Popboks - UBISTVO DŽESIJA DŽEJMSA OD STRANE KUKAVICE ROBERTA FORDA – Andrew Dominik - T’ga za jug [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Filmovi · 20.05.2008. 22:02 · 10

UBISTVO DŽESIJA DŽEJMSA OD STRANE KUKAVICE ROBERTA FORDA – Andrew Dominik

T’ga za jug

Dok je bio živ, Jesse James je bio heroj propale Konfederacije. Posle smrti je postao američki Robin Hud. Došlo je vreme za demitologizaciju. Ili, ipak, nije?

Sofija Vuković

Ocena:
10



10/10

Naslov originala: The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Scenario: Andrew Dominik
Uloge: Brad Pitt, Casey Affleck, Mary-Louise Parker, Sam Shepherd, Sam Rockwell
Muzika: Nick Cave, Warren Ellis
Žanr: Vestern/drama
Trajanje: 160 minuta
Produkcija: SAD, 2007.

Na pragu srednjih godina, psihotičan, paranoičan i nasilan, Jesse James kakvog nam Dominik prikazuje daleko je od bilo kakvog herojskog stereotipa. Težina zločina koje je počinio, među kojima je najmanje sedamnaest ubistava, počinje da ga sustiže, i on postaje surov i nepoverljiv prema svima, čak i prema najbližim saradnicima.

On predstavlja neprijatno iznenađenje za mladog Roberta Forda, koji je odrastao čitajući vikend-romane o fantastičnim (i, naravno, izmišljenim) doživljajima braće James. Ford je, naime, toliko opčinjen Jamesom da je kao mali pravio liste osobina po kojima mu je sličan. Ipak, James poseduje i izvesnu mračnu harizmu koja na ljude deluje kao električna svetiljka na noćne leptire: neodoljivo ih privlači iako je smrtonosna.

Tokom filma se stiče utisak da je sudbina svih koji se nađu u Jamesovom okruženju da završe ili u zatvoru ili mrtvi, tako da je gledaocu jasno da je on stihija koja se mora zaustaviti. To mišljenje, naizgled, deli i Robert Ford. Novac od nagrade kojom je ucenjena Jamesova glava tu je manje bitan, što je i glavna razlika u odnosu na dosadašnje prikaze njihovog odnosa. Umesto jednodimenzionalnog i koristoljubivog izdajnika, Dominikov Robert Ford je nesiguran i preterano zanesen adolescent, koji je opsednut svojim idolom i jezivo ga kopira. James na ovo reaguje surovim zadirkivanjem, koje će na kraju gurnuti Forda u izdaju.

U Fordovim očima James se degeneriše iz heroja njegovog detinjstva u besnog psa koga treba uspavati. Ipak, nije reč o tome da je Ford izgubio svaku emociju koju je prema Jamesu gajio, te će ga krivica zbog izdaje i ubistva proganjati do kraja života. A opet, bez obzira na to, U Fordovom postupku nema hamletovske dileme: on naprosto nema izbora. Fordovo oklevanje proističe delimično iz straha, a delimično iz privrženosti koju i dalje oseća prema Jamesu.

Strah, krivica i sumnjičavost osnovne su emocije filma i osećaju ih obojica glavnih junaka dok se vrte u vrzinom kolu iz kog nema drugog izlaza osim smrti. Brižljivo prikazivanje ove borbe do najsitnijih detalja, atmosferična, gotovo hipnotišuća muzika Nicka Cavea i Warrena Ellisa i južnjačka melanholija kojom je prožet ceo film čine da u to kolo bude upleten i gledalac i da sa iskrenom emocijom prati sve što se dešava sa dvojicom glavnih likova. Izvanredna gluma Pitta i Afflecka mnogo doprinosi tom utisku.

James je „smatrao sebe južnjačkim lojalistom i gerilcem u Građanskom ratu, koji se nikad ne završava“, kako to saznajemo u uvodnoj naraciji filma. U očima države, on je bio kriminalac kog treba zaustaviti. U očima naroda, bio je junak iz romana, hrabri odmetnik i buntovnik, a čovek koji ga je ubio bio je kukavica i izdajnik. Ubistvo... nam daje uvid u sva ova gledišta, i ostavlja nas bez konačne presude. Iako je Ford lik koji u prvom navratu stiče naklonost publike, i James je toliko dobro realizovan lik da gledalac ne može a da ne oseti žaljenje što je u ovakvoj priči moguć samo jedan kraj.



Komentari

  • Gravatar for 10?
    10? (gost) | 20.05.2008. 22.11.29
    Dokle vise ljudi... Ovo je najpromasenija ovogodisnja desetka. A nije mala konkurencija.
  • Gravatar for Milosh
    Milosh (gost) | 20.05.2008. 22.44.30
    Dokle vise ljudi... Ovo je najpromaseniji ovogodisnji komentar na neku kritiku. A nije mala konkurencija.
  • Gravatar for Rece covek...
    Rece covek... (gost) | 20.05.2008. 23.01.44
    ...ciji je stepen selektivnosti jednak stepenu selektivnosti prosecnog kontejnera.
  • Gravatar for Pop
    Pop (gost) | 20.05.2008. 23.51.25
    Tacna ocena film je odlican.. samo ga neki ne razumeju..nije za svakog..
  • Gravatar for akira
    akira (gost) | 21.05.2008. 09.14.05
    Film je fenomenalan.Ocena je po meni realno bliza 9, ali to smatram posle distanciranog seciranja. Po odjecima i odbljescima u meni posle prvog gledanja istog svaka ocena je tanka...No, mala je to razlika.Film je fenomenalan.
  • Gravatar for 26
    26 (gost) | 21.05.2008. 09.23.54
    Film je dobar, ali autorka kritike ne ume da nam objasni zasto je to tako.
  • Gravatar for House of Stark
    House of Stark (gost) | 22.05.2008. 09.14.25
    gledao sam film na festu, prvo mi je izgledao predug prespor i previse naporan ali ipak vizuelno besprekoran, sada polako duzina prestaje da mi smeta, pogotovo posle nekih razocaranja, sasvim dobar film, sjajna gluma kamera muzika, malo tanak na dinamici ali neka, nema veze, bred pit vise nego solidan a kejsi aflek maestralan
  • Gravatar for ana
    ana (gost) | 23.05.2008. 11.55.23
    Meni je nesto taj Kejsi uvek prenaporan, stvarno je odlican glumac [za razliku od batice], bio mi je bas dobar i u onom o Moni i jugicima, ali nekad mi dodje da mu olupam glavu o zid. Valjda je zato ovako legao za Roberta Forda. A kritika je, moram ipak da kazem, malo tanusna.
  • Gravatar for Sima
    Sima (gost) | 24.05.2008. 20.45.36
    dobro, dobro, ne preturujmo bas toliko. prefiksi tipa "fenomenalan" nisu adekvatni. film ima svojih kvaliteta, ali za 10-ku i ulazak u krug remek-dela, stosta bi se dalo popraviti. a kritika... no comment. samo vladislava moze "bolje".
  • Gravatar for Optimus
    Optimus (gost) | 27.05.2008. 15.42.46
    Malo si ga precenila.Film je ekstra ali nije remek delo.Svidjaju mi se tvoji komentari samo budi malo ostrija i sve ce biti ok. Sa nestrpljenjem ocekujem jos neke tvoje kritike! Pozz...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

ELIZIJUM - Neill Blomkamp

Blomkamp protiv bogatih

Filmovi

THE SECRET DISCO REVOLUTION – Jamie Kastner

Pusti nas u discooooooo...

Filmovi

PRE PONOĆI – Richarl Linklater

I posle ponoći ja biću tu...

Filmovi

GDE JE NAĐA? – grupa autora

Lavirint kao takav

Filmovi

ŽESTOKE DEVOJKE – Paul Feig

Drugačije & normalno

Filmovi

MI PLAČEMO IZA TAMNIH NAOČARA – Velimir Stojanović & Marijan Cvetanović

Jug je južnije

Filmovi

NE – Pablo Larrain

Imaš moje ne!

Filmovi

RED 2 – Dean Parisot

Osveta po gerijatrijski

Filmovi