Popboks - ZVEZDANI RATOVI: RATOVI KLONOVA – Dave Filoni - Uzmi lovu i briši [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 09.10.2008. 10:46 · 4

ZVEZDANI RATOVI: RATOVI KLONOVA – Dave Filoni

Uzmi lovu i briši

Ni tvrdokorni sredovečni fan, ni mlađani entuzijasta neće moći a da na kraju filma sebi ne postave pitanje: „Čemu sve ovo?“

Sofija Vuković

Ocena:
3


3/10

Naslov originala: Star Wars: The Clone Wars
Scenario: Henry Gilroy, Steven Melching, Scott Murphy
Uloge: James Arnold Taylor, Matt Lanter, Ashley Eckstein, Tom Kane, Christopher Lee, Samuel L. Jackson, Nika Futterman
Žanr: SF/animirani
Trajanje: 98 minuta
Produkcija: SAD, 2008.

Umesto da je stao kod Povratka džedaja i pustio ljude da žive sa svojim uspomenama, George Lucas iz godine u godinu kao da se trudi da što više iznervira poklonike svoje legendarne space-opere. Činjenica je da kada jedna franšiza izrodi toliko proizvoda kao Zvezdani ratovi, u čije je stvaranje uključen toliki broj različitih ljudi, onda njihov kvalitet ne može uvek biti na istom nivou. Ipak, treba napraviti razliku između onih koji su samo bezazleno loši i onih čija pojava predstavlja grub udarac u pleksus svima koji su ikada voleli ovu epsku svemirsku sagu.

Budući da su ga namenili mlađoj publici, autori su pomislili da je to opravdanje da se trivijalizuje etička i mitološka potka igranih prethodnika. Ratovi klonova se odvijaju u periodu kada korupcija i propadanje Republike dostižu vrhunac, polako je gurajući u totalitarni i despotski režim Drugog sitskog carstva, a Anakin Skajvoker proživljava dileme koje ga na posletku oteraju ka Mračnoj strani.

U očajničkoj borbi za vrednosti koje predstavljaju, čak i džedaji moraju da prave moralne ustupke, uplićući se u saradnju s hatovskom mafijaškom organizacijom, pa šalju Anakina i Obija van Kenobija da spasu otetog sina Džabe Hata. Skajvoker usput mora da se porve i sa ulogom učitelja, jer je Džedajski savet rešio da mu dodeli padavanku koja je podjednako svojeglava i drska kao on.

Problem je u tome što nema problema. Film ni u jednom trenutku ne postavlja pitanje šta nije u redu sa svetom u kome džedaji treba da se dodvoravaju najodvratnijem mafijaškom bosu u galaksiji, a Anakinova sklonost ka manje ortodoksnim načinima korišćenja Sile je potpuno prenebregnuta. Njegova konstantna borba sa samim sobom koju pratimo u Osveti sita i sjajnoj animiranoj seriji koju je Genndy Tartakovsky snimio za Cartoon Network ovde postoji samo u obliku mrzovoljnih opaski bez povoda i objašnjenja.

Ne očekujte više ni od Anakinovog odnosa s mladom učenicom. Umesto da, bar u naznakama, vidimo neki momenat sazrevanja u bilo kome od njih, dobijamo samo nemotivisane čarke i nategnute pokušaje vickastih opaski.

Ono što neprestano iritira su redundantni i neinventivni dijalozi koji se svode na komentarisanje tekućih događaja, a izgovoreni su glasovima koji zvuče kao da glumci čitaju telefonski imenik, dok kolutaju svojim beživotnim očima na ukočenim licima. Krutih tela i neprirodnih pokreta, likovi više liče na akcione figure nego na žive ljude, i to se ne može zamaskirati velelepnim palatama i egzotičnim pejzažima koji se prostiru u pozadini.

Kreatorima očigledno nije palo na pamet da takvi likovi minimalizuju bilo kakvu empatiju i identifikaciju koju gledalac treba da oseti, tako da nam je na kraju svejedno ko će preživeti.

Isprazan i neuverljiv, film Ratovi klonova svideće se samo ponekom malom detetu koje nije gledalo nijedan od prethodnih nastavaka Zvezdanih ratova. Svim zagriženim fanovima preporučujem da u širokom luku zaobiđu i ovaj film i istoimenu animiranu seriju koju najavljuje. Bolje pređite ponovo Knights of the Old Republic, Sila će u vama biti jača.



Komentari

  • Gravatar for Jarrid
    Jarrid (gost) | 09.10.2008. 14.32.26
    Apsolutno se slazem i - odo da predjem k.o.t.o.r ponovo :)
  • Gravatar for pih
    pih (gost) | 10.10.2008. 09.55.50
    Cudi me da naslov nije recimo "Niti zvezda niti ratova"
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 10.10.2008. 13.55.27
    super je naslov za kritiku, long live woody allen! george lucas r.i.p.
  • Gravatar for andrax
    andrax (gost) | 10.10.2008. 16.38.46
    Ne znam ni da li da gledam uopshte...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi