Popboks - ANDRE WILLIAMS - Can You Deal With It [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.11.2008. 12:45 · 5

ANDRE WILLIAMS

Can You Deal With It

(Bloodshot Records)

Kralj prljavog rhythm&bluesa i stare škole uličnog soula još je na putu ludovanja i strasti. Zabavniji je nego ikada!

Branislav Predojević

Ocena:
7


7/10
 

Vudu vrač Mr. Williams je nekoliko puta prošao put od blata do zvezda u oba pravca, usput video i probao svašta; preživeo je, hvala na pitanju, i još je sposoban da sećanja i osećanja pretvara u uzbudljive povesti.

ANDRE WILLIAMS - Can You Deal With It

Nakon rifova prljavijih od Littleovih i Chuckovih 50-ih, angažmana u Motown Recordsu, gde je 60-ih osam puta popio otkaz, ili Chess Recordsu, gde je pravio hitove za Arethu i Marvina, tulumarenja sa Ikeom Turnerom 70-ih, usled čega je 80-e proveo proseći po ulicama Čikaga kao narkoman, Andre Mr. Rhythm Williams se iz mrtvih vratio 90-ih na priziv duhovne dece Jona Spencera i Micka Collinsa. Tada kreće i učestalije izdavanje albuma.

Na Can You Deal With It se kraljevskom lakoćom šeta kroz žanrove, stvarajući od svake pesme divlju odu radosti življenja nastalu oko kukova. Težak i valjajući zvuk The New Orleans Hellhoundsa (pseudonim iza kog se kriju članovi benda Morning 40 Federation) stvara savršenu podlogu za Williamsov poderani bariton, koji reži, propoveda, jeca i urliče o... Opet o pohotnim ženama, seksu, strasti i... pratećim stvarima.

ANDRE WILLIAMS - Can You Deal With It

Ponekad je to sumanuti mutirani gospel, kao u naslovnoj pesmi, ili žestoki garažni rock (Never Had A Problem i If You Leave Me), ponekad perverzno veseli r&b, kao u (Pray For Your Daughter), ili lascivno nežni soul (Rosalie i If It Wasn't For You), ali svaki put je to On - kralj hedonizma u punom sjaju – da tamnije ne može biti.

Kako ovo zvuči? Upravo onako kao treba da zvuči album čoveka koji četiri decenije nosi titule poput The Black Godfather ili Legendary Lord Of Lascivous Lyrics. Koji svira od 1954.

Kao neko ko ne prima naređenja: “Mene novac ne zanima. Važno je da imam dovoljno za stan i hranu, da zabavim publiku i zaradim za poneku ženu i bocu pića... a otkad sam napustio Alabamu i poslove u Burger Kingu i McDonaldsu, ne odgovaram ni na kakva naređenja.”

Povezano:

Audio:

 



Komentari

  • Gravatar for Sergio
    Sergio (gost) | 17.11.2008. 20.35.42
    Jedan od par albuma vrednih pažnje u čitavoj ovoj rubrici (padaju mi sada na pamet samo još recenzije Dirtbomsa i Randy Newmana). Naravno, sasvim drugačiji, ali kome je god drag soul/funk i slično neće propustiti: Diplomats of Solid Sound featuring The Diplomettes
  • Gravatar for kalorija
    kalorija (gost) | 17.11.2008. 21.23.46
    deda music for deda people
  • Gravatar for Sergio
    Sergio (gost) | 17.11.2008. 23.21.33
    Sjajan komentar! Znaš li kako se najbolje sagorevaju kalorije?
  • Gravatar for @ kalorija
    @ kalorija (gost) | 17.11.2008. 23.22.02
    slazem se! a sta bi bila baba music for baba people? ....mozda Patti Smith?
  • Gravatar for plastikmen
    plastikmen (gost) | 20.11.2008. 17.38.30
    stigo bluz u lose.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.