Popboks - TURNEJA – Goran Marković - Ceo svet je pozornica [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 15.10.2008. 11:12 · 12

TURNEJA – Goran Marković

Ceo svet je pozornica

Kada se probudimo iz nestvarnog, mrazom ukrašenog pejzaža i otresemo ramena od nekoliko lepozvučnih monologa, po izlasku iz bioskopa shvatamo da nam ne ostaje ništa osim blage melanholije

Sofija Vuković

Ocena:
7


7/10

Scenario: Goran Marković
Uloge: Tihomir Stanić, Dragan Nikolić, Voja Brajović, Jelena Đokić, Josif Tatić, Gordan Kičić, Svetozar Cvetković, Slavko Štimac, Mira Furlan
Žanr: tragikomedija
Trajanje: 108 minuta
Produkcija: Testament Films, Beograd / Balkan Film, Banja Luka

Svima nama kojima je preko glave teških, preteških filmova o jugoslovenskom građanskom ratu i svoj bedi koja je s tim nesrećnim periodom naše istorije povezana, najnoviji film Gorana Markovića predstavljaće dašak osvežavajućeg vetra.

Priča o glumačkoj trupi spaloj na niske grane koja, namamljena pozamašnim deviznim honorarom, kreće na sumanutu turneju po bosanskom ratištu dovoljno je apsurdna da zaintrigira, a siva zona između komedije, tragedije i realne ljudske drame uvek je bila prostor u kome se ovaj reditelj osećao kao kod kuće. Nemojte da vas zabavni trejler zavara, u toku ove Turneje nećete se mnogo smejati.

Iako stilizovano, ne može se reći da ratište koje nam Marković prikazuje nije realno. Ono je samo prikazano u potpuno neočekivanoj perspektivi. „Ja nisam Srbin, ja sam glumac!“, uzvikuje Lale (Kičić), bezbrižni šarmer iz Beograda, kada se nađe na ivici minskog polja, i to je premisa koja leži u biti ove priče.

Glavni likovi Turneje ne osećaju pripadnost nijednoj od zaraćenih strana; oni su u situaciji koja je snašla Jugoslaviju podjednako izgubljeni kao i u divljim zimskim, gotovo crno-belim predelima kojima lutaju, i oni i ne žele da bude drugačije. Oni žele da sačuvaju svoje naivno ubeđenje (ili nadu) da umetnost prevazilazi prizemnije ljudske porive.

Međutim, kada im komandir vojske koji ih je unajmio predoči da Fejdoova Buba u uhu nije prikladan komad za prisutnu publiku i da za sledeći nastup spreme nešto iz „naše, srpske istorije“, kada im primitivni ratni profiter grubo baci u lice da on može sve da ih kupi, postaje jasno da se s ovog putovanja neće vratiti nepromenjeni.

Vodeći nas kroz ovaj road movie, reditelj nam predstavlja likove od kojih svaki, pa čak i pomenuti ratni profiter (sjajni Emir Hadžihafizbegović) i brutalni zapovednik Pantera (Sergej Trifunović), ima neku ljudsku dimenziju, uz nekoliko veoma upečatljivih epizoda.

Problem nastaje kada se ono što je već jasno iz događaja i izraza lica protagonista nepotrebno verbalizuje, možda namerno eksplicitno, kako bi se ono što je svima nama vrlo dobro poznato približilo međunarodnoj publici. To je legitiman motiv, ali s tačke gledišta domaćeg gledaoca tragedija koju Marković želi da prikaže mnogo se prijemčivije ogleda u nekim jednostavnim ljudskim sudbinama koje susrećemo nego u visokoparnim govorima, koji samo deluju suvišno.

Mnogo je uspelija zanimljiva upotreba klasičnih pozorišnih tekstova, gde je svaka nova epizoda tokom ovog suludog putovanja simbolički praćena po jednom poznatom dramom. Nepotrebno je naglašavati koliko apsurdno deluje izvođenje Smrti Stefana Dečanskog pred razularenim vojnicima, ili Dunda Maroja na smrznutoj ledini, a Jelena Đokić izvođenjem monologa iz Ifigenije na Aulidi gotovo da sama opravdava nominaciju ovog filma kao srpskog kandidata za Oskara.

Ipak, uprkos mnogim uspelim detaljima, Turneja je film koji nije dovoljno zabavan da bi bio uspela komedija, nije dovoljno tužan da bismo se zaista rasplakali, niti dovoljno brutalan da bi šokirao stepenom realizma, a govori nam stvari koje smo već čuli i videli u mnogo drugih ostvarenja. Kao takav, on je prijatan, ali ne i nezaboravan, svakako ne u rangu starijih Markovićevih klasika.



Komentari

  • Gravatar for ma daj...
    ma daj... (gost) | 15.10.2008. 12.47.02
    ...uopste ne razumem Markovicevu fascinaciju komadom "Turneja"...jos pre 10ak godina kada sam ga gledao u "Ateljeu 212" mi je bio shit nevidjeni...a sad posle 10 godina ekranizacija!!!...cemu??? kome??? zasto??? totalni promasaj, potpuno odsustvo ambicije i inspiracije i generalno jos dublje poniranje u bezidejnu rupu...dokle?!
  • Gravatar for dukkas
    dukkas (gost) | 15.10.2008. 21.12.22
    ma film je bombona, posteno filmsko ostvarenje. ne izluftira iz mozga nakon 15min, topla preporuka.
  • Gravatar for Shone
    Shone (gost) | 16.10.2008. 00.40.47
    Los film. Ocajan scenario, baziran na anegdotama i kliše doskočicama ("Jel razumiješ? Ma razumiješ ti moj qrac.."). Muzika je totalni promašaj. Podjela uloga mi je jako čudna. Emir H. glumi Srbina sa onakvim naglaskom? Fotografija je prosječna. Scenografija na momente totalno ne realna. Par bezpotrebni scena (npr. Kad srpski vojnik gine od mine ili one zadnje scene u pozorištu). Previše karikaturalnosti, kao da je Kusturica režirao djelove. Glumci kao preslikani iz predjasnjih uloga. Mnogo sam više očekivao od Markovića i ovog filma. 4.5 / 10
  • Gravatar for нерасформирана служба
    нерасформирана служба (gost) | 16.10.2008. 09.56.47
    Фотографија је очајна. Филм је неоштар при сваком оштријем покрету камере. Да не говорим о тој бизарности да једну од главних улога игра Јосиф Татић човек кога не само да је немогуће гледати у овом стању, него он више не може ни да хода, ни да говори. Ужас живи!
  • Gravatar for prosto ne verujem....
    prosto ne verujem.... (gost) | 16.10.2008. 11.26.12
    ....da je ovaj film rezirao Markovic....kao da se neko prvi put latio kamere i snimao, snimao, snimao, zaludno i bespotrebno....sto rece Shone, gomila klisea, recenica koje na jedno uvo udju na drugo izadju (hmmm, Kusturica:), ajoooj kakav uzas....jedino sto se pitam, a upitao bih to i Markovica, a to je: KOME JE POTREBAN OVAJ FILM 2008me GODINE?????????????????? ko ima tu perverznu potrebu da gleda (i snima!) ovakve filmove danas?! zar je moguce da od jednog fenomenalnog satiricara drustva ostane politicki kukavan reditelj?.... odavno ovakav promasaj nismo imali....ovaj film je promasio sve moguce piste....p.s. jeste da nije za poredjenje, ali ovih dana gledam "Srecne ljude" na TVu i slobodno mogu da kazem da je ta serija u poredjenju sa ovim filmom "Budenbrokovi" od Tomasa Mana! toliko o iskrenosti....
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 16.10.2008. 21.31.51
    Ma, super je film. Šta vi očekujete, remek-delo? Ludilo!
  • Gravatar for Arf
    Arf (gost) | 17.10.2008. 12.43.17
    Ljudi niste shvatili, Markovic se vratio hororu...
  • Gravatar for a što se govora tiče
    a što se govora tiče (gost) | 17.10.2008. 17.34.18
    srbi u Bosni govo re jekavicu, po načinu govora se ne razlikuju od bošnjaka, pa tako primedba u vezi sa podelom uloga baš i nema puno smisla.
  • Gravatar for pera trta
    pera trta (gost) | 02.11.2008. 17.53.54
    markovicev poslednji valjan film snimljen je pre 20 godina (sabirni centar) od bolesne zelje da bude "savest drustva" tj politicki korektan u vreme kad je tako nesto krajnje irelevantno deluje smesno poput vlastitog "istoimenog junaka" iz filma "srbija godine nulte" uzalud se meris svakog dana gojaznost se ne pobedjuje "silva metodom" !!!!! mada bice da je sve to zbog "drugog puberteta" sijan, karanovic, markovic, paskaljevic...plejada "bivsih" velikih reditelja..
  • Gravatar for opa_opet_kopa
    opa_opet_kopa (gost) | 04.11.2008. 19.30.13
    sta da se radi...svako nadje ruznu rec za ono sto nema ili ne razume...elem za izvestan broj godina bice irelevantno kad je koji film snimljen, a u svakom sluchaju bolje da imamo ovakav fim sa osvrtom na devedesete nego samo Undergraund ili Lepa sela... baljezgarije
  • Gravatar for sarkom
    sarkom (gost) | 04.11.2008. 19.36.21
    Licno sam doziveo 1993. da mi frenkijevac izvadi kasetu Nick Cave-a iz kasetasha i sa repetiranim kalashnjikovom insistira da se ubaci Kukavica od Cece uz koju je odvalio....malo chovek da se odmori od vadjenja zlatnih zuba zaklanim Turcima po Bosni, skidanju garnishli, skupljanju srebrnog escajga, sprovodjenja cisterni i ostalih visokovelikosrpskih duznosti kojima su se bavile te falange koje su sada po nashim i belosvetskim zatvorima (nazalost ne svi). Elem, ako nizbochega drugog "turneja" mi je ekstra zbog scene sa Sergejom i Mirom Furlan... nezaboravno!
  • Gravatar for Urke
    Urke (gost) | 15.12.2008. 00.18.53
    Film je opusten iako pokazuje strahotu. Svidja mi se ovakav pristup Balkanskom ratu, prikazan je sav apsurd, a nema pateticno-tramaticnih pouka, za razliku od one gomile filmova devedesetih (cast Lepim selima). Mozda je samo zakasnio koju godinu
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi