Popboks - DRAGONERO – Luca Enoch, Stefano Vietti, Giuseppe Matteoni - Papirnati zmajevi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 21.12.2008. 15:00 · 5

DRAGONERO – Luca Enoch, Stefano Vietti, Giuseppe Matteoni

Papirnati zmajevi

Trostruko obimniji od Dylana Doga ili Dampyra, duplo zamašniji nego Martin Mystère, Dragonero već na prvi pogled obećava epsku raspričanost neuobičajenu za naslove italijanskog strip carstva Sergio Bonelli Editore. Na koricama: lepotica plamene kose u pripijenoj crnoj odeždi, namršteni ork naslonjen na ogromnu sekiru i – u centru – mišićavi rmpalija sa isukanim mačem. Trojka kao stvorena za tolkienovsku pustolovinu. I zaista: tako se i zgodilo!

Đorđe Bajić

Odvažna izdavačka kuća Veseli Četvrtak se tokom godinu dana postojanja specijalizovala za Bonellijeve mesečne i dvomesečne serijale, među kojima su Zagor, Tex i Mister No. Lepeza srpskih izdanja se postepeno širi, a u prodaji se nedavno – bez bilo kakve najave – pojavio Dragonero, strip koji zbog obima (gotovo 300 strana) i tematike (epska fantastika) odudara od svega što je čitaocima do sada nuđeno.

Dragonero je priča o Ianu Aranilu, izdanku stare loze lovaca na čuvstvene zmajeve. On sa prijateljem iz detinjstva, orkom Gmorom, živi u Erondaru, zemlji koja se najlakše može opisati kao mešavina Tolkienovog magičnog sveta i srednjeg veka.

Ian i Gmor prihvataju poziv čarobnjaka Albena da krenu u borbu protiv sila zla koje kontrolišu opustošenu Zemlju zmajeva i prete da pokore Erondar. Šestočlanu družinu dopunjuju tri dame: crvenokosa Myrva (Ianova sestra, pripadnica reda Tehnokrata koji veruju u moć nauke i razuma), monahinja-ratnica Ecuba i plašljiva elfica Sera.

Zvuči poznato? Naravno!

Glavnog junaka Dragonera i svet u kome obitava stvorio je Luca Enoch, svestrani umetnik koji je u Bonelliju počeo kao saradnik na epizodama Legs Weavera, a onda pokrenuo serijale Gea (1999) i Lilith (2008). Uz pomoć koscenariste Stefana Viettija, Enoch ovog puta ne pokušava da bude preterano samosvojan već korača dobro utabanim stazama. Nadahnuće Tolkienom je očigledno i nimalo prikriveno.

Poklonici Gospodara prstenova će s lakoćom prepoznati brojne posvete/pozajmice iz omiljene trilogije, dok pojedine strip-table predstavljaju gotovo preslikane prizore iz Jacksonovih filmova. Pozajmica ima još, od izgleda čudovišta koja podsećaju na Gigerovog Tuđina, do Gmora koji je u svojoj biti italo-varijanta Mignolinog Hellboya.

Bez obzira na neoriginalnost, Dragonero će s lakoćom zadovoljiti manje probirljive poštovaoce epske fantastike. Crtež Giuseppea Matteonija je mogao biti nadahnutiji, ali svakako prevazilazi Bonellijev prosek. Strip se brzo i lako čita, umereno je zabavan i svakako nije dosadan.

Na matičnom tržištu Dragonero je premijerno objavljen u junu 2007. kao prvi naslov u novopokrenutoj ediciji crtanih romana namenjenoj čitaocima željnim opširnih i zaokruženih priča bez pretenzije za serijalizaciju. Ova edicija je naišla na dobar prijem u Italiji, tako da su usledili Simeonijev noir Oči i tama i futuristička avantura Sighma - napisala ju je Dylanova maćeha Paola Barbato, a nacrtao Stefano Casini.

Teško je predvideti i/ili premeriti na kakav to prijem kod ovdašnjih stripofila Dragonero može da računa, ali iako prepisivački i srednjački orijentisana, ovakva izdanja uvek su dobrodošao podstrek ovdašnjem strip tržištu u odlučujućem trenutku obnove.



Komentari

  • Gravatar for You Have no New Messages
    You Have no New Messages (gost) | 22.12.2008. 20.57.25
    Fin tekst, nema šta, pregledno, informativno, sa jasnim stavom...Šteta što nema reakcija u vidu komentara.
  • Gravatar for trt mrt
    trt mrt (gost) | 22.12.2008. 23.37.52
    Prilicno dosadan tekst koji hoce da me ubedi da kupim nesto sto ni sam nece da pohvali, vec konstatuje da je strip nastao recikliranjem i plagiranjem.
  • Gravatar for OK
    OK (gost) | 23.12.2008. 14.49.31
    Tekst je OK, strip je dosadnjikav sam po sebi takoda nije mogao bit bolji.
  • Gravatar for AnDr@x
    AnDr@x (gost) | 23.12.2008. 18.25.01
    Sasvim zadovoljavajuc strip, no ipak namenjeno mladjoj publici, do 15-16 godina.
  • Gravatar for Triton
    Triton (gost) | 24.12.2008. 12.27.19
    strip je korektan mada ne volim te stvari, fantazije i to.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi