Popboks - NICK CAVE & THE BAD SEEDS U BEOGRADSKOJ ARENI - Riljaj!!! Lazo riljaj!!! [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 05.06.2008. 15:37 · 7

NICK CAVE & THE BAD SEEDS U BEOGRADSKOJ ARENI

Riljaj!!! Lazo riljaj!!!

Mitove nije potrebno puno tražiti unaokolo kada je reč o Nicku Caveu. Jaki pljuskovi koji su juče prekinuli tropsku sparinu i od šest sati počeli da zasipaju Beograd mogli bi da posluže za poređenje sa energijom koju su Cave i Seedsi prikazali tokom dvočasovnog nastupa u Beogradskoj areni

Nebojša Marić

Mesto: Beogradska arena, Beograd
Vreme: Sreda, 4. jun 2008.
Organizacija: Beogradska arena

Ispred zapadnog ulaza u Beogradsku arenu već oko 20 h se napravila gužva. Dugo čekanje je proteklo bez incidenata, ponajviše zahvaljujući strpljenju publike i kvalitetno obavljenom poslu obezbeđenja.

Čekanje na ulazu je, međutim, uticalo da vaš izveštač stigne samo na poslednjih 15 minuta nastupa Eda Kueppera, člana prve postave legendarnih The Saints. Kuepper je u pratnji bubnjara u tim trenucima publiku zasipao dugim dronerskim pasažima i energičnim punk rock rifovima. Aplauzi su bili srdačni, i čini se da je jedina prepreka potpunom uživanju bila sama hala, previše prostrana i hladna za ovakav tip svirke.

NICK CAVE U BEOGRADSKOJ ARENI

Nakon pauze u kojoj je publika bila počašćena izborom iz zaostavštine ranih blues majstora, sa bine su se začuli uvodni taktovi pesme Night of the Lotus Eaters, a bura ovacija zasula je Nicka Cavea, koji se pojavio u prepoznatljivom tamnom odelu, beloj košulji sa velikom kragnom i sa sada već nezaobilaznim brkovima. “Get Ready to Shield Yourself!”, ponavljao je u narednim minutima Cave mantru koja je publiku polako uvodila u čudesan svet ispunjen snažnim osećanjima i bizarnim sudbinama.

U sledećoj Dig, Lazarus, Dig!!! (čiji naslov se polako odomaćuje u srpskoj varijanti) Cave je pokazao samopouzdanje dostojno pripovedača-zabavljača bez konkurencije na današnjoj rock sceni.

Seedsi isporučuju rudimentarni bluz u osnovi, sa dosta kakofoničnih izleta i instrumentalizacijama bez perfekcionističkog poriva. Reč je o postavi sa dva bubnjara u kojoj se dešavalo i da njih četvorica istovremeno koriste udaraljke (kao npr. u Today's Lesson).

Jedina mana bila je prevelika jačina zvuka, koja je u najenergičnijim trenucima kvarila ugođaj.

NICK CAVE U BEOGRADSKOJ ARENI

Prvi deo koncerta bio je usmeren ka predstavljanju novog albuma. Publika, koju su činile kako generacije koje su odrastale polovinom 80-ih, tako i oni mlađi, odnegovani na izgrađenom mitu, najbolje je reagovala na starije pesme. Najveće oduševljenja izazvala je Deanna. Deo publike je uz podignute ruke, zdušno učestvovao u pevanju refrena. Pri kraju prvog seta, usledilo je još starih favorita: The Ship Song, Papa Won’t Leave You Henry...

Nakon neuspelog pokušaja da sa usana iz prvih redova pročita kako se zahvaljuje na srpskom, Cave publiku često pozdravljao sa “Thank you in Serbian” na šta mu je uzvraćano ovacijama.

Umesto klasičnog bisa, sledi zapravo čitav novi set, na trenutke jednako energičan (počeo je sa Hard On for Love). Cave je sada vidno opušteniji. Upušta se u ispunjavanje želja, provocira pokušavajući da nađe nekog ko je pre skoro dve decenije bio na koncertu u SKC-u. Bend se poigrava sa klasicima, tako da The Weeping Song poprima crossover metal oblike. Potpuna katarza dolazi sa Into my Arms, kada je većina prisutnih pevala refren.

U ovom delu koncerta, bend izvodi i dve pesme sa albuma Murder BalladsLovely Creature i, na samom kraju, Stagger Lee u kojoj Cave briljira.

Motivisan reakcijom publike, Cave i Seedsi izlaze još jednom na binu i u Wanted Man (sa albuma The Firstborn is Dead) nam na trenutak omogućavaju da budemo u društvu sa Bobom Dylanom i Johnyjem Cashom.

NICK CAVE U BEOGRADSKOJ ARENI

Teško je nakon sinoćnjeg koncerta sklopiti mozaik zvani Nick Cave u celinu. Andergraund heroj, harizmatični gubitnik sa snažnim opsesijama mračnim motivima i likovima, i veliki šoumen - sva ta lica su se mogla videti.

Ukoliko ste nakon koncerta došli kući i iz bilo kog razloga uključili televizor mogli ste, šetajući po kanalima, da naletetite na najavu Caveovog koncerta u reprizi Trećeg dnevnika. Oni srećniji su se zatekli u piceriji Orao, gde je Cave otišao da se okrepi.

Povezano:



Komentari

  • Gravatar for buda
    buda (gost) | 05.06.2008. 20.55.58
    lep prikaz fenomenalnog koncerta.
  • Gravatar for komentar
    komentar (gost) | 05.06.2008. 21.27.28
    Cave bio u Orlu!!!? veoma dobar tekst
  • Gravatar for Mrsomud
    Mrsomud (gost) | 05.06.2008. 22.29.48
    Koju picu jede Kejv?
  • Gravatar for kastro
    kastro (gost) | 06.06.2008. 05.47.19
    stravicno dosadan prikaz fenomenalnog koncerta, pun praznih fraza ("snazna osecanja"? ma nemoj!). ko izvestaj iz agencije Beta ili tako nesto...
  • Gravatar for koji seljak...
    koji seljak... (gost) | 06.06.2008. 08.31.30
    ...ide na pizzu. sto nije isao na burek i pljeskavicu?
  • Gravatar for jelena
    jelena (gost) | 06.06.2008. 08.44.13
    i dalje pod uticajem..koncerta i ostalog.vise od ocekivanog.... da bio..ja ga videla :)
  • Gravatar for ja. ..
    ja. .. (gost) | 14.09.2009. 12.18.20
    . ..imam njegov peshkir %)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji