Popboks - INDIJANSKO LETO – Milo Manara & Hugo Prat - Nečista krv [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 12.12.2008. 11:24 · 9

INDIJANSKO LETO – Milo Manara & Hugo Prat

Nečista krv

Nova Engleska, 17. vek. Utvrđenja belaca okružuju divljina i urođenici. Na razmeđi dva sveta, prognana od puritanaca i nikada potpuno prihvaćena od crvenokožaca, živi porodica Luis. Abigej i njeno đavolje seme, tri sina i kćer, postaju glavni akteri krvlju oblivene pripovesti o požudi i osveti. Sve počinje s indijanskim letom

Đorđe Bajić

Tokom pisanja scenarija za prvu i najuspešniju saradnju sa crtačem Milom Manarom, Hugo Prat se koristio hronikama i zapisima koje je, možda, prelistao i Natanijel Horton skupljajući materijal za znamenito Skarletno slovo (1850), roman koji sa Indijanskim letom (1983) deli sličan milje i srodne teme.

Pratova vizija je čak i za današnje pojmove izuzetno mračna, uznemirujuća i perverzna, ali u biti potresna i uverljiva. Domaći čitaoci su u Indijanskom letu prvi mogli da uživaju krajem 80-ih, na stranicama neuništive Stripoteke. Danas, 20 godina kasnije, plod saradnje Prata i Manare ponovo je dostupan na srpskom jeziku, i to prvi put u boji i u nikad lepšem ruhu.

Indijansko leto je američki naziv za varljivi kratkotrajni period sunčanog vremena tokom pozne jeseni, neposredno pred dolazak hladnoće i snega. (Najpribližniji srpski ekvivalent ove sintagme bio bi miholjsko ili bablje leto, „kad ovlada zubato sunce“, ali bi se takvim prevođenjem izgubila dvosmislenost naslova.)

Priroda zlatnim lišćem i šumskim cvećem stvara opsenu da zima nikada neće doći, ali sva ta lepota skriva smrtonosne opasnosti. Kada dvojicu Indijanaca, silovatelja bele devojke, stigne kazna u vidu hitaca iz puške mlađanog Abnera Luisa, klupko krvoprolića nezaustavljivo počinje da se odmotava.

Imajući u vidu ograničenja koja zadaje forma strip albuma od 150 strana, karakterizacija likova je ekonomična ali upečatljiva. Na čelu matrijarhata Luisovih je izgnanica Abigejl. Njena priča je, kako u trenutku istine sama otkriva, veoma tmurna i sadrži sve najgore što prati nesrećan život. Zlostavljana i ponižavana od najranije mladosti, Abigejl je žena kojoj je zbog tuđih greha na licu utisnut žig srama.

Kako radnja odmiče, mračne porodične tajne postaju ubojitije od indijanskih strela, a nečista krv koja kola venama Luisovih lako proključa i izaziva nove sukobe.

Iz mnoštva upečatljivih likova izdvaja se Filis, Abigejlina kćerka iz kratkotrajne i prisilne veze s velečasnim Blekom. Ova tamnokosa lepotica nesputane seksualnosti postaje heroina velike plemenitosti i hrabrosti. Manara, majstor erotskog crteža, u saradnji s Pratom stvara jedan od svojih najosmišljenijih likova, devojku koja, pored lepote i nezajažljive erotske energije, poseduje i tragičnost svojstvenu junakinjama klasične književnosti.

Dinamična radnja ne pruža puno mogućnosti za predah. Od uvodnih 10-ak tabli, koje su gotovo u potpunosti lišene dijaloga, do paklenog krešenda tokom koga stotine Indijanaca prodiru u Nju Kenan, Indijansko leto pruža mnogo povoda za zadovoljstvo čitatelja. Između tvrdih glaziranih korica luksuznog izdanja Belog puta nalazi se nezaboravna priča koja i četvrt veka posle nastanka pleni snagom i sirovo-surovom lepotom. Istinsko remek-delo čiji se kalup u međuvremenu, izgleda, zagubio.



Komentari

  • Gravatar for Pratt
    Pratt (gost) | 12.12.2008. 12.20.45
    Pravo remekdelo. Odlican tekst.
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 12.12.2008. 13.35.36
    Prvo srpsko izdanje, ono u Stripoteci (1987), bilo je cenzurisano, to jest skraceno za prvih desetak strana - zbog prikaza silovanja.
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 12.12.2008. 16.03.39
    Svaka cast, drugarcino!
  • Gravatar for Triton
    Triton (gost) | 12.12.2008. 21.54.39
    Taj Manara zna da nacrta zgodne žene. U stripu ima dosta seksa. Nije za decu.
  • Gravatar for Alex
    Alex (gost) | 12.12.2008. 23.18.28
    Kratka, sažeta, ali dobra recenzija.
  • Gravatar for Ђ.
    Ђ. (gost) | 13.12.2008. 06.04.12
    Индијанско лето није намерно цензурисано у Стрипотеци. Уместо тога, почетак стрипа није штампан због превида. У питању је била грешка и ништа друго.
  • Gravatar for Sergio
    Sergio (gost) | 13.12.2008. 16.07.27
    Da sam na mestu izdavača, objavio bih pola tiraža u ovakvom obliku i pod neizmenjenim naslovom, a drugu polovinu bez scena seksa i pod nazivom 'Indie leto'
  • Gravatar for Ђ.
    Ђ. (gost) | 13.12.2008. 17.29.33
    @Sergio Да се избаце сцене секса остала би једва трећина стрипа. :)
  • Gravatar for kwazimodo
    kwazimodo (gost) | 08.10.2009. 08.09.16
    a ja sam sretnik koji ima isti u orginalu......i opcinjen sam istim...:-)))
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi