Popboks - TILL - What Does It Mean [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 02.10.2008. 13:02 · 9

TILL

What Does It Mean

(Studentski kulturni centar Novi Sad)

Novosadski kvartet Till na debiju spaja „sve što je bilo dobro u 50-godišnjoj istoriji alternativne rock muzike“?

Nebojša Marić

Ocena:
6


6/10
 

Na novosadskoj rock sceni pojavio se u poslednje vreme niz zanimljivih autora i bendova. Generalno, njihov broj je proporcionalan raznovrsnosti stilova. Piknik, Slaptrap, Trans Balkan Desorganisation... svaki od njih osvaja i gradi posebne žanrovske i podžanrovske teritorije, podsećajući slušaoca koliko je širok rock idiom.

TILL - What Does it Mean

Kada se ovom spisku doda ime Till, stvar postaje još složenija. Novosadski kvartet postoji od 2002. godine, a svoju muziku opisuje ni manje ni više nego kao „mešavinu onog što je bilo dobro u 50-godišnjoj istoriji alternativne rock muzike“. Na imenima se nije štedelo; nabrojani su: Neil Young, Leonard Cohen, Velvet Underground, The Stoogees, Joy Division, The Birthday Party, The Smiths, The Sex Pistols, Sonic Youth i The Radiohead.
 
Međutim, da li je opseg baš toliko širok kad je reč o muzici Novosađana? Nakon preslušavanja debija What Does It Mean, odgovor je – srećom, nije.
 
Uvodni rif uvodne pesme A Seenery donosi susret gitare Thurstona Moora s načinom razmišljanja Thoma Yorkea, što predstavlja glavni smer svirke na albumu. S druge strane, vokal autora pesama Gabija Fischera je na ivici šansonjerskog štimunga, sa čestim prelaskom u visoke registre. Tekstovi, nažalost pisani na engleskom, prožeti su ciničnim („What we have is what we do with our time and do with our pain“) i psihodeličnim motivima („I am what i have in mind“).

TILL - What Does It Mean

Glavna snaga benda leži u ubedljivom građenju tenzija i prelaza u različita raspoloženja – od mirnog sviranja i šapata koji pokriva razvučene psihodelične linije do kakofonije.

Na taj način burni unutrašnji svet iz stihova dobija jasne konture.

Od pesama se izdvajaju energična Good Times i naslovna numera koja u melanholičnom ključu zatvara album. Vrhunac predstavlja Map of Doom, čija gradacija od dvoakordskog dragulja do energičnih bubnjarskih udaraca koji se na kraju raspršuju potpuno zaokuplja slušaoca.

U svakom trenutku slušanja ovog izdanja je jasno da Till čine odlični muzičari s velikim mogućnostima, a nekoliko pesama pokazuje da na njih treba ozbiljno računati.

Ovo je veoma dobar početak.

Povezano:

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 02.10.2008. 15.39.37
    Mariću, baš si strog, mnogo ti je niska ocena albuma. "What Does It Mean" je sjajan album, u to će se uveriti svi koji ga preslušaju.
  • Gravatar for yeste's
    yeste's (gost) | 02.10.2008. 21.18.30
    uživo šiju za desetku!
  • Gravatar for Boldrik
    Boldrik (gost) | 02.10.2008. 22.13.42
    Ma! Šiju oni za 10+ :)
  • Gravatar for Goran
    Goran (gost) | 02.10.2008. 22.57.02
    ... slazem se, pozdrav za drugare... :)
  • Gravatar for mladen
    mladen (gost) | 03.10.2008. 01.37.19
    ocajno napisana recenzija.
  • Gravatar for marko
    marko (gost) | 03.10.2008. 11.21.57
    nažalost, nemam till-ov album ali imam neke stare snimke i to zvuči opako. a da su dobar live bend sam se lično par puta uverio. (gde može da se kupi album, kad već pričamo o istom?)
  • Gravatar for Petar
    Petar (gost) | 10.10.2008. 10.58.44
    Odushevljava me svaka njihova pesma .., jel ima negde na netu da se kupi album njihov ?
  • Gravatar for Elie
    Elie (gost) | 12.10.2008. 16.57.05
    Till su najsvetlije lice domace scene, te je ocena 6 u tom kontekstu preterano niska. Mozda 6 u svetskim razmerama, ali ovde i sada to je bar za tri ocene vise.
  • Gravatar for svicha
    svicha (gost) | 27.12.2008. 18.15.36
    svetski bend u pogresno vreme na pogresnom mestu.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.