Popboks - LUCINDA WILLIAMS - Little Honey [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 11.12.2008. 12:10 · 13

LUCINDA WILLIAMS

Little Honey

(Lost Highway Records)

Američka kantautorka se na devetom albumu uz dosta hrabrosti i vedrine nosi s ozbiljnom kletvom (alt.) country pevačice koja se srećno zaljubila

Zoran Janković

Ocena:
5


5/10
 

Lucindu Williams, koja nam je srca osvojila insistiranjem na neprolaznom jadu (smrt roditelja, mučne ljubavne veze, problemi s drogama i prekim temperamentom, propali ugovori s prevarantskim diskografima...), na Little Honey zatičemo u čudnom raspoloženju – srećno zaljubljenu, radu da to podeli sa slušateljstvom.

Little Honey

Dami treba odati poštovanje na nepritvornosti: već u uvodnoj Real Love Lucinda Williams ekstatično obnaroduje svoja nova duševna stanja (“I found the love I’ve been looking for, it’s a real love...“). Po pitanju njenog ranijeg opusa, verziranog slušatelja u dubiozi onim što čuje ipak će osvojiti ova ritmički pojednostavljena ali eksplozivna, srčana i iskrena oda u čast novootkrivenoj sreći (verenik Tom Overby je i koproducent ovog izdanja).

Na ovu bučnu proslavu nenadano nađene sreće nadovezuje se odličan starovremenski mid-tempo folk Circles and X’s, da bi se gospođica Williams već u narednoj, otvoreno molski intoniranoj Tears of Joy vratila opsesivnoj temi kada je ovaj album u pitanju – kroz osvrt na prethodne promašaje na tom polju, ona ovde roni suze sreće zbog prave ljubavi kojoj se više nije ni nadala.

Little Honey

Malo je autora koji bi s ovakvim sadržajima izronili iz saharinskog mulja. Lucindi Williams to polazi za rukom; na mišiće, ali ona ipak u tome  uspeva.

Ogoljenost folk balade startna je osnova Little Rock Star, koja elegantnim korakom već u refrenu evoluira u standardnu rock pesmu širokog zamaha, a sve to na temu neuspešnih muzičara zarobljenih u stegama zabluda o vlastitim dometima i značaju. Sledi Honey Bee, razigrana ali i ishitrena i donekle vulgarna numera, jedna od tri koje predstavljaju čist višak na ovom albumu.

Honky-tonk nasleđem prethodnika Lucinda Williams šarmantno žonglira u simplifikovanoj, a u isto vreme i promišljenoj Well Well Well, dok If Wishes Were Horses donosi Lucindu kakvu pamtimo, volimo i za kojom smo već na polovini Little Honey počeli da čeznemo – nepatvoreno melanholičnu, rezigniranu, rečitu, borbenu i na ivici suza.

To je trenutak (inače, jedan od najboljih, sagledano merilima njenih ranijih ostvarenja) kada Lucinda Williams shvata možda i bolnu i sputavajuću istinu – godinama istrajavajući na svom identitetu, ona je postala njegov rob, a kao rob je dužna da isporuči očekivano. I s tim naporom se nosi umešno i uverljivo.

Ali, utisak znatno kvari (ako ništa drugo, ono bar znalački odsvirana) Jailhouse Tears, nemušta zbrka klišea iz sveta estradnog odeljka country zvuka, u kojoj Lucinda glumi ogorčenu dragu zatvorenika (Elvisa Costella, kome ni samom izgleda nije najjasnije o čemu je u ovih pet i po minuta zapravo reč – o posveti Tammy Wynette, sprdnji, neduhovitom restlu ili hiperintelektualističkom konceptu).

It's a Real Love (David Letterman)

Šteta je tim veća ako se ima u vidu da se posle nje našla posestrima If Wishes..., diskretna i otmena, damska The Knowing u kojoj Williamsova, praćena blues gitarama, organom i blagim ehom, još jednom progovara o spoznaji slobode kao nečemu što iskonska sloboda donosi. Do kraja albuma pažnju na sebe skreće i Plan to Marry, sporovozna, prototipska americana starog kova, uspela folk protestna pesma u kojoj autorka spaja dva sveta – svoj intimni u stanju korenite promene, i onaj spoljašnji, neveseli, u čijoj realnoj dimenziji mora da obitava.

Kao dar slušaocima se u poslednjim minutama nudi drčna, sviračko-pevački ubedljiva ali i pomalo izlišna obrada AC/DC klasika It’s a Long Way to the Top (If You Wanna Rock’n’Roll). Ni buka i bes koji je boje ipak nemaju dovoljno snage da utaže osetan žal za Lucindom Williams kakvu smo nekad poznavali.

Ostaje utisak zbunjenosti i umerenog razočaranja, te možda zlobna želja za neki skori (ljubavni, životni... nebitno) Lucindin brodolom. To je ipak njen essesnce.

Povezano:

Audio:

 



Komentari

  • Gravatar for Lucy W.
    Lucy W. (gost) | 11.12.2008. 11.35.40
    Najbolja je! http://www.myspace.com/lucindawilliams
  • Gravatar for Persen
    Persen (gost) | 11.12.2008. 11.45.53
    Majstore preporuci joj da prereze vene ili neki lagani overdose pa da ispliva iz toga tuzna nesrecna i sa jos jacim baladama "kakve svi volimo"! Zaista kritika na popboksu polako tone, prvo opisivanje svake pesme vec ide na nerve a proizvoljne fraze tipa "ovoj pesmi nema mesta na albumu" da ne govorimo! Album je vise nego solidan a to sto si ti razocaran, sta reci, preslusaj opet stare dobre & tuzne. Lucindu za predsednika a popboks da se uozbilji
  • Gravatar for malisa
    malisa (gost) | 11.12.2008. 11.59.58
    Dozlaboga losa recenzija.
  • Gravatar for ti bas znas...
    ti bas znas... (gost) | 11.12.2008. 13.05.44
    ...sta to "mi" volimo...
  • Gravatar for Honey B.
    Honey B. (gost) | 11.12.2008. 13.26.56
    Odlična recenzija, vidi se da ju je pisao neko ko poznaje rad L.W.
  • Gravatar for Mi volimo...
    Mi volimo... (gost) | 11.12.2008. 13.35.12
    ...Lucindu. Bolja je od Madonne. 6.5/10
  • Gravatar for Boring
    Boring (gost) | 11.12.2008. 13.52.59
    as hell
  • Gravatar for Toma Rasel
    Toma Rasel (gost) | 11.12.2008. 14.16.27
    Album 4/10 Recenzija 2/10
  • Gravatar for @ Tomo
    @ Tomo (gost) | 11.12.2008. 14.28.59
    Realno.
  • Gravatar for Mi volimo...
    Mi volimo... (gost) | 11.12.2008. 14.35.52
    Album 6.5/10 Recenzija 7/10
  • Gravatar for znaci...
    znaci... (gost) | 11.12.2008. 23.48.20
    ....trebala bi da bude cemerna i jadna dok je ziva, da bi ti imao sta da slusas....svasta!
  • Gravatar for tozznjo
    tozznjo (gost) | 12.12.2008. 00.52.20
    :) ;)
  • Gravatar for Tijana
    Tijana (gost) | 27.01.2009. 08.48.01
    Na zalost stvarno daleko losiji album, moj utisak po slušanju je bio dosta sličan utisku autora teksta, čak i po izboru pesama "kojima tu nije mesto".
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.