Popboks - ŠTA JE NESTALO – Catherine O'Flynn - Oprosti mi Katrin... [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 24.09.2008. 12:08 · 3

ŠTA JE NESTALO – Catherine O'Flynn

Oprosti mi Katrin...

Šta je nestalo nije ponižavajuće loš roman. Catherine O’Flynn poseduje pristojan pripovedački talenat i ume da zaintrigira čitaoca. Ali u konačnom zbiru njen debi ne uspeva da isporuči obećana uzbuđenja i opravda sve hvalospeve i priznanja koje je požnjeo. Problem, kako to obično biva, leži u izneverenim očekivanjima

Đorđe Bajić

Catherine O’Flynn je postigla ono o čemu sanjaju svi pisci početnici: već prvim romanom je skrenula na sebe pažnju britanske i severnoameričke javnosti, a Šta je nestalo je dobio i prestižnu nagradu Kosta za najbolji debi roman 2007. godine. Dobar glas se daleko čuje, pa je domaći izdavač BeoBook munjevito reagovao, te i ovdašnja publika odnedavno može da proceni ovaj nagradama ovenčani debi.

Stoji da je zaplet romana zaista krajnje intrigantan. Desetogodišnja Kate Meaney je inteligentna i usamljena devojčica opsednuta noir krimićima. Kako joj je Bogartov Sam Spade iz Hustonovog Malteškog sokola velika inspiracija i uzor, Kate sa svojim „partnerom“, krpenim majmunom, „otvara“ detektivsku agenciju. Njihove „istrage“ se svode na „obezbeđivanje“ piljarnice u komšiluku i pro bono praćenje sumnjivih ljudi u novootvorenom tržnom centru Grin Ouks.

Radnja se zatim, sasvim iznenada, premešta 20-ak godina u budućnost. Tokom noćne smene u Grin Ouksu, na monitoru CCTV-ja, čuvar Kurt primećuje malenu priliku s krpenom igračkom u rukama. Udruživši snage s Lisom, zamenicom menadžera u muzičkoj prodavnici, Kurt pokušava da odgonetne ko je „izgubljena devojčica“ i da li se njeno pojavljivanje može dovesti u vezu s nestankom Kate Meaney dve decenije ranije.

Nažalost, autorka zanimljivu premisu potiskuje u drugi plan, sve u želji da progovori o usamljenosti i otuđenosti u savremenom društvu. Prostrani tržni centar u njenoj viziji postaje hram izgubljenosti i očaja, mesto kojim svakodnevno tumaraju hiljade zombi-kupaca. Priča o nestaloj devojčici postaje tek jedna od mnogih koje autorka gori od želje da ispriča, i fokus se nepovratno gubi.

Ovo ne bi bio tako veliki problem da roman u medijima nije reklamiran kao misterija i priča o duhovima – što on nije. Ko očekuje krimić ili horor, biće gorko razočaran. Spisateljica u nekoliko navrata, istini za volju, nastoji da stvori horor ugođaj (tržni centri umeju noću da budu prilično sablasni), ali... bezuspešno.

Opipljiva pretnja u romanu praktično i ne postoji, tako da se u nedostatku uzbuđenja težište premešta na (uglavnom) nedovoljno interesantne biografije i životne situacije Kurta i Lise, te na prozaične probleme s kojima se svakodnevno sreću. Ovakav pristup autorke razvodnjava potentnu početnu premisu romana, i kod manje koncentrisanih čitalaca može izazvati napade zevanja.

Ruku na srce, Šta je nestalo u segmentima ima šta da ponudi. Pored odlično napisanih uvodnih poglavlja ispripovedanih iz vizure zlosrećne devojčice-detektiva, neke od najboljih stranica u romanu opisuju Vašu muziku, prodavnicu u kojoj rade Lisa, njen evil queen šef i svojeglave kolege. Iako lišeni bilo kakvih neobičnosti, ovi delovi su razoružavajuće duhoviti i životni. (Ovo ne treba da čudi pošto je Catherine O’Flynn godinama za život zarađivala radeći u jednoj sličnoj muzičkoj radnji.)

I pored očiglednih manjkavosti, Šta je nestalo ipak ne potpada u kategoriju prvih mačića kojima sleduje porinuće. Na osnovu prikazanog ovde, gotovo je izvesno da će spisateljica u nekom sledećem literarnom pokušaju prevazići tipično početničke boljke i iznaći snage i umeća za nešto više usredsređenosti na glavnu priču (ili će se barem pronaći vešt urednik koji će taj posao obaviti umesto nje).

Čekaćemo.



Komentari

  • Gravatar for olja
    olja (gost) | 24.09.2008. 12.46.45
    roman je nekako dosta naivan. prosto, nevesto je uradjen, vodjen je tako-tako, ali je razresenje poprilicna katastrofa. krimi-romani, ili oni koji pretenduju to da budu, ne trpe naivnost. lisa ima potencijal da bude zanimljiva junakinja, ali vecma je nekako apatična, skoro dosadna. super recenzija.
  • Gravatar for kristina
    kristina (gost) | 24.09.2008. 19.56.48
    mene baš zainteresovalo:)
  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 30.09.2008. 16.36.40
    Ja ću sačekati njen sledeći roman.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige