Popboks - GOSPODARI RATA – Peter Chan (CINEMANIA 08) - Izgubljen u prevodu [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 08.11.2008. 00:52

GOSPODARI RATA – Peter Chan (CINEMANIA 08)

Izgubljen u prevodu

Pošto je prikazano pred gotovo praznom salom Sava centra u pola jedanaest uveče, zvučno masakriranje ovog solidnog istorijskog epa će, nadajmo se, ostati relativno neprimećeno među ovdašnjom publikom

Sofija Vuković

Ocena:
8

 8/10
0/10 (američka sinhronizacija)

Naslov originala: Tóu Míng Zhuàng
Scenario: Xu Lan, Chun Tin-Nam, Aubery Lam, Huang Jian Xin, Jojo Hui, He Jiping, Guo Jun Li
James Yuen
Uloge: Jet Li, Andy Lau, Takeshi Kaneshiro, Xu Jinglei
Žanr: istorijska epska drama
Trajanje: 127 min.
Proizvodnja: Kina/Hong Kong, 2007.

Nećemo ni počinjati s pitanjem zašto je ovo jedini film na ovogodišnjoj Cinemaniji koji nije sa engleskog govornog područja. To je ionako uvek bila revija komercijalnog karaktera. Ono što u kontekstu revije kao pojave treba više da nas brine jeste sledeće: zašto, o, zašto su organizatori rešili da prikažu kineski film bez originalne audio podloge, već s tragičnom američkom sinhronizacijom, koja bi više priličila nekom kung-fu filmu B-produkcije nego potresnoj ratnoj drami?

Zar nije cilj da nam se predstavi nešto neobičnije, ređe i egzotičnije od onoga što imamo u redovnoj bioskopskoj ponudi? Čemu onda bežanje od originalnog jezika i prikazivanje sinhronizovane verzije? Zar beogradska filmska revija nije nimalo bolja od italijanske televizije?

Sinhronizacija igranih filmova je u svetu veoma rasprostranjen postupak, na koji naša publika, srećom, nije navikla. Sigurna sam da tamo negde postoje i sinhronizacije koje su dobre. Možda. U ovom slučaju, ko god da je režirao audio doprinos američkih glumaca, nije se proslavio poznavanjem estetike kineskog ratnog filma.

Standardno suptilan i sveden izraz kineskih glumaca, koji je i dalje moguće primetiti, ovde je praćen glasovima koji su na nivou senzibiliteta nekog lošijeg vesterna ili akcionog filma s Brusom Vilisom. Bitno je da dvorski zvaničnici govore s britanskim akcentom, onda će publika sigurno shvatiti da su iz više klase.

Pod nožem ovakve zvučne pratnje, film ne može ostati neosakaćen, i potrebno je veliko strpljenje da ne izađemo iz bioskopa i neviđen napor da bismo doprli do srži. Kada tamo ipak dođemo, shvatićemo da žrtva nije bila uzaludna. Smešten u vreme Taiping pobune (kraj 19. veka), jednog od najkrvavijih i najdugotrajnijih sukoba u kineskoj istoriji, film se fokusira na sudbinu generala Panga (Li), koji se, razočaran u carsku vojsku, bratimi sa dvojicom bandita: iskusnim i harizmatičnim Er-Huom (Lau) i prilježnim mladim Wu-Yangom (Kaneshiro).

Međutim, prinuđeni glađu, njih trojica se sa 800 sledbenika pridružuju istoj vojsci iz koje je Pang dezertirao. Srčani borci, vezani međusobnom odanošću, oni postaju ključan element u suzbijanju brojno nadmoćne pobunjeničke vojske, ali i instrument u rukama korumpirane dinastije Qing. Pang, opijen novostečenom moći, iskorišćava vernost svojih prijatelja i tera ih na izbore koji su za njih moralno neprihvatljivi, kaljajući time krvnu zakletvu koju su jedan drugom položili, a izdaja i povreda časti zločini su koji se u istočnjačkoj kulturi surovo kažnjavaju.

Chan se ne libi da razotkrije moralnu trulež vladajućih slojeva kineskog carstva na samrti, pri tome perfidno eskivirajući kontroverzne činjenice koje su s ovom truleži povezane (npr. činjenicu da su pobunjenici bili hrišćani koje su finansirale Velika Britanija i Francuska. Krvavo gušenje Taiping pobune prikazano je bez skrupula prema gledaocima s osetljivijim želucem – spremite se za veoma slikovito nasilje i nekoliko do srži potresnih ratnih scena.

Ipak, ako želite da se poštedite goreg kasapljenja, odgledajte film u originalu. Nemojte sebe mučiti onim zlom od sinhronizacije koje su gledaoci ovogodišnje Cinemanije morali da istrpe.

Ostale kritike sa Cinemanije 08:



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi