Popboks - LIRA VEGA NA POVETARCU - Tranzicione muke [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 13.12.2008. 09:53 · 10

LIRA VEGA NA POVETARCU

Tranzicione muke

Na prvom nastupu u trio formaciji, Lira Vega se predstavila u retko energičnom izdanju, ali upadljivo je i odsustvo novih i zapaljivih hitova

Nikola Marković

 
Mesto: Brod Povetarac, Beograd
Vreme: 12/13. decembar 2008.

Do pre par godina, Lira Vega je važila za jedan od najperspektivnijih domaćih rok sastava. Pesme sa istoimenog debija (2004) su kružile čaršijom i pre pojavljivanja zvaničnog izdanja, spotovi su se vrteli na državnoj televiziji, a publika je lako prihvatila u to vreme još uvek moderno flertovanje sa regeom i neobično pevanje Zoje Borovčanin.

Kasnije situacija nije bila tako povoljna. Bend je vredno radio i svirao nove pesme na koncertima, ali zainteresovanih izdavača nije bilo. Umesto da napravi iskorak u mejnstrim, Lira Vega se sve više povlačila u ilegalu. Naposletku, pre nekoliko meseci došlo je do personalnih promena i rokada – bubnjar Dejan Utvar je napustio bend, a dotadašnji basista Nemanja Aćimović je preuzeo njegovu ulogu.

Prvi solistički koncert “nove” postave Lira Vege održan je u klupskoj atmosferi potpalublja splava Povetarac. Oko ponoći se publika još uvek lenjo skupljala i mestimično đuskala uz muzički izbor beogradske DJ atrakcije Marka Gangbangera. Tek oko jedan, kada se na tesnom prostoru zbilo par stotina ljudi, krenula je i svirka.

U prvom delu koncerta Lira Vega se predstavila u scenski odmerenom izdanju. Zoja je mirnija nego što smo navikli i veoma koncentrisana na pevanje. Umesto vizuelnog performansa, usledio je muzički uragan.

Odsustvo basa se itekako primećuje, i manifestuje se kroz sirovost svojstvenu garažnim bendovima. Dominira gitarista Vladimir Đorđević. Rege tragova više nema ni u naznakama, čak ni kada sviraju pesme sa debitantskog albuma. Eklektiku je odmenio punokrvni rokenrol.

Na sredini koncerta Nemanja Aćimović polako preuzima stvar u svoje ruke. On je standardnom akustičnom setu pridodao i jedan električni bubanj, i počinje da ga obilato koristi. Bend koketira sa disko zvukom 80-ih i pomalo gubi oštricu.

Stiže i par najnovijih pesama, koje izazivaju uglavnom mlaku reakciju u prvim redovima. “Mi smo se malo raspali”, kaže Zoja uz osmeh, i finišira proverenim hitovima.

Lira Vega u novoj inkarnaciji polako ulazi u zrelo stvaralačko doba. Neopterećeni komercijalnim uspehom i svesni vlastite pozicije na srpskoj rok sceni, oni sviraju ono što vole i nikom ne polažu račune.

Rezultat takvog pristupa je dvojak – sa jedne strane su neposrednost izraza i energija koji malo koga ostavljaju ravnodušnim, a s druge ono što bismo afirmativno nazvali “umetničkim integritetom”. Dakle, ono što bismo mogli i da detektujemo kao nagoveštaj stvaralačke krize – malo koja od novih pesama ima potencijal da postane hit na nivou prvog albuma.

Ostaje (slaba) nada da se radi tek o sporom uhodavanju i prolaznim, tranzicionim nedaćama.



Komentari

  • Gravatar for enemi
    enemi (gost) | 13.12.2008. 11.50.20
    Odlican koncert, bojao sam se na sta ce to sa triom da lici ali Vlaca svira gitaru i bas uz pomoc neke pedale, ludilo! Bas dobar koncert iako malo predug.
  • Gravatar for duca
    duca (gost) | 13.12.2008. 12.15.45
    Lira vega je sinoc zvucala bolje nego ikad. Iz prve ruke znam da su napravili 7 ili 8 novih pesama od kad je utvar otisao. ako je to stvaralacka kriza, sta nije?
  • Gravatar for sedamdeseti republika
    sedamdeseti republika (gost) | 13.12.2008. 14.29.05
    kidaju. sto se tice hitova, uveren sam da ce autora demantovati period nakon izlaska drugog albuma. prsti, prsti bela staza hebu deca deda mraza
  • Gravatar for zivjeo r'n'r!
    zivjeo r'n'r! (gost) | 13.12.2008. 22.52.33
    iz prve ruke znam da utvar ne bi otisao da je bend nesto radio. album sa gotovim pesmama je vise od godinu i po dana chuchao u njihovom kompjuteru. album je bio gotov. zasto nije izasao, ko ga to pitati? mozda utvara?! da, kako da ne. iskreno se nadam da ce izlazak novog albuma dati malo poleta ovoj postavi sada. njima je album potreban vise nego ikad.
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 14.12.2008. 11.25.41
    Utvar je otisao jer nije hteo da Vlaca producira album.Covek je hteo da grupu digne na veci nivo da ih izvadi iz podruma i Povetarca.Kad je shvatio da ce sve da se pretvori u isto mucenje kako i sa Silom spakovao se i to je to.
  • Gravatar for zoja
    zoja (gost) | 14.12.2008. 19.18.56
    Aman ljudi sta pricate? Iz prve ruke: Utvar je otisao u Ameriku, jer nije bio zadovoljan svojim zivotom u Srbiji (kao i mnogi drugi pre njega). Istina je da uzivamo u muzici i pravimo hitove. Mi luzeri :):):)
  • Gravatar for Marko
    Marko (gost) | 15.12.2008. 08.41.55
    Pricam sta mi je rekao Utvar
  • Gravatar for sacher
    sacher (gost) | 18.12.2008. 14.42.43
    cao Utvare da li bi pristao da se valjamo po travi...
  • Gravatar for a sta sad
    a sta sad (gost) | 18.08.2009. 15.05.24
    se Utvar vratio?
  • Gravatar for pretovar
    pretovar (gost) | 24.08.2009. 16.48.03
    ovo vise nije lira vega, ovo vise lichi na "malu silu". cuo sam da ih sada tako zovu...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji