Popboks - TUBORG GREEN FEST 2 - E-Play, The Raveonettes, Cypress Hill i Franz Ferdinand - Zimzeleni favoriti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 03.07.2008. 17:23 · 11

TUBORG GREEN FEST 2 - E-Play, The Raveonettes, Cypress Hill i Franz Ferdinand

Zimzeleni favoriti

Na drugom po redu festivalu Tuborg Green bilo je očigledno da se koncertna sezona u Srbiji bliži vrhuncu

Nebojša Marić

Mesto: Beogradska arena, Beograd
Vreme: Sreda, 2. jul 2008.
Organizacija: Exit, Live Nation, Tuborg

Posebna pažnja organizatora drugog Green Festa bila je posvećena motivisanju publike na odlazak na Exit sledeće nedelje. Na video bimovima je, ravnopravno sa reklamama za sponzorsko pivo, sve vreme išla i najava za novosadski festival sa imenima najvećih zvezda, a između nastupa bendova publika je mogla da se zabavi uz set listu u kojoj su dominirale zvezde Exita: Sex Pistols, Primal Scream, Paul Weller…

Sam lineup Green Festa je bez sumnje napravljen prema pokazateljima sa Exita, gde su proteklih godina i Cypress Hill (2004) i Franz Ferdinand (2006) briljirali.

TUBORG GREEN FEST 2 - E-Play, The Raveonettes, Cypress Hill i Franz Ferdinand u Beogradskoj areni

E-Play su pre pola sedam otvorili festival veoma energično, pojačani gitaristom Consecrationa Danilom Nikodinovskim. Nažalost, nastup je ispratilo svega nekoliko desetina ljudi; broj posetilaca se tek neznatno uvećao kada su na binu izašli Danci The Raveonettes.

Postava dua (na koncertima nastupaju kao kvartet, pojačani gitaristkinjom i bubnjarem) je bitno izmenjena, pošto je Sharin Foo zbog trudnoće i snimanja novog albuma odlučila da ostane u Los Anđelesu. Za turneju je pronađeno zanimljivo rešenje u liku njene sestre Louis. “Ista Louise samo deset godina mlađa”, rekao je jednom prilikom gitarista Sune Rose Wagner, koji se beogradskoj publici predstavio i kao ljubitelj vina (jednu flašu je izneo na binu).

TUBORG GREEN FEST 2 - E-Play, The Raveonettes, Cypress Hill i Franz Ferdinand u Beogradskoj areni

Zamena nije bitno uticala na zvuk – jaguar gitare koje neretko proizvode kakofoniju i svedeni ritam ranog rock and rolla propušten kroz moderne efekte i dalje su u prvom planu. Iako malobrojna, publika je bila veoma srčana. Grupa fanova je došla sa transparentom na kom je pisalo Attack of the Ghost Rider (prva pesma i singl sa debija Whip It On iz 2002). Sune Rose Wagner nije uspeo da sakrije zadovoljstvo i delimičnu zbunjenost takvom podrškom. Osim toga što je ispunio muzičku želju, napustio je binu okićen transparentom koji mu je publika dobacila.

TUBORG GREEN FEST 2 - E-Play, The Raveonettes, Cypress Hill i Franz Ferdinand u Beogradskoj areni

U tim trenucima broj i sastav publike se bitno promenio. Arena je već bila pristojno popunjena (konačne procene se kreću između 7.000 i 12.000 ljudi), a isticale su se krupne figure sa maramama ili kačketima na glavi, u gornjim delovima košarkaških dresova ili majicama na bretele koje su isticale provedeno vreme po teretanama.

Kad je na binu izašao popularni američki hip hop kolektiv Cypress Hill, čiji su članovi pozdravljali publiku sa podignuta tri prsta, temperatura je dostigla maksimum. Nastup se nije mnogo razlikovao od onog što je moglo da se vidi na Exitu, ali teško da je to bilo ko i očekivao.

Bend je prošao kroz svoj katalog, ispunjen pesmama čije su glavne teme mržnja prema sistemu i ljubav prema supstanci koju u Evropi možete legalno konzumirati u holandskim kofi šopovima. Na sredini nastupa, bila je napumpana lutka leša stondiranog kralja. Usledila je serija hitova poput How I Could Just Kill a Man i Dr. Greenthumb.

TUBORG GREEN FEST 2 - E-Play, The Raveonettes, Cypress Hill i Franz Ferdinand u Beogradskoj areni

Lider benda, američki reper afro-kubanskog porekla B-Real, uspostavio je tradiciju i, što bi rekli Prtijevci, “srolao je stotku” (kao i na Exitu), ispričavši usput kako se sukobio sa kalifornijskim policajcem. Tokom izvođenje pesme Pigs (naravno, posvećene organima reda), u publici je zapaljena baklja.

Nastup Franz Ferdinanda počeo je oko 23 h, i pokazao je kako treba da zvuči veliki rock bend. Zapaljivo, ozbiljno, duhovito, opušteno i profesionalno u isti mah – bend je tokom više od sat vremena nastupa odisao samopouzdanjem.

TUBORG GREEN FEST 2 - E-Play, The Raveonettes, Cypress Hill i Franz Ferdinand u Beogradskoj areni

Oni više nemaju potrebe da kalkulišu sa set listom i da ostavljaju najveće hitove za kraj. Već njihov nastup na Exitu učinio je podelu na “hitove i nehitove” besmislenom, pošto je publika gotovo sve vreme pevala. Michael i Dark of the Matinee su sinoć izvedene već na početku, a akcenat je bio na pesmama koje će se naći na novom albumu.

Srpski lidera Alexa je sve bolji. Na njegove znake, publika peva ili tapše, bez obzira na to koja pesma je u pitanju. Pomalo očekivano, koncert su završili sa ne toliko komercijalno uspešnim singlom, ali zato za koncerte veoma zahvalnom This Fire sa debi albuma Franz Ferdinand (2004).

Tokom čitavog nastupa osećalo se čvrsto poverenje između benda i publike, što navodi i na možda preuranjen zaključak da u Srbiji postoji nova publika, odrasla uz bendove kao što je Franz Ferdinand.



Komentari

  • Gravatar for Franz_Fan
    Franz_Fan (gost) | 03.07.2008. 19.18.42
    Bilo je spektakularno, Franzima svaka čast, i nadam se da se opet vidimo sledece ili one tamo godine... I ostali su bili OK. Medju retkima sam koji su bili tu od pocetka. Pomalo je glupo sto 95% ljudi nije ispostovalo E-Play i Raveonettese, sramota...
  • Gravatar for Mirko Miocic
    Mirko Miocic (gost) | 03.07.2008. 20.15.56
    Raveonettese, najbolji nastup veceri.
  • Gravatar for Mikey
    Mikey (gost) | 03.07.2008. 20.20.59
    Franzi su stvarno zapalili BG! ja se nadam da se stvarno polako radja jedna nova alternativna indie rock nacija... I Muse ce opet doci i biti docekani kao kraljevi! Svaka cast i Cypress Hillu na atmosferi... Nezaboravno vece, savrseno! The Raveonettes su bili kool, znao sam 4-6 pesama, a E-Play sam slusao od pocetka festa... Jedan od desetine ljudi. :D
  • Gravatar for Kid_A
    Kid_A (gost) | 03.07.2008. 20.55.26
    odrasla uz eniml kolektiv, uz zigur ros, uz rejdiohed
  • Gravatar for Bane
    Bane (gost) | 04.07.2008. 03.49.11
    Stigao sam na dve poslednje pesme koje je svirao E-play i zao mi je sto nisam stigao na pocetak jer je to zaista nesto najmodernije i najisproduciranije sto dolazi sa ovih prostora.Nisam znao da tako dobro sviraju uzivo. Raveonettes su mi posle e-play bili vise simpaticni nego sto sam bio odusevlljen .Voleo bih da ih gledam u nekom manjem prostoru. Cypress Hill su oduvali arenu.Neverovatna kolicina energije i iskrenosti. Franzi su svirali jako dobro ali ipak mi je bilo cudno kako su brzo uspeli da dignu masu koju je Cypress Hill bukvalno iscedio.Sve u svemu odlicno vece.
  • Gravatar for lule
    lule (gost) | 04.07.2008. 08.24.20
    odrasto uz zam zam zam pobednichka zvona zvone da pozdrave shampione
  • Gravatar for katzelmacher
    katzelmacher (gost) | 04.07.2008. 11.16.58
    Kid_A ima 12 godina ako je _odrastao_ uz enimlkolektiv? premda se to kosi sa tim da je odrastao uz rejdiohed, sto bi mu dalo nekih 20 godina.
  • Gravatar for djape
    djape (gost) | 04.07.2008. 11.43.16
    svaka cast za izbor izvodjaca. do jaja je sto su cypressi odradili svoj hardcore rap katalog - cist funk, cist groove. a onda franz ferdinand kao jedan od retkih velikih gitarskih, pa jos britanskih, bendova danasnjice koji imaju groove. pokidali su! negde kazu 5 ali se meni cini da su svirali 6 novih pesama - u svakom slucaju samo mi se jedna nije svidela tako da zeljno iscekujem taj album! hejt ide na muljavo ozvucenje, na cene pitja i shankere koji gistro nisu imali novcanice manje od 50 dinara. ali uz popularne cene karte i gomilu besplatnih je sve to podnosljivo.
  • Gravatar for dandy_warhol
    dandy_warhol (gost) | 04.07.2008. 14.46.39
    Cena karte je bila popularna?! 2500 dinara???! Za nase uslove to je preskupo! A s obzirom na to da je Exit za nedelju dana, iskreno, ovaj jednodnevni festival je cista OTIMACINA LOVE! (iz ove konstatacije iskljucujem postene bendove koji su nastupali i koji su se, kako vidim, svojski potrudili da to ne bude klasicna otimacina pivskih magnata!) .....A jos nesto, gde su bile te besplatne karte?! Kad sam vec propustio kad su delili pamet, ovaj koncert bi mi bio melem na ranu....A i Raveonettes su bili uskraceni za Sharleen Foo, koja je (ipak!) bolja riba od svoje sestre....;)
  • Gravatar for jovan ristic
    jovan ristic (gost) | 04.07.2008. 14.53.52
    Izuzetan koncert. A nove pesme Franza obecavaju.
  • Gravatar for Kid_A
    Kid_A (gost) | 06.07.2008. 02.48.33
    ne mozete to da radite, ljudi.drugi znjau.ste vi stvarno okej?vam sve ovo dovoljno?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji