Popboks - ITALIJANSKI SEKRETAR – Kejleb Kar - Povratak u Ulicu Bejker 221b [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 19.08.2008. 16:38 · 6

ITALIJANSKI SEKRETAR – Kejleb Kar

Povratak u Ulicu Bejker 221b

Ser Artur Konan Dojl je tokom plodne karijere napisao 56 priča i četiri romana o podvizima najpoznatijeg detektiva na svetu. Italijanski sekretar je uspešan pokušaj Kejleba Kara da „popuni Dojlove cipele“

Đorđe Bajić

Šerlok Holms je mnogo više od književnog lika, arhaičnog njuškala s požutelih stranica. Od 1887. i prve avanture, Holms se infiltrirao u sve aspekte popularne kulture: posmatra nas s velikog platna, TV ekrana, iz stripova... Bejzil Ratboun i Džeremi Bret su mu podarili najprepoznatljiviji fizikus, ali će on uvek biti slavniji od glumaca koji ga igraju.

Kako Holmsov lik već godinama nije zaštićen autorskim pravima, svako može da ponudi svoju verziju njegovih novih avantura. Ovo je dovelo do neobičnih rešenja.

Holmsa su u novim romanima ženili (aktuelni serijal Lori R. King) i upoznavali s Frojdom (The Seven-Per-Cent Solution Nikolasa Mejera), na filmu ga sukobljavali s Džekom Trbosekom (Murder by Decree), nacistima (Sherlock Holmes and the Voice of Terror) i satanistima (Young Sherlock Holmes), smeštali u futurističko okruženje (animirana TV serija Sherlock Holmes in the 22nd Century), a spisateljica za decu Iv Titus i ljudi iz Diznija su ga čak pretvorili u miša (The Great Mouse Detective)...

ITALIJANSKI SEKRETAR – Kejleb Kar

Zadužbina ser Artura je više puta pokušavala da vaskrsne izvornu Dojlovu viziju. Zbirka Ghosts of Baker Street (2005) predstavlja treći tom edicije Nove priče Šerloka Holmsa, u kojoj savremeni pisci pokazuju svoje umeće u rekreiranju epohe i Dojlovog stila. Ovog puta zadata tema je bila: „Susret Holmsa s onostranim“.

Među odabranima se našao i Amerikanac Kejleb Kar, pisac koji se proslavio romanima Alijenista (1994) i Anđeo tame (1997). Izbor Kara za ovaj poduhvat bio je sasvim prirodan. Njegova dva najpoznatija dela, poput Dojlovih, smeštena su na prelaz 19. u 20. vek, dok su glavni junaci Alijeniste (dr Laslo Krajzer i njegov pomagač novinar Njujork tajmsa Džon Skajler Mur) modelirani po uzoru na Holmsa i dr Votsona.

Već poznat po epskoj opširnosti, Kar je preambiciozno shvatio zadatak, pa je njegova priča obimom prerasla u roman i na kraju je samostalno objavljena. Italijanski sekretar (Laguna, 2008) spada u grupu literarnih pastiša, pa se Kar trudio da podražava stil originalnog autora. Holmsov odlazak u Škotsku i istraga misterioznih ubistava u palati Holirud po tonu i zapletu podsećaju na Dojlovog Baskervilskog psa, ali Karu polazi za rukom da ponudi kanonski vernu a opet svežu avanturu.

Priča o „osvetoljubivom duhu“ biva dojlovski razrešena, a Kar u misteriju diskretno upliće i poneki detalj koji nas podseća da pred sobom imamo delo autora veličanstveno morbidnog Alijeniste.

Kar je vanserijski talenat i izvanredan pisac, a istorijski whodunit je njegova specijalnost. Italijanski sekretar je roman za one koji vole dela starog kova. Poklonici Dojlovog opusa uživaće u podsećanju na prethodne slučajeve, kao i u činjenici da se u novom romanu u važnoj ulozi pojavljuje Šerlokov brat Majkroft.

Nažalost, Karovo najveće postignuće ujedno je i glavna mana romana. On maestralno podražava način Dojlovog pisanja, ali taj stil je zastareo i savremenoj publici možda ne nudi dovoljno uzbuđenja. Dok će poklonici kanonskog Holmsa sa zadovoljstvom prigrliti Italijanskog sekretara, pristalicama novijih strujanja preporučujem istinsko remek-delo modernog krvoliptajućeg krimića – Alijenistu.



Komentari

  • Gravatar for krcun
    krcun (gost) | 21.08.2008. 16.41.03
    Bravo Djordje, drugarcino!
  • Gravatar for Žalfija
    Žalfija (gost) | 21.08.2008. 17.45.56
    Kar me je oduševio sa ALIJENISTOM, danas sam kupio i ovog Italijanskog sekretara, večeras počinje proba. Nadam se najboljem. Fin prikaz, btw.
  • Gravatar for Ghoul
    Ghoul (gost) | 22.08.2008. 16.33.05
    Sasvim fin. Ima moj blagoslov.
  • Gravatar for Flomaster
    Flomaster (gost) | 23.08.2008. 19.25.15
    Tako je, skroz fin. Ni sam ga ne bih bolje smislio. Cak ni za pare.
  • Gravatar for Divine
    Divine (gost) | 24.08.2008. 19.37.48
    Odlican prikaz. Detaljan pristup i faktografija, me like it!
  • Gravatar for B
    B (gost) | 28.02.2009. 19.40.19
    Procitao! Nije to taj Holms, jbg... Kad bi Dojlov Holms zvao policiju u pomoc, a da pre toga nije postaio zamku zlocincu? Nikad! Holms, taj trezvenjak, da veruje u duhove? Bzvz!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige