Popboks - ODMETNUTI – Delano, Sudžuka, Parlov - Ruralni mitovi [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 05.11.2008. 12:46 · 2

ODMETNUTI – Delano, Sudžuka, Parlov

Ruralni mitovi

Napušeni bivši hipik, lični prijatelj Chea Guevare i El Prezidentea Castra, se posle 25 godina izolacije u vijetnamskoj džungli (gde se po završetku rata zadržao jer je imao pisaću mašinu i dovoljno gandže) potuca zabitim autoputevima američkog juga u društvu „Vražjeg derišta“ i njegove majke (koja zarađuje pružajući preko mobitela telefonski seks), a sve u pokušaju da spase svoju porodicu i čitav zapadni svet od igre koju s njima igra njegov 200 godina stari otac. Imate li nekih pitanja?

Uroš Smiljanić

Britanski strip autori su u poslednjih 20 godina pomogli Americi da ponovo pronađe Ameriku. Ali dok su se Alan Moore i Grant Morrison bavili superherojima, a Mike Carey i Warren Ellis ubrizgali svežu noar krv u šarene sveske, scenaristi poput Gartha Ennisa ili Jamieja Delana su možda na najautentičniji način slavili univerzalni američki duh slobode, simbolizovan njenim nepreglednim, pustim prostranstvima. Ennis je svoju posvetu Americi napisao u Propovedniku, ali pre toga je zube oštrio pišući Hellblazera.

A Hellblazer je, naravno, bio prvi američki rad za Jamiea Delanoa, upoznavši američku publiku s njegovim tipično britanskim mešanjem fantastičnog i prizemnog, duhovnog i političkog, izmaštanog i stvarnog.

Delano je, započinjući više od deceniju kasnije rad na Odmetnutima, zadržao svoju prefinjenu smešu cinizma, političke kritike i dečačke zanesenosti neverovatnim avanturama, ali je (slično svom nasledniku na Hellblazeru Ennisu i njegovom Propovedniku) rešio da napravi svoju verziju savremenog američkog mita.

Odmetnuti (Libellus, 2008) je nedvosmisleno epska priča smeštena u Ameriku koja je, uprkos satelitima, mobilnim telefonima i sveprisutnoj tehnologiji nadzora, i dalje Amerika granice, neverovatnih mogućnosti koje se graniče sa snovima što leže iza pustinjskog obzorja, Amerika odmetnika od društva i zakona, sa oružjem u šteku i snovima o nesputanoj slobodi u očima.

Slično Propovedniku, i Odmetnuti je neka vrsta road-movie priče koja dok se odvija istovremeno slavi i razgrađuje principe drumskih putopisa nastajalih u vreme kad su putovanja i komunikacija podrazumevali osetan protok vremena. Umesto linearnog odvijanja zapleta, ovo je histerično montirana, brza porodična (!!) storija napisana slično kakvoj modernoj Dinastiji, samo s mnogo više psovki i pucanja.

Glavni junak Story Johnson je pripadnik polumitske porodice Johnsonovih, originalnog genetskog izvorišta američke pobune i nepokore. Johnsonovi su izmaštani u umu Williama Burrhoughsa (koji je svet delio na „Johnsons“ i „Shits“) a Delanova raskošna i nasilna saga o tajnoj istoriji Amerike ih stavlja u središte ekonomskih i političkih manipulacija koje svet čine ovako ružnim mestom, ali i nikada umirene pobune protiv svega što je namerno da sputa slobodnog čoveka.

Filmski režirana, komplikovana ali istovremeno pitka, ova krvava sapunska opera prosto kipti od tipično delanovskih opservacija koje se tiču modernog društva i kulture, politike i psihologije, isporučenih možda najsuptilnije u njegovoj podugačkoj karijeri. Crtež dvojice hrvatskih majstora Gorana Sudžuke i Gorana Parlova bismo mogli nazvati vrhuncem njihovog rada, ali smo sigurni da će njih dvojica u godinama koje dolaze vrhunac tek dostići.

Kako to već sa izdanjima DC-jevog imprinta Vertigo zna da bude, Odmetnici su nakon slabe prodaje bili dovedeni do preranog završetka, zaključujući sve kompleksne rukavce zapleta devetnaestom epizodom. Ovo je i jedini nedostatak stripa koji je u svakom drugom pogledu moderni klasik. No, iako primetno zgusnuta, čak zbrzana završnica (koja ipak pripovest uspeva da dovede do zadovoljavajućeg kraja) ostavlja čitaoca bez daha i s neutaživom žeđi da dobije još. Ovih 450 strana furioznog pričanja vredi čitati i iščitavati mnogo puta kako bi se svi slojevi dobrano ispitali i sasvim razumeli. Nezaobilazno.



Komentari

  • Gravatar for di dzej krmak
    di dzej krmak (gost) | 05.11.2008. 18.36.00
    odlican tekst, do jaja!
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 08.11.2008. 15.43.42
    .odlichna i cena u darkvudu...2800 cini mi se:) ali dobro, libelus je to, uvek HC omot, uvek lepo odradjeno....al ovog meseca mi ne dolazi na red zbog nekih drugih stvari koje sma planirao da kupim. odlicna recenzija.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi