.12.2008. 15.28.35
    moze on to mnogo bolje
  • Gravatar for russ ballard
    russ ballard (gost) | 24.12.2008. 17.02.48
    gore ne može
  • Gravatar for buss rallard
    buss rallard (gost) | 25.12.2008. 01.52.07
    ali zato ne može lepše
  • Gravatar for MGMT su...
    MGMT su... (gost) | 27.12.2008. 09.25.49
    ...americhki EKV!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.