Popboks - SAN DIEGO COMIC-CON 2008. - Raj je ipak mesto na zemlji [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 21.08.2008. 16:44 · 3

SAN DIEGO COMIC-CON 2008.

Raj je ipak mesto na zemlji

U svetu bez skrupula, bez milosti, bez ljudskosti; u vremenu bez morala, bez iskrenosti, bez junaštva… jedan događaj ima hrabrost da se suprotstavi sveobuhvatnoj čamotinji i da kaže NE zdravom razumu!

Dušan Mladenović

Multižanrovske fanovske konvencije, popularni Conovi, jesu događaji organizovani kako bi se ljubiteljima (uglavnom fantastike i njoj bliskih medija) omogućila komunikacija sa autorima i poznatim ličnostima, te međusobno komešanje. Najpopularnije dešavanje ove vrste je ultimativni gikovski vlažni san – godišnji ComicCon, koji se održava krajem jula u San Dijegu.

Pokrenut još 1970. godine, ComicCon je u svetu američke popularne kulture obavezna stanica, maltene isto onoliko koliko i Grand Canyon za klasičnu kulturu Sjedinjenih Država. Informacije u vezi sa novim filmovima, serijama, novim sezonama starih serija i novim strip projektima vrlo često se čuvaju upravo za ovaj događaj, da bi se tu obznanile svekolikom fandomu.

SAN DIEGO COMIC-CON 2008.Ovogodišnji ComicCon donosi standardnu količinu strip vesti za naslađivanje: Tony Moore radi dalje svoj novi serijal Echo i uskače na tuđe tezge (Runaways), Robert Kirkman je postao partner u Image Comicsu, Gerard Way (frontmen benda My Chemical Romance) je najavio drugi tom svog proslavljenog dela Umbrella Academy, obznanjena je naslovna strana i naslov pete knjige sage o Scottu Pilgrimu, i kao jedno od najvećih iznenađenja, najavljen je predstojeći rad Neila Gaimana na redovnom serijalu Betmen.

Američka kantautorka Tori Amos je napravila gužvu sa strip gorostasom Comic Book Tattoo od 480 strana, u kom je preko 80 autora učestvovalo u stvaranju stripovanih Torinih pesama. Verovatnije je da će ovo izdanje privući pre njene fanove (koji možda u životu nisu kupili neki strip) negoli standardnu strip publiku, ali to ne treba doživljavati kao razlog za omalovažavanje. Doduše, celokupni preterani hype sigurno ne pomaže previše.

Održane su i tribine povodom predstojećih strip ekranizacija kao što su The Watchmen (Zack Snyder) i The Spirit (Frank Miller), na kojima su fanovi besomučno postavljali pitanja i oduševljavali se novim trejlerima i slow motion kadrovima (fuj!). Najavljen je, uz diskusije, i predstojeći film Witchblade, kao i četvrti deo franšize Terminator.

SAN DIEGO COMIC-CON 2008.Kad su serije u pitanju, najveća je gužva bila na prezentaciji Heroesa, gde su ljudi navodno noćili ispred ulaza kako bi mogli da prisustvuju i odgledaju pilot treće sezone. Najavljen je i novi TV projekat Jossa Whedona Dollhouse (a pomenut je i njegov superherojski mjuzikl, rađen isključivo za internet Dr. Horrible's Sing-Along Blog), nova obećavajuća serija Middleman (čiji se pilot već koji mesec može naći na torrentima), nova vampirska hit-serija TrueBlood u produkciji HBO, nova sezona Losta, nove epizode Smallvillea, peta sezona BBC-jevog Dr Whoa, legalni DVD britanske kultne serije Spaced i, bogu hvala, rečeno je da se odustalo od američkog rimejka (što nažalost nije slučaj sa Life on Mars, koju su domaći TV gledaoci mogli da gledaju na B92 pre cirka pola godine).

Neizbežni deo, ali i umnogome zaštitni znak ove konvencije je popularni cosplay, odnosno nepisano pravilo dolaska na mesto dešavanja pod maskom omiljenog lika iz baštine popularne kulture.

Slično kao što ovde matori fanovi kukaju kako nove generacije više vole kompjutere i video-igre nego stripove, istu stvar rade i Amerikanci. Doduše, kad su igre maltene ravnopravno zastupljene sa ostalim gik segmentima, možda je njihova paranoja opravdana, a možda je jednostavno reč o simbiozi dva izuzetno bliska rođaka. Primer za ovo drugo bi mogla biti najavljena igra Mortal Kombat vs. DC Universe u kojoj se… pogađate već. Konačno ćemo videti fajt između Betmena i Sub-zeroa!

ComicCon ostaje san za sve srpske pop-kult gikove. Za utehu, lepo je znati da se neko trudi da napravi domaću verziju.



Komentari

  • Gravatar for kibuki
    kibuki (gost) | 21.08.2008. 18.24.54
    Povodom stripa inspirisanog pesmama Tori Amos, zaista je verovatno da će on pre svega privući njene fanove. Ali, puno njih se ionako interesuje za stripove nevezano za njenu muziku, dok je nemali broj otkrio Tori upravo zahvaljujući Gejmanovom Sendmenu. Otuda, teško da će im Comic Book Tattoo biti prvi strip. U svakom slučaju, lep prikaz ComicCon-a.
  • Gravatar for steva pekar
    steva pekar (gost) | 23.08.2008. 23.30.00
    a be, otkad popboks imade pare da salje saradnike u ameriku? ili ovaj nije bio na taj comic con nego se zaneo s fantaziju...
  • Gravatar for Sima Odžačar
    Sima Odžačar (gost) | 24.08.2008. 15.03.42
    Popboks je pun kao brod, meri sa na tone...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi