Popboks - SVEBOR I PLAMENA – Macan, Sudžuka, Pisačić - Slatka pica mladosti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 14.10.2008. 18:33 · 3

SVEBOR I PLAMENA – Macan, Sudžuka, Pisačić

Slatka pica mladosti

Kao jedan od najuspelijih strip scenarista s prostora bivše Jugoslavije, Darko Macan ne samo što je onomad pokazao kako ume da pravi strip za decu – što skoro niko više i ne radi – već je i čitavu deceniju proveo pišući najbolji hrvatski strip za omladinu

Uroš Smiljanić

Reč „omladina“ bi trebalo da je sinonim reči „tinejdžeri“, a istreniranom šestom čulu razlike su vrlo primetne. Svebor i Plamena je strip koga ponekad nazivaju hrvatskim Love & Rockets, a razlika je baš tu: Love & Rockets je strip za tinejdžere. Svebor i Plamena je strip za omladinu. I jedan i drugi govore o pubertetu, odrastanju i tako tim temama, no senzibilitet im je sasvim drugačiji. Love & Rockets je kul i američki i whiteindiepunk. Svebor i Plamena je nekako poznat i prijateljski i domaći i naivan na potpuno razoružavajući način.

Zagrebački školski časopis Modra Lasta je institucija koja opstaje uprkos smenama ideologija, režima i milenijuma, i pored uobičajenih poučnih tekstova, ostavlja prostora i za strip domaćih autora. Jedan od najpoznatijih autora u Lastinoj istoriji svakako je Ivica Bednjanec, možda najplodniji posleratni hrvatski strip autor, čije smo radove u Srbiji samo povremeno viđali u u publikacijama koje su nam dostupne.

Bednjančevi stripovi o mladima, izvanredno zanatski uobličeni, bili su jaka inspiracija Darku Macanu kada je započeo rad na Sveboru i Plamenoj. U pogovoru ovoj luksuznoj kolekciji koja sabira decenijski rad na serijalu Macan opisuje sa koliko je opreza morao da stupa tragom velikog prethodnika, ali i koliko ga je oslobodila pomisao da sada može da uradi sve što Bednjanec nije uradio.

Svebor i Plamena je strip o Zagrebu tokom poslednjeg balkanskog rata i nakon njega, priča o dve porodice, obe na svoj način nepotpune, koje žive zajedno, vole se, mrze se, plaču i smeju se zajedno, priča o srednjoškolcima koji misle da sve znaju, o roditeljima i dedama koji barem znaju da mnogo toga ne znaju, priča o sazrevanju i zaljubljivanju, ludilu i zanesenosti.

Ovo su priče jednostavnog, lako razumljivog jezika, duboko ukorenjene u tradicionalni pripovedački etos i estetiku, kako je i primereno štivu za mlade, a opet, to su i priče koje se ne libe istraživanja savremenih tema. Zloupotreba narkotika, homoseksualnost, smrt, nasilje među mladima, posttraumatski sindrom ratnih veterana, skinhedsi, nevine klinačke laži i njihove velike posledice, sve su ovo motivi koje je Macan izvrsno zanatski uobličio i približio čitaocima provlačeći ih uz stalno prisutno jezgro plemenitosti i odanosti glavnih junaka, kako jednih drugima tako i ideji porodice.

Karakterizacija protagonista je prefinjena i razvoj likova tokom deset godina izlaženja stripa neumitno vodi ka onoj tački u kojoj znamo da svaka sapunska opera mora da se kruniše hepiendom. Politički, ovo je strip koji balkanski sukob tretira samo izdaleka, ali je tim neobičnije pozicioniranje jednog romskog lika u nekim od kasnijih epizoda, koje je u najmanju ruku diskutabilno.

Goran Sudžuka je na pola ovog serijala prestao da ga crta jer je počeo rad na Delanovom Outlaw Nation. Njegov crtež je bio sve sigurniji i bolji iz epizode u epizodu, pa tako naslednik Matija Pisačić nije imao nimalo lak zadatak. Ipak, dodatak kolora je pomogao u tranziciji a i Pisačićev rad se vremenom znatno unapredio.

Izdavačka kuća Fibra je ovu kolekciju vrhunski opremila, onako kako savremenim (omladinskim!) klasicima i dolikuje, pa kako na svom sajtu omogućavaju i download prvih pedeset strana, izgovora da Sveboru i Plamenoj ne pružite makar priliku da vas osvoje neposrednošću i lepotom naprosto – nemate.



Komentari

  • Gravatar for hello, macan? A Biukovski?
    hello, macan? A Biukovski? (gost) | 15.10.2008. 22.18.00
    znam za to prezime, macan,jos od fora, ratnog-lozim- se- na-rat- strip izdanja koji je radio sa biukovskim, sredinom 90 -ih cini mi se - De Niro u stripu? O, da, ko zna
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 17.10.2008. 14.25.30
    Meni je ipak najveci hit sveborov brat Domagoj, poznat jos i kao Dom-Dom...
  • Gravatar for Larsson G.
    Larsson G. (gost) | 20.10.2008. 11.21.32
    ''znam za to prezime, macan,jos od fora, ratnog-lozim- se- na-rat- strip izdanja koji je radio sa biukovskim'' Ne postoji nikakav ''biukovski'', već Biuković. Macan je sa njim uradio nekoliko stripova, ali nijedan od njih nije bio ratnohuškački. Macan je jedan od autora koji nikada nisu bili u tom desničarsko-nacionalnom elementu; prema tome, bez širenja deziformacija.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi