Popboks - THE POLICE NA UŠĆU (1) - Tri palme [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 25.06.2008. 16:42 · 20

THE POLICE NA UŠĆU (1)

Tri palme

Beograd i Srbija sinoć su na Ušću ugostili Stinga, Andyja Summersa i Stewarta Copelanda, tvorce rock klasika poput Roxanne, Message in the Bottle i Every Breath You Take. Prema Stingovoj proceni, koncert je pratilo 25.000 ljudi

Nebojša Marić

Mesto: Ušće, Beograd
Vreme: Utorak, 24. jun 2008.
Organizacija: Music Star Production

Oproštajna turneja grupe koja nije bila aktivna više od dve decenije može biti povod zlonamernim opaskama. Ipak, oprez u ovom slučaju nije na odmet. Reč je o najprofitabilnijoj turneji prema računici Billboarda. Sa druge strane, ovde govorimo o The Police - omiljenom "new wave bendu“ kod šire publike koji je predvodio veoma popularni pevač i borac za prava siromašnih i očuvanje čovekovog okruženja, Sting.

THE POLICE NA UŠĆU

Ali hajde da najpre razrešimo dilemu navodnika iz prethodnog pasusa. The Police su zapravo bili bend sastavljen od prekaljenih muzičara (gitarista Andy Summers je bio u igri da zameni Micka Taylora u Stonesima) koji su u new waveu našli plodno tle koje je odgovaralo njihovim interesovanjima, ali okrenutih pre svega ka jazzu i pop muzici. Uticaji afričkih i jamajčanskih neparnih i i sinkopiranih ritmova koji su preplavili britansku muziku krajem 70-ih, mogu se čuti gotovo u svakoj njihovoj pesmi i služe bogaćenju efektne pop strukture koja vrhunac dostiže u refrenu.

THE POLICE NA UŠĆUO predgrupi na sinoćnjem koncertu, američkom bendu Counting Crows, teško je naći reči i pitanje je da li uopšte zaslužuju prostor. Pogledajte omot njihovog poslednjeg albuma Saturday Nights & Sunday Mornings, na kom sneg u monotonom ritmu prekriva Njujork i otprilike će vam biti jasno o čemu se radi. Ne pamtim kad sam poslednji put čuo toliku količinu bezličnosti. Bez energije, bez ideje i, što je najvažnije, bez pesme (ako ne računamo onaj hit iz 90-ih)... Sting, Summers i Copeland su u odnosu na njih bili furiozni, ali, nažalost, to više govori o Amerikacima.

Zasebno gledano, The Police je delovao kao suvenir koji je pronađen posle dugo vremena i koji je, pod pritiskom tog vremena i nostalgije, izgubio sjaj. Čini se da su se sami članovi benda potrudili da vreme koje je proteklo bude vidljivo. Sting se pojavio sa bradom, a na velikom video bimu iza benda koji je prikazivao tok koncerta u realnom vremenu, moglo se videti i da su njegov bas i gitara Andyja Summersa pohabani. Bubnjar Stewart Copeland se nije uklapao u ovu sliku, i uživao je u impresivnom setu bubnjeva obogaćenom gomilom perkusija, sitnih činela i gongom.

Početak je obećavao. Message in the Bottle i Voices Inside My Head (u kojoj je bend u sviračkom smislu briljirao) su oduševile publiku. Sting je uspeo da je pozdravi na srpskom... i to je uglavnom bilo i ono najbolje što je sinoć moglo da se vidi.

Tokom preostalog dela koncerta, bend nije uspevao da nađe potrebnu energiju. Iako se set lista sastojala od poznatih pesama, svirka se mahom kretala u istom pravcu. Prelazi su nepotrebno produžavani, u njima su do izražaja dolazili egzibicionističi svirački porivi, a neretko su služili i za nepotrebne vokalne igrarije tipa o-jo,jo,jo i sl. Nepotrebne, pošto prava komunikacija nije bila uspostavljena. Izgledalo je kao da se publika stalno mimoilazila sa Stingom.

THE POLICE NA UŠĆU

Deo koncerta je, u skladu sa Live Aid idejom i razvijenom svešću Stinga, bio edukativnog karaktera. Pesma Invisible Sun iskorišćena je da nas uz prigodan film na bimu podseti na globalni problem siromaštva.

Stingov vokal je bio u prvom planu. Refren Roxanne je ipak otpevao u niskom registru, ali je zato briljirao u I Can’t Stand Loosing You. Copeland je često zabavljao publiku igrajući se sa brojnim dodatnim elementima, dok je Summers pri kraju koncerta pokušao da preuzme ulogu gitarskog heroja.

Uzbuđenje i pravo prepuštanje su ipak izostali. Kao da je sve bilo unapred dogovoreno, baš kao one palme čije prisustvo u prostoru za ručavanje je grupa zahtevala prilikom ugovaranja koncerta: sat vremena, dva bisa, aplauzi.

Sve to navodi na zaključak da nastup Policea ipak spada u red klasičnih rock koncerata koje u poslednje vreme u Beogradu drže veterani (pogledati pod Mark Knopfler).



Komentari

  • Gravatar for Raoul Duke
    Raoul Duke (gost) | 25.06.2008. 21.02.01
    Samo da se razumemo, ovde na bini nije bilo 15 muzicara, vec trojka - bubanj, bas i gitara. Prosek godina 50+. A svirka vise nego dobra. Ko je ocekivao spektakl kao na Stonsima - u startu je pogresio. Ko je ocekivao Stingov solo koncert - bacio je pare. Mi ostali smo se bas lepo proveli ...
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 25.06.2008. 22.30.09
    Čoveče, gitare su im bile pohabane. Mislim, stvarno neozbiljno...
  • Gravatar for Branko
    Branko (gost) | 26.06.2008. 01.40.10
    NEOZBILJNA RECENZIJA JEDNOG OZBILJNOG KONCERTA...STETA
  • Gravatar for zMAJ
    zMAJ (gost) | 26.06.2008. 11.49.28
    Potouno isto kao pre dve godine u NS-u. UZASSSSSS
  • Gravatar for Rasa
    Rasa (gost) | 26.06.2008. 11.55.41
    Kada si rodjen Nebojsa? Imam utisak da nikada nisi ni slusao grupu Police. Bas mi je zao sto je popboks dobio takve recenzente bitnih dogadjaja kao sto je ovaj sjajan koncert! Bas mi je zao!
  • Gravatar for shishanje
    shishanje (gost) | 26.06.2008. 14.55.19
    Kakav bre sjajan koncert? Dovedes veliku binu, svetla, turis na usce, odvrenes do kraja i sta god da zasvira svi su u fazonu WOW sjajan koncert! U pitanju je ozbiljan biznis matoraca koji su izgubili svaki emotivni odnos prema onome sta sviraju, ali znaju da publika i dalje voli stare pesme. I to je u redu ko voli za to da placa, malo se vrati u mladost, krene seta, udare secanja na rane veze i raskide. Na kraju niko ni ne zna kako se sviralo ali je bio ODLICAN koncert, da vidis sto je bilo svetla i bina ogromna i video bim i sve bre... Odavno nisam ovako zalio one koje su platili kartu kao preksinoc.
  • Gravatar for oshish
    oshish (gost) | 26.06.2008. 16.47.02
    @shishanje potpis!
  • Gravatar for RADULE
    RADULE (gost) | 26.06.2008. 22.50.24
    MALO NAS JE AL SMO GOVNA....I ZATO NE TREBA NIKO VISE NI DA DODJE...INACE SUPER KONCERT
  • Gravatar for petar
    petar (gost) | 27.06.2008. 00.03.33
    Koncert je bio osrednji. Nedostajao im je entuzijazam,a Sting se vec dve decenije krece u vodama koje nisu ni u kakvoj vezi sa rock muzikom. Narocito su zakazali na refrenima, koji su ranije bili njhovo glavno oruzje, stalno su umeksavali zvuk na mestima gde je trebalo odsvirati cvrsce,kao da su i sami bili svesni da je to samo jos jedna svirka matorih "rokera" koji ustvari nemaju vise nista bitno zajednicko, kako medju sobom, tako i sa publikom za koju sviraju. Invisible sun je primenjena kic-patetika iz slikovnica(krupne oci gladne dece)- valjda tako Sting zamislja humanitarni aktivizam
  • Gravatar for Raoul Duke
    Raoul Duke (gost) | 27.06.2008. 00.15.33
    I posle nisu Srbi razmazena publika ...
  • Gravatar for blek
    blek (gost) | 27.06.2008. 03.34.57
    a ko nije provalio endijev kais za telca, kao da nije bio na koncertu...
  • Gravatar for Eddy
    Eddy (gost) | 27.06.2008. 20.00.07
    Slozio bih se sa Brankom, zaista krajnje neozbilnja recenzija. Koncert je bio sjajan a publika uzas. Uostalom cuo sam komentar nekog tipa posle koncerta: "Ali ja uopste ne volim The Police". Zasto ste dolazili?! Ko je ikada slusao The Police super se proveo, siguran sam. P.S. Za Recezenta Predji na koncerte Colica. :)
  • Gravatar for koncert...
    koncert... (gost) | 27.06.2008. 23.06.08
    je bio vrlo dobar. ko je ocekivao da sting treba da skace po bini kao dvadesetogodisnjak mozda nije ni trebalo da dolazi.
  • Gravatar for Mare
    Mare (gost) | 28.06.2008. 00.51.44
    ...sve sve ali prica o pohabanim gitarama je apsolutno genijalna.Pa te pohabane gitare su pedeset i neko godiste i vrede par desetina hiljada eura.Sta treba da urade???Da ih prefarbaju.Strasno.Meni je bilo jako dobro upravo sto nije bilo previse dzegerovskog kontaktiranja sa publikom nego jednostavno pravi koncert skoro bez pauza izmedju pesama.Recenzija one devojcice je sto puta iskrenija i iz nje nesto moze i da se sazna.
  • Gravatar for ja
    ja (gost) | 28.06.2008. 02.51.39
    nisam bio na certu, iako su i meni jedno vreme pomerali srce kada sam kao tinejdzer vrteo piratsku kasetu police best itd. bio zaljubljen ludo, oni napravili ludo dobre pesme. medjutim, na youtubeu sam vec video da su utanjili uzivo, pukli na refrenima, sto jeste bilo njihovo najjace mesto, bravo petre. i da, recenzija sucks, tesko je preci preko "pohabanih instrumenata", stvarno lol :)
  • Gravatar for pismeni zadaci
    pismeni zadaci (gost) | 28.06.2008. 12.13.38
    zamislite da je neko ozbiljno pisao o tome kako su bogatasi uzeli stare gitare (par desetina hiljada eura!?:) bas sam se uzbudio), pustili brade i krenuli na turneju... zato, svaka cast za pohabane gitare. reziser je toliko insistirao na tome. jednom recju, licemerstvo na svakom koraku. The Police - kvazi rock bend. nastavite da citate prikaze kriticara koji su bili na jednom koncertu i tesite se!
  • Gravatar for to menja stvar
    to menja stvar (gost) | 28.06.2008. 12.57.52
    i sta kazes, par desetina hiljada eura? onda je sve ok :)
  • Gravatar for blaviseputa
    blaviseputa (gost) | 28.06.2008. 15.44.55
    Koncert je bio osrednji, a kritika Marica kao i uvek dosadna i promasena. Ali... to je veci problem u uredniku, nego u onome ko recenzije pise
  • Gravatar for promaseno, kao i uvek
    promaseno, kao i uvek (gost) | 29.06.2008. 19.15.20
    pokusajte da procitate jos negde ono sto zaista mislite o ovom koncertu (ukoliko ste na njemu bili, a niste die hard fan policije). ne moze se zameriti autoru to sto neki citaoci ne prepoznaju ironiju (sifra: pohabane gitare). to je ipak deo kulture
  • Gravatar for ivan
    ivan (gost) | 01.07.2008. 12.03.18
    Dajte, bre, samo je refren od 'Roxanne' iskulirao! Dosadni ste! Uostalom, niko normalan ne očekuje da sve bude isto kao na albumu, pogotovo posle tridesetak godina. Svirka je bila odlična, bez obzira na sve (pojeli su Stonse za doručak, sa sve pratećim muzičarima). Nisu mi jasni oni koji su očekivali spektakl kao na Stonsima. To su dva potpuno različita benda u svakom smislu. U stvari, Stonsi više i nisu bend. Oni su korporacija matorih smarača koji vole lovu više nego išta, a trebalo je da se povuku odavno. Ali, eto, imaju sto godina i još sviraju i imaju onaj stejdž, pa je to sad spektakl. Nikad nisam doživljavao koncert Police kao spektakl, niti očekivao savršenstvo i super mi je bilo. Neki ljudi očigledno nemaju pojma o muzici. Ali, takve srećemo svako malo, zar ne? I užasno nerviraju!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji