Popboks - UROŠ SMILJANIĆ - Sloboda za Ivana? [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Kolumna · 13.11.2008. 14:07 · 62

UROŠ SMILJANIĆ

Sloboda za Ivana?

Jedna od vesti na sinoćnom Drugom dnevniku Javnog servisa, posle iscrpnog izveštavanja o najnovijim događajima u rijalitiju koji se snima u vrhu SPC, bila je krivična prijava podneta protiv Ivana Jelića iz Beograda, jer je putem foruma RapidSerbia sa drugima podelio kopiju filma Gorana Markovića Turneja, koji u poslednjih nekoliko nedelja niže uspehe po svetu

Uroš Smiljanić

Krivični zakon Srbije još od 2005. godine prilično precizno definiše krivična dela protiv intelektualne svojine, propisujući kaznu do tri godine zatvora za svakoga ko „neovlašćeno objavi, snimi, umnoži, ili na drugi način javno saopšti u celini ili delimično autorsko delo, interpretaciju, fonogram, videogram, emisiju, računarski program ili bazu podataka“.

Takođe, „kazniće se i ko stavi u promet ili u nameri stavljanja u promet neovlašćeno drži umnožene ili neovlašćeno stavljene u promet primerke autorskog dela, interpretacije, fonograma, videograma, emisije, računarskog programa ili baze podataka“ i „ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinjeno u nameri pribavljanja imovinske koristi za sebe ili drugog, učinilac će se kazniti zatvorom od tri meseca do pet godina“.

Dakle, stvari su prilično čiste. Imamo pred sobom tipičan primer kršenja autorskih prava nad intelektualnom svojinom puštanjem u promet kopije filma bez „odobrenja nosilaca autorskih prava, scenariste i reditelja Gorana Markovića i producenta Svetozara Cvetkovića“. RTS je u svom prilogu o ovom slučaju dojavio i da je, nakon postavljanja kopije filma na internet, poseta bioskopskim projekcijama opala za 60%.

Na sve to, Svetozar Cvetković je u izjavi za RTS dosta ogorčeno konstatovao da je ovim zavučena ruka u džep državi i građanima, jer je film sufinansiran iz fondova Ministarstva za kulturu, koje sada neće dobiti onoliko novca koliko je trebalo da dobije od prodaje bioskopskih ulaznica u zemlji i svetu, pa je time postupak Ivana Jelića praktično ugrozio i ekonomiju zemlje i buduće kulturne podvige domaćih filmskih pregalaca.

Da se na trenutak uozbiljimo. Pitanja intelektualne svojine i autorskih prava su vrlo ozbiljna, i sve su ozbiljnija kako se povećava propusna moć kanala kojima informacije putuju. Ne treba da budete informatički inženjer zaposlen u Microsoftu pa da razumete kako je piraterija mnogo lakša i udobnija danas, kada umesto da po ulici tražite prodavca s narezanom kopijom filma, možete uz nekoliko klikova mišem doći do tog istog filma i, u zavisnosti od brzine internet konekcije, imati ga na svom računaru za sat vremena.

Naravno, informatički inženjeri zaposleni u Microsoftu su za svaki slučaj još pre nekoliko godina napisali obiman rad na temu distribucije informacija i ilegalnih kanala koji u stopu prate tehnološku evoluciju. Darknet paper, kako se od milošte ovaj rad zove, prilično razložno pokazuje da nijedan postojeći pravni akt (čak ni zloglasni DMCA), niti sistem zaštite podataka od kopiranja nema teoretsku šansu da zaista odoli pirateriji. Avaj, Microsoftovi blistavi umovi zato kao alternativu nude prelazak na nove tehnologije koje bi rigorozno kontrolisali proizvođači.

Američko zakonodavstvo se zasada zadovoljava postojećim zakonima, prema kojima je domaći krivični zakon umiljato jagnje, i sve skupljim kriptografskim tehnologijama. I ni jedno ni drugo nije uspelo da umanji pirateriju. Istovremeno, predstavnici industrije (filmske, muzičke, softverske) na sva zvona udaraju objave svoje skore propasti jer im posao trpi zbog miliona neovlašćenih potrošača koji za njihove proizvode ne plaćaju ni dinara.

Naravno, u praksi, industrija zarađuje sve više i više novca. Zarada koju američka filmska industrija ostvaruje samo u bioskopima je u porastu u poslednjih 15 godina, s blagim padovima 2003. i 2005, ali i s rekordnom zaradom u bioskopima u prošloj godini. Kada se ovome pribroji zarada od sekundarne eksploatacije filmova (DVD, TV, iznajmljivanje, streaming), te od prodaje pripadajućeg merčandajza, dobija se slika upravo suprotna onome što bismo na prvi pogled mogli da pomislimo. Uprkos sve raširenijoj pirateriji, američka filmska industrija je u apsolutnoj i agresivnoj ekspanziji. Isto važi za industrije softvera i muzike.

Niste sasvim ubeđeni? Evo jednog anegdotskog primera: znate li koja je prosečna brzina internet konekcije u Japanu? Šezdeset jedan megabit po sekundi!!! A njihova filmska industrija je u poslednjih deset godina takoreći eksplodirala. Znate li koja je četvrta zemlja u svetu po, da prostite, penetraciji broadband infrastrukture međ’ građanstvo (posle Danske, Holandije i Švajcarske)? Južna Koreja, čija je filmska industrija, da, da, takođe, u poslednjih deset godina u zastrašujućoj ekspanziji. Mislite da Japanci i Korejci ne piratiraju svoje filmove? Pogrešno mislite.

Uticaj piraterije na stanje industrije još niko nije ozbiljno izmerio. Krici američkih studija o tome kako im torenti zavlače ruku u džep i kako kineski narezivači DVD-ja finansiraju terorizam zasnovani su na rekla-kazala informacijama, i namenjeni su pre svega širenju moralne panike koja opravdava proguravanje rigoroznih zakonskih rešenja i skupih a neefikasnih tehnologija zaštite.

Kao što smo iz gornjih primera videli, industrija zapravo pravi sve više novca.

S druge strane, zagovornici piraterije umeju da ustvrde kako široka dostupnost digitalnih kulturnih artefakata zapravo direktno doprinosi popularizaciji ove materije i da je to razlog za povećani obrt industrije. Istina je sigurno negde na sredini. Ali niko je ne zna jer ozbiljna istraživanja o korelaciji između porasta piraterije i trendova u industriji ne postoje.

Sigurno je da se industrija protiv piraterije uspešno bori tako što prilagođava svoj biznis-model savremenoj tehnologiji, za šta svakako treba da zahvali piratima koji na ove tehnologije ukazuju. Istina je da je prodaja CD-ova u poslednjem prebrojavanju 2007. godine konačno bila manja nego prethodnih godina (do tada je stalno rasla), ali je istovremeno online prodaja muzike u stalnoj ekspanziji. Samo je iTunes za pet godina prodao preko četiri milijarde pesama (po 99 centi komad, moliću lepo), što je, ako kažemo da album u proseku ima 15 pesama, ekvivalentno cifri od preko 260 miliona CD-ova.

Pokažite mi jednog distributera fizičkih nosača zvuka koji bi za pet godina mogao da proda ovu količinu diskova i poješću sopstvene brkove. Takođe, onda izračunajte uštedu na materijalu, transportu, magacinskom prostoru, ljudima, i shvatite zašto je Steven Jobs sasvim zadovoljan svojom pozicijom u kosmosu. Samo na Božić prošle godine iTunes je prodao 20 miliona pesama. Za jedan dan. A njihov servis prodaje filmova tek počinje.

Šta Srbija misli o ovome? Zasada misli da je prisustvo prodavaca narezanih filmova na ulicama OK, sem kad neko odozgo ne podvikne pa se organizuju kampanjske akcije u kojima se diskovi zaplene, ono što valja podele među sobom inspektori, a ostalo se uništi pred TV kamerama. Niko ne ide u zatvor, niko se ne žali da su mu ljudska prava ugrožena, status quo odgovara svima.

Jer, na kraju krajeva, domaća filmska industrija skoro da ne zaslužuje da nosi to ime. Ne bismo ovde raspredali naširoko o puno puta opisivanoj filmskoj mafiji, ali neke stvari valja ponoviti jer je prilika pogodna.

S jedne strane, Srbija je uništila sopstvenu bioskopsku mrežu. Beograd danas ima dvostruko manje bioskopa nego pre 20 godina. Niš i Novi Sad, kao drugi i treći grad po veličini u Srbiji, imaju zajedno manje bioskopskih sala nego dva cineplexa koje ima Beograd. Beogradske bioskopske sale rasprodate su na čudnim tenderima čudnim ljudima i firmama koji će ih možda jednom koristiti u čudne svrhe. Da li je piraterija kriva? Da li je problem što narod neće da ide u bioskop jer ima da kupi jeftine DVD-jeve na ulici, milion kanala na kablovskoj i repidšer/torente da zadovolji glad za piratskim avanturama?

Možda. A možda i nije. Sve to imaju i druge zemlje, pa im ipak bioskopi ne izgledaju kao štale. A oni bioskopi u Beogradu koji ne izgledaju kao štale imaju dobru posetu (Tuckwood, vele, tokom vikenda proda oko 3.000 karata, što je obrt od oko 600.000 dinara samo od karata).

Dalje, da li je piraterija kriva što domaća filmska industrija funkcioniše gotovo sasvim izvan tržišne ekonomije? Da li je piraterija kriva za to što je domaći film fizički nemoguće snimiti bez dotacija države? Da li je piraterija kriva za odsustvo transparentnosti i proverljivih kriterijuma za dodeljivanje dotacija na konkursima gde, vele, u komisijama sede uvek isti ljudi koji daju pare uvek istim ljudima?

Hej, ne gledajte u mene, ovo su sve samo tračevi i spekulacije koje sam čuo gde i vi – na internetu – ali zaista ne želim da gledam Svetozara Cvetkovića na Drugom dnevniku RTS-a kako nariče nad sudbinom srpske ekonomije i kulture zato što je jedan klinac postavio film na Rapidshare (i bio dovoljno blesav da ne sakrije svoj identitet).

Jer, pored toga što je duboko problematična ideja da je stanje u srpskoj ekonomiji i kulturi posledica piraterije, ovo je i patetična, ali, još važnije, i bezobrazna zamena teza. Jer, ako je Turneja, kao i bilo koji drugi bioskopski film sniman u Srbiji, delom finansiran novcem Ministarstva za kulturu, to prilično jasno znači da smo ga delom finansirali svi mi, iz sopstvenih prihoda na koje nam je naplaćen porez.

Ako je tako, onda smo, delom, svi mi vlasnici ovog filma, zar ne? A ako je tako, otkuda onda Svetozaru Cvetkoviću i Goranu Markoviću sloboda da se nazovu nosiocima autorskih prava?

Sledeći put kad budu pravili film od mog novca, molio bih da me potpišu kao koproducenta. I da mi proslede procenat od pomenute zarade. Dok se to ne dogodi, smatraću da je sasvim okej kompenzacija da film besplatno podelim sa istomišljenicima putem interneta.



Komentari

  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 13.11.2008. 14.25.34
    Odličan tekst!
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 13.11.2008. 14.37.34
    Bravo, Urose! To je to. Nadam se da ce ovaj tekst imati jos veci odjek!
  • Gravatar for vasa
    vasa (gost) | 13.11.2008. 14.38.01
    „Ako je tako, onda smo, delom, svi mi vlasnici ovog filma, zar ne? A ako je tako, otkuda onda Svetozaru Cvetkoviću i Goranu Markoviću sloboda da se nazovu nosiocima autorskih prava?“ Malo je uros pobrkao loncice. Poneo ga argumenat. Jedno je ko je dao pare, drugo je ko su nosioci autorskih prava. Osim ako u ugovoru sa ministarstvom ne pise da ih se Goran Markovic odrekao.
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 13.11.2008. 14.58.38
    Citav tekst je kolabirao najvecom zamenom teza na kraju koju je izvrsio upravo autor.
  • Gravatar for srdan andrejević
    srdan andrejević (gost) | 13.11.2008. 15.15.28
    Ivan Jelić nije tvrdio da je on režirao Turneju pa da se dovodi u pitanje autorstvo. Dakle, u moralnom smislu Goran nema puno prava da tuži Jelića. On može da smatra da mu je moralno pravo kao autora povređeno u tom smislu da je Jelić pustio na net njegov film u lošoj rezoluciji i sl. Međutim, svakako da se o autorstvu same priče može polemisati između Gorana Markovića i Ljubomira Simovića na čije Šopaloviće Turneja jako liči. E, to bi već bilo uzbudljivo suđenje. Ipak, Simović je suviše veliki šmeker da progoni po sudu svog mlađeg kolegu. Ali mlađi kolega nije tako popustljiv. Pitanje za pravnike, goni li država po službenoj dužnosti krađu autorskog prava u smislu plagijata. Verovatno ne, ali ako goni, mogao bi Jelić da prijavi Gorana za krađu od Ljube... :) Kad se o finansijskom domenu autorskog prava reč, Ivan Jelić je stavio film na Internet, i tu nema šta, on je kriv. Međutim, pošto iza proganjanja jednog dvadesetjednogišnjeg mladića postoji uvek i neka vrsta vanpravnog motiva, ovde je to priča o gledanosti filma, rezultatu na blagajni i sl. I tu se producenti Turneje ponašaju kako im je Jelić otkinuo od usta a to već nije tačno, tako da je Uroš želeo na to da ukaže. Oni nisu snimili film u tržišnim parametrima i ne zavise od toga kako će film proći na blagajnama. U tom smislu ona stara priča iz spotova o pirateriji YOU WOULDN'T STEAL A CAR i sl. ne stoji. Koliko god da su legalni temelji njihove tužbe jaki, moralni temelji nisu. Čak ni priča o tome da obračun sa piraterijom odnekle mora početi ne stoji zato što je Turneja odnekle procurela do Jelića. Mislim da je mnogo poštenije da su se producenti pozabavili tom linijom istrage. Oni sigurno znaju koji su sve pojedinci mali pristup diskovima sa filmom. Oni su snimili film od državnih para i nemaju moralno pravo, iako imaju formalno, da tretiraju taj film kao nešto svoje što im je obesni mladić otuđio. No, zar ne bi bilo bolje da prvo otkrio ko ih je od njihovih službenika/prijatelja i sl. prodao. U tom smislu perspektive za odbranu Ivana Jelića su u tome da se na osnovu broja downloada sa njegovih linkova konstatuje šteta, koja je verujem minorna, da se dokaže da nije imao nameru da ostvari materijalnu korist, što će biti olakšavajuća okolnost. A najbolje bi bilo ako bi Jelić dobio status svedoka saradnika i odao odakle je nabavio kopiju pa da se vidi ko je iz samog Turnejinog tabora kriv za ovu neprijatnost.
  • Gravatar for kristina
    kristina (gost) | 13.11.2008. 15.19.07
    Odličan tekst! Vaso, taj deo o autorskim pravima, kako sam ga ja shvatila, nema bukvalno značenje, meni više deluje kao namerno preuveličavanje. Jer, ako se stalno, kada je nekom iz vlasti potrebno da istera samo svoju pravdu, poteže taj argument "opšteg interesa", a narodu s punim poštovanjem obraća kao akcionarima u tom javnom dobru (znači, svi smo oštećeni), zašto su tom istom narodu njegova prava i imovine uskraćena onda kada niko nema interesa da ih brani i na njih se poziva? I više su dojadili sa tim porezom, ispada da je jedini način da apeluješ na ljude da ih podsetiš kako su oni platili porez. U stvari: ne daj da te prevare oni, jer hoću ja da te prevarim. Meni je to omiljeni deo teksta:)
  • Gravatar for pitanje nije...
    pitanje nije... (gost) | 13.11.2008. 15.31.32
    da li je smiljanic najbolji tekstopisac(naravno da nije :)) nego kako kazniti one koji su odgovorni za propadanje filmske industrije u Srba, i sta uraditi sa malim ivanom...
  • Gravatar for Viktor
    Viktor (gost) | 13.11.2008. 16.14.37
    Dragi Uroše, Ja gluplju stvar nisam skoro pročitao. Da pojasnim. Vlasnik autorskih prava je autor filma, reditelj, scenarista, kompozitor, glumci itd. Finansijer je onaj koji daje pare u nadi da će film po završetku i distribuciji vratiti uloženi novac. Može da bude u varijanti vratite mi samo uloženo i kvit smo ili dajem pare za procenat od zarade. Ti kao poreski obveznik RS su finansijer projekta i imaš prava na profit od film ili puko vraćanje uloženog novca. Autor odlučuje šta će sa filmom da uradi. Da ga pusti u bioskope, na dvd, vhs ili da ga baci. Sve se definiše ugovorima. Ivan Jelić je film uzeo bez znanja autora filma i bez ikakvog prava isti postavio na internet iz njemu znanog razloga, zarada, obest, glupost biraj. Time je oštetio autora koji nema profit od toga što neko skine film i pogledaga, finansijer jer će manjom prodajom ulaznica, dvd i sl biti i manja zarada filma. Dakle direktno je tebi uzeo pare iz džepa. Zamisli ovakvu situaciju. Udješ ti u banku i kažeš joj ljudi imam 20.000 e treba mi još 20.000 da posejem kukuruz i da obrnem lovu i zaradim 100.000 e. Banka kaže ok ali nama daješ 20% na naše pare kad zaradiš. Ti zasadiš nikne i dodje Mile poseče i proda tvoj kukuruz i uzme pare. I dodje banka kaže gde je lova izvinte Mile ukro a onda oni kažu a Mile ukro onda nema frke on je klijent naše banke i njegove pare su kod nas to je kao da vam je on dao znači i on je vlasnik vašeg kukuruza. Ne bato Mile je lopov koji je i tebi i banci ukrao profit. Znači ne pravdaj čoveka koji je indirektno tebi ukrao pare iz džepa.
  • Gravatar for blek
    blek (gost) | 13.11.2008. 17.04.36
    ja sam zahvaljujuci ovom spektakularnom hapsenju saznao za rapidserbia i hardovi postaju tesni... inace, ja sam za varijantu try before buy... ali ako ti se svidja svakako buy... podrzi autora, i to... i jos nesto... goran markovic je maznuo koncept filma od jednog pozorista iz unutrasnjosti, dakle nema ljutis
  • Gravatar for @ Viktor
    @ Viktor (gost) | 13.11.2008. 17.31.33
    Viktore ti izgleda ama bas nista nisi razumeo! Sto Kristina rece malo nize, Uros je na kraju preuvelicao situaciju u smislu da smo svi mi vlasnici filma (koliko se secam iz skole to se zove hiperbola :)....a o kakvoj ti jos materijalnoj koristi pricas? kako su Markovic i Cvetkovic osteceni i kako je Ivan zaradio? jel zato sto taj manjak ljudi (ne verujem da je film stiglo da skine vise od 200-300 njih!) nece otici u bioskop da ga pogleda????? to je stvarno smesno, a jos smesniji je Cvetkovic i svi oni koji krive pirateriju za propast nase ekonomije....pobogu ljudi to cak nije vise ni smesno, nego jadno, izvinjavam se :( A sto se tice toga da nas porez dotira filmske poslenike, ne bih im dao ni prebijene pare u narednih 1000 godina, sve dok se ne pojave autori koji bi sa tim parama znali nesto da urade....umetnost nikad nije bila na tako niskim granama, ali to je vec druga prica....pozz braco gusari :)
  • Gravatar for Sallle
    Sallle (gost) | 13.11.2008. 18.09.20
    kao nekad na rts-u kad je snimana policijska akcija hapsenja narkomana u saradnji sa dilerom...logicno bi bilo da traze odakle je decko nabavio film. ja sam ga kupio ispred buvljaka u paketu sa jos pet filmova za sto dinara.
  • Gravatar for Viktor
    Viktor (gost) | 13.11.2008. 18.44.47
    Ne znam šta je mislio čitao sam ceo tekst i sam sam izvukao zaključak da on kao potencijalni davač para za taj film nema ništa protiv što mu je Ivan iz džepa uzeo pare. Ne znam koliko godina imaš ali 2000. godine sam ja na www.otpor.com postavio snimak kada policija prebija onog klinca u resavskoj ulici. Imao je oko 3 mb. Ujutru nekih 7 sati od postavljanja snimka pozvao me je čovek koji održava server da mi kaže da postoji problem jer je protok na sajtu prešao 100 GB. Za svega 7 sati. Film Turneja se nalazio nekih 3 dana pre nego je uklonjen na rapidshare-u. Linkovi su se nalazili na(ja znam proverio sam lično) 8 foruma od kojih su 3 strana. Korist koju je Ivan ostvario je verovatno merena u desetinama evra. Ali šteta koju je naneo je nemerljiva. Jer sutradan nije bilo prodavca diskova ovde u Novom Sadu koji film nije imao u prodaji(osim ako je ostao bez kopija). O tome da je prilikom predaje filma na bilo koji festival potpisana klauzula da se garantuje da film nije dostupan na internetu da i ne govorim. Sve Velja Ilić fore da je ukrao malo ne bi ga dirali ali pošto je krao na veliko onda jesmo me zaobidjite. Lopov je i onaj što ukrade žvaku i onaj što ukrade dijamant. Naša kinematografija je mala i filmovi vrlo teško vraćaju uloženo, postoje filmovi koji će još mnogo puta morati da budu prikazani na kojekakvim televizijama da bi samo vratili uloženo. Time što je film piratizovan mnogo pre objavljivanja DVD-a je producenti i finansijeri(indirektno gradjani Srbije) će morati da čekaju mnogo dugo da povrate svoje pare a o eventualnoj zaradi da i ne govorimo. Nisam ja mama kriv pa svi smo dobili keca je izgovor za slabiće, ne ja sam dobio keca jer ja nisam naučio. Da Cvetković je pokrenuo prijavu protiv Jelića i neka je i neka robija kad je krao. Ajde da svi vi koji branije Jelića počnite da branite i Hitlera jer pravno gledano čoveka optužuju da je okrvavio ruke milionima života ali niko nije dokazao da je ubio i jednog jedinog čoveka za svoje vladavine. Ne postoji manje ili više kriv pa manje kriv ne odgovara i njega branimo a više kriv odgovara i njega ne branimo. Branim nevinog a optužujem krivog. Koliko kriv tolika kazna i zdravo. Pravda za Ivana, da mu presude ako je kriv i da ga kazne po zakonu ako jeste sve drugo je demagogija.
  • Gravatar for KUNADŽIJA
    KUNADŽIJA (gost) | 13.11.2008. 20.05.55
    Филм сам погледао у биоскопу - жали Боже бачених пара. За тих 250 динара сам могао да купим 2 пиратске компилације са 12 филмова. Филм као што је ТУРНЕЈА није ни требало да добаци до биоскопа, а камло да неко иде у затвор зато што је на интернет ставио материјал који се може купинти на неколико десетина места у Београду - и шире. Зашто не јуре кривично онога ко је направио прву копију и пустио пиратизовану верзију у промет? П овом основу могли би да похапсе пола Србије.
  • Gravatar for D-N-N
    D-N-N (gost) | 13.11.2008. 21.30.13
    Problem je prost da prostiji ne može biti. Piraterija je krađa i ja sam lopov. Ne samo da imam zavidnu kolekciju piratske muzike, filmova i zabavnog softvera, nego sam to i delio za džabe. Ostaviću po strani to što 80% tog materijala nije nabavljiv legalno u Srbiji ili što postoje državna ograničenja da se taj materijal kupi preko Interneta. To sa formalnopravne tačke gledišta ne drži vodu, ali jeste argument koji ima težinu. Zaključak je jasan - piraterija je krađa. Ali ne, glavni argument gospodina Svetozara Cvetkovića i sličnih likova je da se tu ne radi o klasičnom imovinskom sporu (da ga tako nazovem), oni pokušavaju da uvedu u priču opšte dobro i slične metafizike. E ako ti argument nije pozitivno pravo nego tvrdiš da to radiš zbog opšteg dobra, onda prost odgovor mnogih ljudi može biti - piraterija je opšte dobro! Uvođenje zdravorazumskog morala u ekonomiju nema baš neke logike, pozivanje na kolektivno dobro je prilično licemerno i gospoda su zaslužila ovakvu Smiljanićevu hiperbolu. Drugi argument i podjednako bitan. Selektivnost u borbi protiv piraterije je mnogo gora nego potpuno dopuštanje piraterije. To je kao kada bi neke firme plaćale porez, a neke ne. To nije opšte dobro i džabe se Cvetković busao u grudi sa tim. Npr. selektivnost u borbi protiv softverske piraterije po srbijanskim firmama je primer pravne nejednakosti na delu. I zato, pod punom odgovornošću izjavljujem sledeće - pre ću podržati piratsku anarhiju nego selektivno sprovođenje pravnih normi. Zaključak je sledeći. Protiv piraterije se u Srbiji ne borimo zakonom i pravom nego politikom i vezama. I u tome nismo usamljen slučaj.
  • Gravatar for thesingernotthesong
    thesingernotthesong (gost) | 13.11.2008. 21.34.08
    neko ko napise da je Lars Urlich los bubnjar (za razliku od nevidjenog virtuoza na bubnjevima, bubnjara "grupe" "kafetin", npr.) nema nikakvu kompetenciju da pise o bilo cemu sto ima veze sa muzikom/filmom bilo gde. hocu moje pare natrag.
  • Gravatar for kristina
    kristina (gost) | 13.11.2008. 21.36.20
    Po toj plemenitoj logici, Viktore, svi bismo završili u zatvoru. Ako ti u životu ništa nisi piratizovao, skidam ti kapu. O tome ko je kriv ko nije kriv, po mom mišljenju, ne određuje se baš tako matematički, nema jednostavnih rešenja. Znam za ljude koji su, isto tako pravednički kao i ti, izlazili iz bioskopske sale da prijave kako neko iza njih kamerom snima film, da bi im ovi iz bioskopa, ujedno i distributeri filma, rekli da gledaju svoja posla. Ko tu koga zajebava? Ovde nije toliko reč o tome kome su čiste a kome prljave ruke, nego ko svoju krivicu krije iza tuđe i oko čega se diže oluja pokora, a o čemu se uopšte ni ne govori. O dvostrukim aršinima. I da, čak i Velja Ilić nekad ima pravo.
  • Gravatar for malo sam glup
    malo sam glup (gost) | 13.11.2008. 22.02.04
    ali ovo je smesno svaka cast autoru teksta razumem da je krivicno delo neovlasceno nabavljanje kopije ali stavljanje filma na share server - pa to je kao dobar dan u svetu i nemoguće je suditi nekome zbog toga zar ne..
  • Gravatar for Goram
    Goram (gost) | 13.11.2008. 23.29.45
    Hej! Hajde da nekako upadnemo u stan Cvetkovica i Markovica i kazemo : "Stop! Da vidimo sta imas legalno na svom kompjuteru?!" ... Garantujem 100% da obojica (ako imaju kompjuter) imaju crackovan windows, crackovano bar 10 aplikacija itd. Da li sam u pravu? Mislim da jesam. Odkle im pravo da se tako ponasaju? Ok, imaju zakonsko pravo koje koriste i jos kukaju na RTS-u. Da se razumemo, SVAKI (ali bas svaki) film koji se pojavi u bioskopima - pojavi se i na torrentima. SVAKI (ali bas svaki) album koji izadje se pojavi bar 7 dana pre dana izlaska na torrent sajtovima. Bio sam clan sajta www.oink.cd (koji je ugasen, secate se) i znam kako su stvari tamo funckonisale. Kladim se da i vi sa POPBOKS-a uzmete novi album/mp3 i napisete recenziju. Jel tako? :) Naravno da jeste. Niste valjda kupili sve te albume za koje radite recencije. To je nekako,koliko god bilo ilegalno - normalno. I treba da je normalno. Sta su se ovi nasi povamirili?! Ok, ako je piraterija zabranjena zbog cega je onda toliko javna? Zbog cega mozete kupiti BILO KOJI novi film na ulicama? Jel to dozvoljeno? Ili je problem samo kada se neko nas ocepi? Piraterija je sve jaca i jaca. Muzicka industrija je nasla kompromis preko Itunes-a i slicnih servisa, posto su svesni da je besmisleno boriti se. Sloboda za IVANA! Ziveo UROS, Zivela PIRATERIJA!
  • Gravatar for
    Anoniman (gost) | 13.11.2008. 23.42.19
    Sloboda za Ivana? da
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 14.11.2008. 00.05.03
    samo da razjasnimo pirateriju (zahvaljujući kojoj je, btw, i holivud postao to što jeste) kao pojam: kada od nekoga tražiš nadoknadu za neautorizovane kopije - to JESTE piraterija, i borbu protiv toga apsolutno podržavam. ali, kada kačiš linkove za autorizovane sadržaje po netu i od toga nemaš nikakvu materijalnu korist, to NIJE piraterija već ŠEROVANJE FAJLOVA. razlika je ogromna.
  • Gravatar for Vase Pravo Da Skidate Sve
    Vase Pravo Da Skidate Sve (gost) | 14.11.2008. 00.46.45
    Da imam tih japanskih 60-ak megabita po sekundi, ni u ludilu ne bih skinuo taj film, a pogotovo ne sa 1 megabitom, Ivanu sloboda, nego sta, ulicni prodavci piratskih diskova, sklonjeni su sa ulica kada je Mirin pionir, otvorio privatnu fabriku za stancovanje "originala" za 99 dinara, toliko o borbi drzave protiv piraterije.
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 14.11.2008. 00.52.14
    D-N-N i Kristina su već lepo sumirali ono sa čime se i ja u principu slažem i što mislim da je suština u ovoj situaciji. Korišćcenjem te i takve argumentacije od strane Cvetkovića koja se ne zadržava strogo gledano na pitanjima 'prava' već prelazi u domen 'pravde', on je svakako zaslužio odgovor javnosti u čije je ime arogantno nastupio. Urošev tekst je jedan od mogućih odgovora i u tom kontekstu ga treba i čitati. Po meni, borba protiv piraterije bi trebalo da bude ili sistematska ili je ne treba ni biti, pošto je u svim drugim slučajevima reč tek o potkusurivanju ličnih interesa koji se sakrivaju iza velikih reči kao što je 'opšti interes' i sl. Međutim, čak ni sistematska borba protiv piraterije ne može je uništiti i to je nešto o čemu govori i Urošev tekst i što je realnost na zapadu i jedna vrlo složena tema, ali mi još nismo ni stigli dotle... Ne, ovde se i dalje sve svodi na uterivanje moći preko veze i selektivnu upotrebu zakona. Da se razumemo, selektivna primena zakona je sa čisto pragmatične strane bolja nego nikakva primena zakona kad je recimo reč o ubistvima i sl. teškim zločinima. Zašto to ne bi bilo tako i u ovom slučaju? Pa, osim što ne bih poredio ubistvo i pirateriju (za razliku od nekog kome ni Velja Ilić nije bio dovoljan pa je i Hitlera potegao, a posle se usuđuje da drugima priča nešto o demagogiji...) stvar je u tome da je piraterija danas postala deo socijalno prihvaćenog ponašanja, iako je i dalje van zakona. Svi smo mi manje-više uključeni u taj lanac. To nije odbrana piraterije već ukazivanje na stanje stvari, na društvenu realnost za koju Cvetkovića i Markovića izgleda zabole uvo (tužno, da ne kažem licemerno, obzirom na to da snimaju pretežno društveno angažovane filmove), već se po dobrom starom srpskom običaju obraćaju 'pravnoj državi' samo onda kada im i U KOJOJ MERI to lično odgovara. Ivan Jelić jeste prekršio zakon i za to će možda i odgovarati. Oni koji od piratisanja zarađuju konkretne pare naravno da neće. Bioskopi će nastaviti da propadaju, a domaća kinematografija da tapka u mestu. Zakon će se u zemlji Srbiji i dalje selektivno primenjivati, a mediji će uskoro naći neku novu zanimaciju i svi će zaboraviti i na Ivana i na Markovićev film. Oni koji vole film će nastaviti da ga gledaju bilo u bioskopima bilo na divxima, ali takvih ljudi je ionako sve manje...
  • Gravatar for son of scum
    son of scum (gost) | 14.11.2008. 01.01.00
    Ja bi' to delo okarakteris'o ko udruzivanje se sa svojim kompijuterom i internetom radi zlochinachkog poduhvata. Molim lepo.
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 14.11.2008. 08.21.53
    ja sam recenzirao the streets na osnovu mp3 s repidsher. ako neko ima usb sa albumom, molio bih ga da mi kaze cenu pa da ga otkupim, jer je to stvarno remek delo koje bih voleo da imam, plus da ne kazem da je samo posedovanje usb sticka sa logotipom the streets super. sve sam skidao s neta, i nista necu da platim!!! zasto svi ljudi na planeti koji imaju struju, ne uplacuju mesechno makar dolar takse teslinim potomcima na osnovu toga? ako gospoda koja citaju ovo, imaju neke veze sa birokratijom ove drzzave, izvolite tuzite me. imam brdo nelegalnog softvera, brdo nelegalno skinute muzike i brdo filmova na preko 2 terabajta. imam i skinutu "turneju" koju jos nisam pogledao a posle ove priche i ne nameravam, ali cu sad iz inata da je okachim na repidsher, pa neka skidaju drugi koje to interesuje. nije vas sramota, parazitirate na telu srbije, finansirajuci se iz fondova koji grabe direktno iz dzepa gradjana, snimajuci loshe filmove samo da opravdate taj isti novac. fuj! koga zanima turneja ili bilo shtal neka mi se javi preko popboksa. ne smao da necu da ostvarujem korist nego placam 10 dinara po svakom dvd-ju koji zelite da narucite od mene. stoga, ne stichem profit. izvolite, lako sam dostupan.
  • Gravatar for Sergio
    Sergio (gost) | 14.11.2008. 08.28.52
    @Goram: Cvetković ima legalan Win OS (verovatno i drugi softver). Vidi pod 'gde mi radi brat?'
  • Gravatar for Darth Shone
    Darth Shone (gost) | 14.11.2008. 08.29.39
    Svaka čast Uroše. Dole B.S.A i RIAA.!!!
  • Gravatar for Ne skidam sa neta (to neko radi za mene:
    Ne skidam sa neta (to neko radi za mene: (gost) | 14.11.2008. 08.54.44
    Sve ste vec rekli ali ne mogu da odolim i da ne kazem da su ovi tzv "borci za autorska prava" smesniji od pijanih klovnova. Iskreno, ako mi se svidi neki domaci album, kupim ga u CD shopu, ali strane albume ne mogu nikako da priustim. I sta sad? Normalno bi bilo da kupovinom originala ispostujemo ono sto cenimo, ali posto to nije moguce, sigurno necu uskratiti sebi zadovoljstvo da cujem nova strana izdanja samo zato da bih sebi mogao da kazem kako sam ispravno i moralno postupio (bez obzira sto bih na taj nacin ostao neinformisan, da ne kazem glup). Bilo kako bilo, sve se svodi na sledece: Vec odavno je jasno da piraterija nikada nece biti u potpunosti zaustavljena te da ce izdavaci morati da pronalaze "alternativne" nacine zarade. Rambo je NPR uradio pravu stvar kada je svoj novi album okacio na net i ponudio ga ljudima za besplatan download. Zasto je to prava stvar? Pa zato sto bi broj prodatih originala ostao isti i da to nije uradio (ucinio bi to neko drugi) jer onaj ko STVARNO ceni njegov rad taj ce kupiti original taman da mu u inbox stigne kompletan album direktno od cara. Toliko o ovoj papazjaniji oko piraterije. I naravno, sloboda za Ivana i njegove kolege pirate:) P.S. Odoh sad da okacim taj nesretni film na jos par sajtova a vi koji volite te licemere i lazne moraliste idite u bioskop;)
  • Gravatar for Sofija
    Sofija (gost) | 14.11.2008. 09.31.07
    Samo me interesuje da li oni mogu da dokazu da postoji uzrocno-posledicna veza izmedju toga sto je decko okacio taj link (mada zasto je koristio pravi identitet mi je nejasno, al ajde) i opadanja prodaje karata u bioskopima. film se daje vec par meseci i nema nista normalnije nego da malo opadne prodaja. iskreno, ja znam veoma malo ljudi koji danas idu u bioskop (osim sebe). meni moj internet sa protokom od 1GB ne smeta da odem u bioskop kad smatram da je neki film vredan toga. izmedju ostalog i turneju sam gledala u bioskopu. i sad se stvarno pitam zasto, muka mi je od ove price. sloboda za ivana, nego sta! free file sharing for everybody!
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 14.11.2008. 10.08.02
    "samo da razjasnimo pirateriju (zahvaljujući kojoj je, btw, i holivud postao to što jeste) kao pojam: kada od nekoga tražiš nadoknadu za neautorizovane kopije - to JESTE piraterija, i borbu protiv toga apsolutno podržavam. ali, kada kačiš linkove za autorizovane sadržaje po netu i od toga nemaš nikakvu materijalnu korist, to NIJE piraterija već ŠEROVANJE FAJLOVA. razlika je ogromna." Potpuno se slažem, ali mislim da je po našem zakonu to gotovo izjednačeno, odnosno razlika je samo u tome da je za ovo prvo (piraterija) zaprećeno većom kaznom u odnosu na ovo drugo (šerovanje). Neka me neki pravnik ispravi ako grešim...
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 14.11.2008. 10.13.15
    Slazem se sa svim napisanim u tekstu. Jadna imitacija drzave... Sloboda za Ivana(i Urosa) :D
  • Gravatar for normalna stvar !!!
    normalna stvar !!! (gost) | 14.11.2008. 10.29.00
    nego sta, nego u zatvor. Ja nemam ni jedan "ilegalan" program, ni jedan mp.3 fajl, sve sto imam to sam kupio LEGALNO.
  • Gravatar for hm...
    hm... (gost) | 14.11.2008. 10.56.06
    a sta reci kad neki dasa sutra stavi albume Repetitora, Neznog Dalibora i Petrola na web?
  • Gravatar for Jovan Ristić
    Jovan Ristić (gost) | 14.11.2008. 11.01.41
    Odličan tekst, sa odgovarajuće apsurdnim obrtom na kraju. Viktore, ako nisi dobro shvatio, Uroš se samo uhvatio za Cvetkovićevo pozivanje da je film (su)finansiralo Ministarstvo kulture (znači, nije Cvele stavio naglasak na autorska prava, nego na finansijski momenat). Sad, ako je film (su)finansiralo Ministarstvo kulture, to znači da su date pare iz budžeta. A kako su date pare iz budžeta, to znači da su date pare koje država prikuplja od građana na ime poreza i drugih dažbina. Što će reći da smo svi mi, Viktore, koji imamo državljanstvo Srbije praktično platili snimanje tog filma. Ne znam kakva je Turneja kao film - overiću ga, pa ću dati svoj sud - ali znam da je u poslednjih desetak godina od mojih i tvojih para snimljena, uz pokoji izuzetak, tona glupih i bezveznih filmova. Isto tako znam da se na konkursima za sufinansiranje domaćih filmova u isti koš stavljaju etablirani režiseri i debitanti. A ko u takvoj konkurenciji izvuče deblji kraj, po protekciji, ali i po prirodi stvari? Naravno, etablirani režiseri. I onda oni uz veliku pompu naprave nešto što je u najboljem slučaju poluproizvod. I uvek sve na isti kalup - od pristupa temi, preko glume do (ne)kvaliteta. E, dokle god stanje bude bilo tako, Uroš će imati puno pravo da stvari gura do apsurda. Jer u hladan bioskop će možda neko i otići ako je film dobar. Ali, NIKO neće otići ni u hladan ni u topao bioskop ako je film loš. Kažem, nisam gledao Turneju, i na pamet mi ne pada da sudim o njoj dok je ne pogledam, ali posle toliko očajnih srpskih filmova, skepsa se u svima nama malo nagomilala. A kad Cvele još dođe na TV i spomene kao argument protiv piraterije da je film finansiralo Ministarstvo kulture (kao i sve one promašaje iz prethodnih godina), onda niko ne treba da se ljuti ako se u rekacijama na tu izjavu spomenu pravi uzroci katastrofalnog stanja u domaćoj filmskoj industriji, uz deductio ad apsurdum kakav je izveo Uroš Smiljanić.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 14.11.2008. 12.25.20
    "a sta reci kad neki dasa sutra stavi albume Repetitora, Neznog Dalibora i Petrola na web?" koliko znam(a dobro znam:)) te albume je rapidshare vec objavio.. moze samo da pomogne u promociji bendova, niko pri cistoj svesti nije ocekivao velike cifre od prodaje.
  • Gravatar for Viktor
    Viktor (gost) | 14.11.2008. 13.13.57
    Ajde da razjasnimo jednu stvar pošto očigledno neki ne shvataju razliku izmedju platio i finansirao. Nije vlada Srbije(preko ministarstva i fonda) došla kod Cvetkovića izvrnula novčanik i rekla snimi nam film. Da to jesu uradili ja ne bih ni reč rekao na tvoj komentar. Cvetković je došao u ministarstvo dao projekat i dobio pare da isti snimi u prevodu pozajmio je pare od države na jedan specifičan način. Tako kako vi gledate ja sam vlasnik 8 banaka u Srbiji i dve u inostranstvu jer imam toliko otvorenih računa i po neki dinar u istima. Jer valjda je logično po vama gde su moje pare tu je moje vlasništvo. Pa nije gospodo. Vlasnik filma nisu gradjani Srbije već vlasnik prava u ovom slučaju Cvetković i ostali koji imaju autorski ugovor o tom filmu. Isto tako ni one banke koje su dale kredit i oni sponzori koji su pomogli snimanje filma nisu vlasnici istog. Što se tiče piratskog software-a Gorana Markovića i Svetozara Cvetkovića ne mogu i da hoću da vam kažem jer bih zadirao u njihovu privatnost i ako znam šta poseduju ali mogu da kažem sledeće a vi izvucite zaključak sami. Euroimage evropski fond za film traži pogotovu od Srbije i firmi iz Srbije potvrdu o legalnosti software-a kada dobijaju u elektronskoj formi fajlove na konkursima za dodelu sredstava za snimanje filma. Do sada ni jednu producentsku kuću nisu odbili zbog piratskog software-a. Scenarista piše scenario u svojoj kući na svom kompjuteru. Pa vi sad povežite 2 i 2. Dakle osnova svega je da zaboravite priču o vlasništvu poreskih obveznika nad bilo kojim filmom snimljenim iz sredstava iz budžeta to je toliko glupo da će vam se smejati svi kojima to spomenete ali da kažete da su vaše pare uložene u film i da imate pravo da vam se te pare vrate to stoji. Ivan Jelić vas je oštetio jer deo koji je možda trebao da vam se vrati od prodaje DVD-a neće jer će na tome zaraditi neki ulični preprodavac.
  • Gravatar for @1.5v
    @1.5v (gost) | 14.11.2008. 14.46.40
    sta znaci "rapidshare vec objavio"? da nisu mozda oni izdali album ili negde objavili da isti moze da se skine sa njihovih servera?
  • Gravatar for kukanjac
    kukanjac (gost) | 14.11.2008. 18.09.26
    Hm, nisam siguran da se dobijanje novca na fondu može smatrati pozajmicom posto je klauzula o vraćanju novca od prihoda filma državi bazirana na pretpostavci da film ostvari profit što je u našim uslovima nemoguće. Uostalom konkurs na kom je Turneja dobila pare se naziva konkursom za sufinansiranje a ne za kreditiranje. Dakle, producent nije pozajmio novac od države već je njegov projekat subvencionisan, to jest dat mu je novac da snimi film i on nije mogao da ga troši na nešto drugo. Ono što je producent koristio kao tezu jeste da smanjena prodaja karata dovodi do toga da država ubira manji porez. Kad je reč o padu gledanosti, on je sasvim prirodan za film koji je već pet nedelja u eksploataciji. Stopa pada od 60% je sasvim očekivana, naročito ako imamo na umu da je film bio u poodmakloj eksploataciji a konkurisali su mu Sinemanija i hit naslovi Zečica na koledžu i Zrno utehe koji su ga pregazili na blagajnama. Kad je reč o ciljnoj grupi ovog filma, ona sigurno nije ni toliko bahata da krši autorska prava, niti toliko moderna da se koristi računarom. Ovo je film koji slavi onaj uljudni, fini Beograd koji se opirao zlu i primitivizmu, i stoga sam siguran da niko od tih ljudi ne bi ni pomislio da ne ispoštuje producente i autore potrošivši 250 dinara. Inače, cela suština producentskog posla kod projekata kao što je Turneja je u sledećem. Dobiješ pare od države koje ne moraš nikome da vratiš. Od tih para snimiš film, što uključuje i da udeliš sočan honorar sebi. Dakle, plaćen si za svoj rad. Onda pustiš film u bioskope i sav prihod kad se odbije deo koji uzimaju bioskopi i distributeri i PDV uzimaš sebi. Dakle, od svake prodate karte producenti dobiju oko jednog evra kad se sve odbije. I onda ukoliko film ima recimo dva miliona gledalaca, što je nemoguće, onda bi tek država mogla nešto da odbije. Ukoliko holivudski studiji lažu oko rezultata i profitabilnosti filmova, setimo se slučaja Pitera Džeksona i Nju Lajna, zamislimo koliko bi naši bili spremni da lažu. No, razloga za laž nema. Turneja je tržišno neodrživ projekat, i kao takvog ga je država snimila. Držva ga je dakle namerno sufinansirala jer je jasno da je reč o filmu koji nema tržište koje bi ga moglo učiniti finansijski isplativim i posao države i jesta da finansira nekomercijalnu umetnost. Problem je u tome što naši producenti netržišno finansiraju svoj film ali ga zato potom tržišno eksploatišu. Ja mislim da je Ivan Jelić žrtva pokušaja da se zadovolji sujeta autora koji ne mogu da se pomire sa time da njihov film ljudi neće da gledaju i onda traže krivca nad kojim smeju da se iživljavaju. Što se tiče skidanja filmova sa Interneta, ja se slažem sa Viktorom i mislim da autori Turneje sigurno nisu skidali filmove sa Interneta. Da su gledali novije filmove to bi se sigurno osetilo u Turneji. Turneja je definitvno film za one koji ne koriste računar.
  • Gravatar for viktore
    viktore (gost) | 14.11.2008. 19.04.29
    da li mislish da u srbiji nije bilo nikog sa boljom idejom od cvetka i goksija? mislish li da su oni dobili pare zato shto im je projekat mnoooogo dobar? pohvala za tekst, bilo bi lepo da se vishe pishe o ovome i pregrsht slichnih tema
  • Gravatar for filmopravd
    filmopravd (gost) | 14.11.2008. 20.44.03
    iza cele priche stoje i neki ozbiljniji problemi... nadam se da ste overili ovaj txt http://popboks.com/tekst.php?ID=6164
  • Gravatar for .rs
    .rs (gost) | 15.11.2008. 00.48.48
    Jesu li producenti filma isplatili Marini Tucaković nadoknadu na ime korišćenja "Kukavice" u filmu?
  • Gravatar for lisica
    lisica (gost) | 15.11.2008. 01.09.51
    cak i da je regulisano autorsko pravo marina tucakovic moze da ih tuzi za kompromitantan kontekst u kome je pesma koriscena i da se bori da joj se brani moralno pravo.
  • Gravatar for posle izjave....
    posle izjave.... (gost) | 15.11.2008. 01.56.53
    ....Cvetkoviceve, bio bih na strani cak i Marine Tucakovic! ....a gledam i Operaciju Trijumf :)
  • Gravatar for vasilevs
    vasilevs (gost) | 15.11.2008. 10.44.45
    Mislim da su komentatori propustili dve najvaznije stvari: 1. Uros je na jedan prefrigan nacin pokusao da nam proturi da je Nis veci od Novog Sada, sto nije istina. 2. komentator Sofija ima "Internet sa protokom od 1 GB" :-) da se okrenem muzici: cd-ovi, kasete, ploce... sve je to reklamni materijal. Bendu treba da je u interesu da svi na svetu mogu poslusati njihovu muziku, da bih posle dosli na koncert te iste grupe. E, tako treba postaviti stvari. Neka se bendovi malo potrude za dinar. A ne da bendovi postanu multimilioneri, tako sto sviraju u studiju, a citav sistem ljudi i prodavnica, valjdaju CDove i zaradjuju im pare. Ne moze tako. Evo, sada slusam Jackie-O-Motherfucker, pesma NICE ONE. Divna pesma. Gde da nabavim njih u Srbiji legalno? Za normalne pare? I jos hiljadu dobrih bendova? Necu da slusam Jelenu Karleusu, zato sto nemam para da kupujem diskove iz inostranstva!!! Imam tonu odlicne muzike na mp3u, imam nekoliko originalnih diskova, koje sam dobio na poklon (MOGWAI: young team, come on die young, verovatno medju prvima u Srbiji, jer sa ih dobio "ispod cekica") i na njih sam posebno ponosan, domace kupujem originale, ali od ove nase buranije sam izabrao Popecitelje, Darkwoode, Presing... Necu valjda kupiti Kraljevski Apartman!? Kad dobar bend dodje u Srbiju, spreman sam dati dobre pare da ih gledam. Bas dobre. To treba da bude ekonomija, a ne parce plastike (CD). Evo, nedavno sam gledao u NS Silver Mt. Zion za 250 dinara. 250 dinara!!! Da su trazili 2500 dinara, ja bih dao. Odlutao sam. Svejedno. Zivela "piraterija"
  • Gravatar for @
    @ (gost) | 15.11.2008. 11.37.01
    Nis trenutno jeste veci od Novog Sada, bez obzira sta poslednji popis kaze.
  • Gravatar for 1.5v
    1.5v (gost) | 15.11.2008. 12.37.54
    "sta znaci "rapidshare vec objavio"? da nisu mozda oni izdali album ili negde objavili da isti moze da se skine sa njihovih servera?" triput pogadjaj
  • Gravatar for Vasa Radovanovic
    Vasa Radovanovic (gost) | 15.11.2008. 23.27.23
    Bravo, majstore! Kada snime film samo od svog sopstvenog novca onda neka se bune...
  • Gravatar for Piraterija
    Piraterija (gost) | 16.11.2008. 19.32.33
    Film sam pogledao dobar snimak
  • Gravatar for najgorost
    najgorost (gost) | 19.11.2008. 13.50.49
    nisam procitao sve komentare ali izgleda da vecini nije jasna poenta ovog inace izuzetnog teksta: 1) borba protiv piraterije nema smisla i osudjena je na propast 2) piraterija i nije tekao losa po industriju. U ovoj monoposlskoj zemlji kad nam Telekom zakida brz Internet a Miskovic prodaje plazmu i jafa keks i ostale srpske proizvode za 15% vise nego u njegovim prodavnicama u BiH i MNE (niko to ne zove ekstraprofit), kada nam je filmska Dragojević/Bjelogrlić mafija sasvim unistila film kao umjetnost svojim pljuvotinama na sve sto nije Zapadna vrijednost, naravno da opravdavam svaki vid piraterije i buntovnistva. Da li se iko sjejetio Radioheada koji su zaradili na zadnjem album vise nego na svih regularno plasiranim albumima? Cist dokaz kome idu pare kad platite CD, ulaznicu, knjigu. Javite se na razmjenu...
  • Gravatar for Paaaa....
    Paaaa.... (gost) | 20.11.2008. 01.44.01
    ....trebalo je da procitas sve! jasna nam je i te kako, osim Viktoru!
  • Gravatar for eheej
    eheej (gost) | 20.11.2008. 20.04.35
    pa dragojevic je po najmanje kriv, njegovi filmovi se prodaju... osvrni se na poslednja ostvarenja profesora shijana, bajitja i markovitja.. saaay WTF was that?!
  • Gravatar for Dragoslav
    Dragoslav (gost) | 21.11.2008. 09.39.32
    Ovo je sasvim blisko mom razmišljanju i u potpunosti delim mišljenje sa g-dinom Smiljanićem. Dozvoliću sebi da podsetim sve na najnoviji album grupe AC/DC koji je mesec dana pre početka prodaje ,,procurio'' na Internetu, ali dobro organizovanom prodajom i pored toga obara rekorde.
  • Gravatar for jela
    jela (gost) | 21.11.2008. 11.38.02
    znam jednog sto ne skida muziku s neta, to j moj cale i on je prestao da slusa muziku jos '85. licno skidam kao manijak, ali zato na 99% koncerata i domacih i stranih bendova, ako ima merch-a, uvek kupim disk/plocu.
  • Gravatar for Viktor
    Viktor (gost) | 22.11.2008. 12.32.41
    U zakonu piše da je to krivično delo. Šta je tu sporno? Jel ja sad treba da uzmem pušku i krenem po Srbiji da ubijam kako se meni svidi jer eto tamo neki je glup, lopov, lažov? Jel treba da nadjem Ilariona i Pahomija i da ih nataknem na kolac jer mislim da sa pedofilima treba tako. Onda nisam ništa bolji od bilo koga koji krši zakon. iStore prodaje pesme po 1$, Radiohead su svoje albume prodavali za odredjenu svotu novca. Ivan Jelić je besplatno distribuirao kopiju filma bez naknade producentu. Niko ga ne bi jurio da je on potpisao ugovor i deo profita uplaćivao na račun autora. Zašto niko ne tuži Apple? Mnogima je zasmetao njihov sistem ali oni legalno plaćaju i kraj priče. Autori su dužni koliko se sećam po ugovoru sa ministarstvom da deo novca od zarade uplate u filmski fond(da bi i drugi mogli da snimaju) kao i da kinoteci dostave kopiju filma. Za one koji ne znaju kopija ne košta 100 dinara. Ako se dobro sećam cena kopije je oko 30.000 e.
  • Gravatar for kekec
    kekec (gost) | 23.11.2008. 14.44.12
    Cena jedne bioskopske kopije nije 30 000 evra. Toliko košta da se film pripremi za pravljenje kopija. Same kopije koštaju oko hiljadu evra u zavisnosti od dužine filma.
  • Gravatar for ivana
    ivana (gost) | 23.11.2008. 21.24.21
    SLOBODA ZA IVANA mr. ILK
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 25.11.2008. 10.26.27
    Najgorost je uspeo da sažvaće tekst za Viktora, ali on i dalje tera svoj normativizam. O da, u zakonu piše. Kao pravnik ti mogu reći da u zakonima svašta piše. Ali zakonske odredbe u sudaru sa stvarnošću itekako mogu da budu besmislene. I često nesprovodive. Svakako nije lepo kršiti autorska prava, ali razvoj tehnologije odavno je obesmislio sadašnji način njihove zaštite. Ako treba da kazne Ivana, zašto onda ne kazne gotovo svakog stanovnika Srbije? Jedina razlika između Ivana i njih je u tome što je Ivan bio glup da ostavi svoje podatke. Ali njegovo eventualno kažnjavanje ništa neće promeniti, Viktore. Čitav sistem zaštite ne valja, i njegovo kršenje je davno postalo uobičajena stvar u celom svetu. Ne opravdavam, samo konstatujem.
  • Gravatar for aleksandar
    aleksandar (gost) | 29.11.2008. 01.36.19
    Kratko i jasno, SVAKA CAST NA KOMENTARU!!!
  • Gravatar for Viktor
    Viktor (gost) | 30.11.2008. 13.12.31
    Odličan ti je komentar ako je zakon glup što da ga primenjujemo zar ne? Ajde svi da silujemo dečake jer će sud da odugovlači pet godina pa će slučaj da zastari i nikom ništa. Nisam ja kriv što ova država ne valja pa jedne kažnjava a druge ne. Pritom nemaš pojma koliko je pirata uhapšeno od kad je donesen zakon. To što je Ivan javno markiran ne znači da je i prvi. Moj prijatelj koji je sudija u palati pravde je imao jedno 15-ak slučajeva piraterije i zaplenjeno je nekoliko desetina hiljada diskova i xx računara. Svi su dobili osudjujuće presude. Ali nažalost o njima nije mnogo pisalo u novinama.
  • Gravatar for Jovan Ristic
    Jovan Ristic (gost) | 08.12.2008. 13.28.09
    Viktore, ocigledno si odlucio da teras svoje, i da mi imputiras stvari koje nisam rekao. Ja o jednom, ti o drugom, k'o pijan plota. Veruj mi, profesija mi je takva da sam upucen kakva je kaznena politika prema piratima, koliko ih je osudjeno i kakve kazne dobijaju. Isto tako znam kakve probleme ima pravosudje u svetu, ukljucujuchi americko, da se izbori sa digitalnom piraterijom - prosto zato sto u njemu ucestvuje ogroman deo stanovnistva, cak i ne znajuci da se radi o krivicnom delu. Nije glup zakon, Viktore, nego je u kontekstu razvoja tehnologije (piraterija je druga strana novcica teznje industrije zabave da stalno obrce novac uvodjenjem novih medija), taj zakon zastareo i sustinski je besmislen; i ovaj srpski i onaj americki. Lako je pojacavati kazne, ali mnogo je teze uhvatiti se u kostac sa realnoscu i uzrocima piraterije. Ali, o tome prvo treba dobro da se potkujes da bi dalja rasprava imala smisla. Mislim, sta dalje da pricam sa covekom koji mrtav 'ladan u isti ravan i isti kontekst stavi silovanje i digitalnu pirateriju, i ocekuje da ga nadalje shvatam ozbiljno.
  • Gravatar for ?????
    ????? (gost) | 22.02.2009. 11.50.04
    Ivan Jelić? Ruka establišmenta i mašinerija kapitalizma na delu! Ivana nikad nisam upoznao, čak ne znam kako izgleda. Međutim isti mi je osećaj kao da su mi uhapsili najboljeg druga. Apsolutno ne postoje pravne osnove za hapšenje Ivana Jelića. Danas je apsolutno nedopustivo da se ovako nešto dešava. It's all about money!!! Šta, da je uploadovao film posle tri godine na net kada prođe prodaja i cela medijska komercijalna promocija filma bio bi uhapšen?! Bullshit!!! fuck this! Koliko je nas uploadovalo tone filmova i naravno ništa se nije desilo i neće se desiti. Cak smo dodali kvalitet našim životima! Ovo su nova vremena i novi problemi. Ako je filmađzijama ovo način da napune bioskope i samim tim svoje đzepove varaju se. "Gospodo biznismeni" potrudite se da uradite nešto novo vredno konzumacije. Ovce i dalje mogu da pasu istu travu ali mi koji mislimo svojom glavom ipak ćemo to malo drugacije raditi vremenom. Razmislite malo, možda bi danas ipak novost bila film snimati tradicionalnim tehnikama od pre jednog veka, pokazati svu veštinu i umetnost u pravljenju filma. Jedinstvenost kopija i projekcija bila bi istinskih razmera. Sve ostale priče su izlizane, svaka revolucija je donela sa sobom novotarije a sahranila stare i zamenljive "vrednosti". Šta se računa? Šta je bitno? Šta vi zapravo hoćete? Da li znate da je u pitanju jedan mladi život? Silovatelje, ubice i kriminalce puštate na uslovnu posle par meseci a ovde teretite mladića koji je stavio film na net!!! Ljudi koji realno razaraju ovu zemlju imaju overene vize i avionske karte. U trenutku kada zagusti ili im jednostvno bude dosta otimanja od naroda svi pale i povlače vodu za sobom... Ko je ovde lud? U kojoj zemlji mi živimo? Postojeći mehanizam pravljenja novca jednostavno pada u vodu. Ova industrija je odavno postala precenjena. Kažite Vi meni da li je normalno da neko zaradi milione time što kreira neku lepu pesmu ili naprvi neki istinski vredan film. Šta je ovde vrednost za umetnika? Da proda svoje delo na što više adresa i uzme milione ili prosto da bude zadovoljan time što je u situaciji da kreira i da drugi konzumiraju ono što je napravio. Ako je neko od nas napravio nešto značajno i vredno prirodno je da ga deli sa najbližima. Gospodo "umetnici" da li ste vi svesni da su vaša popularnost i "vrednost" zasnovani na medijskim kampanjama i neumornom ponavljanju i ponavljanju narodu da to usvoji vremenom. Kako vas nije sramota da sebe nazivate umetnicima! Kako vas nije sramota da tražite da mlad čovek bude uhapšen! Vaša vrednost je nula! Istinski umetnik živi kroz stvaranje i za stvarenje. Ali ne, danas ste priznati umetnik jedino ako imate milione na racunu, overenu avionsku kartu za evakuaciju iz zemlje u slucaju sranja i jake veze sa establišmentom. Šta vi gospodo hocete? Da kada umrete ljudi gledaju vaše filmove, proživljavajući vrednosti koje ste izdvojili svojom kreacijom ili da pričaju o ukupnoj količini novca koju ste zaradili prodajući filmove ovcama? Deljenje i masovna pregledavanja filma ni na jedan način ne mogu da mu umanje vrednost, niti da dovedu u pitanje njegove eventualne nagrade. Oskar? Fuck Oscar! Fuck hollywood! Kad je srpski film bio po aršinima zapadnog sveta, ako bude ne treba nam. Pogotovo nam ne treba ako dobije oskara. Pitam ja Vas, koju vrednost ima oskar za Vas kao konzumenta? Koju težinu i tematiku imaju filmovi koje uglavnom producira holivud? Naravno i tamo ima bisera ali ni jedan istinski biser nikada nije dobio nagradu od tog sistema vrednosti. Srpski film je uvek imao poentu i težinu, a one isprazne kalifornijske mašine za trešenje para iz đzepova gledaoca-ovaca mogu da nam poljube kantu! Nije njima cilj umetnost... Ili: do it for the goal, for the pride, for the competition, for the knowlegde... nego samo inkasiranje novca. ništa vise, ništa manje. Taj film naravno nikada necu gledati. Obrisacu kantu sa njim. Fuck off corporate users / supporters! Deljenje je briga. ... Ovim putem pozivam MUP Srbije da i mene uhapsi jer sam do sada razmenio stotine gigabajta multimedijalnog materijala sa ljudima iz moje okoline. Toj količini materijala koju sam podelio više ne može da se ude u trag. Ni jednu paru od te razmene nisam uzeo. Kopirao sam, umnožavao, delio i menjao ono što smo hteli i sve do cega smo došli. I znajte: ako me uhapsite bilo šta što nađete kod mene u isto vreme će biti na bar tri različita mesta u svetu u istom obliku i razmena nikada neće stati. Dok svako od nas ima daha u svojim plućima razmena će trajati. Uhapsite i hiljade mladih u Srbiji koji dele materijal među sobom! To je kriminal koji razara Srbiju, kakve plate direktora firmi, utaje poreza, politicka ubistva i gradevinske mafije to je sve ništa. Razmeni materijala i povezivanju stani na put Državo Srbijo! Sigh! Muka mi je od vas polovnjaka, malograđanštine i skorojevića!!!
  • Gravatar for jvc
    jvc (gost) | 01.09.2009. 19.28.50
    Slazem se sa autorom ovog teksta i ne smatram da je piraterija problem.Sto se tice filmova,oni koji vrede ,uvek ce imati publiku i puniti sale.Nema tog kucnog bioskopa,koji moze da se poredi sa pravim.A da su nam bioskopi stale.....kako i ne bi bili ,kada je poslednji put ulagano u njih pre 40 godina.Srpska kinematografija bi trebalo da dobije jednog Jana Palaha,koji bi zgrozen kvalitetom filmova,trebalo da se spali u znak protesta u Filmskom Gradu
  • Gravatar for istinazasve
    istinazasve (gost) | 12.04.2011. 14.02.43
    Nemam nista protiv da se hapse oni koji kopije filmova prodaju jer to nije njhovih ruku delo. Takodje onaj koji je ukrao originalnu kopiju filma isto treba da odgovara ali samo ako ga uhvate na delu. To rekla kazala me ne zanima. Medjutim mi ovde imamo jedan drugi problem a to je fundamentalna zamena teza i osnovno ne poznavanje zakona kao i krsenje ljudskih prava i prava na privatnost. Smatram da svako ko utvrdi da ga je bilo koja sluzba prisluskivala ili posmatrala sta radi na netu moze da tuzi drzavu i dobije na sudu. Takodje svaki pokusaj presude pada na ustavnom (vrhovnom sudu) u vodu jer ima isuvise rupa i krsenja prava od samih organa koji vrse prismotru. To vam je slicno kao kada policija slicajno (ali mnogo vise puta namerno) unisti dokaze na mestu zlocina i onda osoba ne moze biti osudjena. *Poznat primer O.J.Simpson ili kada policija upadne negde bez naloga sudije. Samo sto ovde oni krse zakon cim priznaju da su nekoga nadgledali. Osobe koje budu privedene i pokusaju ih optuziti za ovakve prekrsaje treba samo da se brane jednostavnom forom. Kada zatvorite vlasnike google-a i svih servera koji omogucavaju drzanje ilegalnog materijala onda mozemo pricati o tuzbi ali i tada ona pada u vodu jer sve sto se nadje na internetu je free za koriscenje i nije nicija krivica sto je neko nesto nasao na netu i podelio sa drugim. Organi moraju da nadju proizvodjaca a ne uzivaoce da se tako izrazim i to je njihov problem. Uostalom jos jedan apsurd. Kladim se da su i deca i uza i sira rodbina pa i svi ministri u vladi barem jednom pogledali ili imaju na svojim personalnim kompjuterima nesto sto nije legalno. Pocev od windowsa na njihovim kucnim kompjuterima pa do nekih filmova, software-a ili igara. Zasto onda ne poceti od njih prvo pa kada pozatvaramo bandu sve politicare i lopine onda mozemo da se pozabavimo narodom zar ne? A mozda da im zatvorimo i porodice jer su krsili zakon? I jos nesto. I u razvijenim zemljama gde su prosecne zarade vise desetina puta vece od nasih i gde kupiti disk nije nista imaju gomilu ljudi koji share-uju materijal. I da se nadovezem na aktuelnu situaciju. Ceca mazne 6-7 miliona evra i ona i sud priznaju to ali dobije da vrati samo 1.5 miliona i 1 godinu uslovno !??? A sta je sa ostatkom? O cemu mi pricamo. Ova drzava je komedija i zakoni nisu isti za sve pa shodno tome po meni ovde sudstvo i ne postoji a ako njega nema, nema ni pravne drzave a onda nema ni zakona pa ni politicara i ne treba ih uopste zarezivati i postovati nego pisati svoje zakone posto je ovo zemlja anarhije a anarhiju su u ovu zemlju doneli oni sami bahatim ponasanjem. Zato deco ne treba ni priznavati zakone ove drzave dok gode se ne pohavataju svi pravi lopovi i dok god zakoni ne budu jednaki za sve.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Hit

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Sarajevo

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Osmeh

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Koncerti

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Korni

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mljet

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Mirođija

Kolumna

DEJAN CUKIĆ: DOK SE JOŠ SEĆAM...

Kan

Kolumna