Popboks - SOMBORAC I BLIC STRIPOVI - Sve naše preambule [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Stripovi · 18.07.2008. 10:07 · 4

SOMBORAC I BLIC STRIPOVI

Sve naše preambule

Paralelno s brojnim domaćim autorima orijentisanim ka stranom tržištu, jedan usamljeni stripadžija strpljivo i nenametljivo osvaja simpatije najširih slojeva društva. Marko Somborac je odlučio da se bori u možda najtežoj kategoriji: dnevnom stripu u kaiševima, kroz političku satiru. Mada, da li bi dnevni strip kod nas i mogao da bude drugačiji?

Pavle Zelić

Opšte je poznato da će prosečan Amerikanac, kada ujutru otvori dnevne novine, najpre krišom okrenuti stranu sa tzv. funniesima. U dobrim novinama ih bude i desetak: Kalvin i Hobs, Garfild, Snupi, Hogar... Uz nekoliko izuzetaka, naša dnevna štampa je ostala imuna na takve „detinjarije“. Ruku na srce, Politika je skoro oduvek imala Diznijeve junake Paju, Mikija i Šilju, i to nekada u dva kaiša, a sada ih zamenjuje ništa manje duhovit Hogar Strašni.

A onda je tu Blic. Upravo potez kakav je redovan domaći strip čine ovaj dnevni list publikacijom sa kvalitetom više. Na tzv. zabavnim stranama objavljeno je više hiljada kaiševa šarmantnog dečjeg stripa Vladimira Stankovskog ZoOniX – Đuđa & Muđa šou. Ipak, pravu malu revoluciju je ponudio tek Marko Somborac.

Od 5. decembra 2005. Somborac ima priliku da se dokazuje na udarnom mestu – trećoj strani najtiražnijeg srpskog dnevnog lista. U intervjuima često pominje da mu je to bio izazov i podstrek. Hrabrim i lucidnim seciranjem svakodnevnih baljezgarija „javnih ličnosti“ Somborac je vrlo brzo izgradio ime i ugled. Impresivna je njegova sposobnosti da u najviše tri sličice izvuče srž neke situacije, i povrh toga je preokrene u geg.

Drugi veliki Somborčev kvalitet je vrlo čist i prepoznatljiv stil, nešto jako bitno za crtače dnevnih stripova. Iako karikaturalni, njegovi likovi imaju određenu mekoću i simpatičnost, nalik onima iz dečjih stripova. Ako bi u svetu imao uzora i parnjaka u stilu, to bi bio legendarni karikaturista Pat Oliphant.

Ko zna koliko se humorista raznih profila okušalo u parodiranju naše političke i opšte javnosti. A opet, iako su neki od klišea i u njegovom radu prisutni – Koštunica je neobavešten i voli mačke, Tadić se stalno ogleda – Somborac otkriva i ukazuje na stotine novih detalja, dok one već ižvakane nekako uspeva da učini svežim.

Galerija Poseydon – Paviljon Spasić na Starom Sajmištu je prvo zvanično priznanje da Somborčevi stripovi nisu jednodnevna zabava koju već sutra odbacujemo s papirom za recikliranje. Čak i kaiševi koji su naizgled zastareli posle češkanja po glavi (o čemu se tu, beše radi?) vraćaju vas u uzbudljive, glupe i strašne trenutke najskorije srpske istorije. Možda je i bolje da ih pamtimo onako kako ih je Somborac video. Izložba u atraktivnom, mada pomalo zaguljenom za prilazak prostoru.

Pedesetak kaiševa, skice i nekolicina karikatura koje možete videti na Starom Sajmištu do 27. jula su tek delić onoga čime Somborac ima da se pohvali. Internet zajednica ga već odavno skenira i razmenjuje po forumima. Vreme je za album.

Somborac je naterao Srbiju da čita strip! Alal mu vera.

 


Komentari

  • Gravatar for prepel
    prepel (gost) | 18.07.2008. 13.16.00
    pozdrav Marku Somborcu! Bezbroj puta sam se nasmejao njegovim stripovima.
  • Gravatar for hmm
    hmm (gost) | 18.07.2008. 15.31.30
    najbolji je krkobabic definitvno! :D
  • Gravatar for Srecko
    Srecko (gost) | 19.07.2008. 07.49.14
    Somborac mi je za klasu iznad svih pokušaja parodiranja političke scene u Srbiji, bez obzira na formu (od Coraxa do Nikad Izvini). Prosto - momak je zdravo duhovit, ima upečatljiv crtež, a često su motivi u drugom planu duhoviti kao i ono o čemu se govori (Koštunica redovno čita knjigu 'Svi ustavi sveta', Toma je modeliran po ugledu na Topaloviće, Tadić je opsednut načinom kojim će se predstaviti medijima i redovno se uređuje ispred ogledala...). Svaka čast momku i nadamo se tvrdo koričenom i debelom albumu.
  • Gravatar for djux
    djux (gost) | 21.08.2008. 13.47.46
    tip je genijalan
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

PORODIČNE VREDNOSTI – Luca Enoch & Andrea Accardi

Moderna porodica

Stripovi

BAR KOD DŽOA / BILI HOLIDEJ– José Antonio Muñoz & Carlos Sampayo

U crno-belim raljama velegrada

Stripovi

DNEVNIK ANE TANK – Iztok Sitar

Anin izbor

Stripovi

PANDORA – Milo Manara & Vincenzo Cerami

U oči me pogledaj

Stripovi

TORPEDO – KNJIGA 1 – Enrique Sánchez Abulí i Alex Toth / Jordi Bernet

Mračni svet Luce Torellija

Stripovi

SVET DUHOVA – Daniel Clowes

Jedna sasvim obična priča

Stripovi

OSVETNICI Vol. 1 – Stan Lee, Jack Kirby & Don Hack

Pola veka Osvetnika

Stripovi

MANUEL MONTANO: IZVORIŠTE NOĆI – Migelančo Prado i Fernando Luna

Noć i melanholija

Stripovi