Popboks - ESTELLE - Shine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.05.2008. 10:04 · 1

ESTELLE

Shine

(Warner Bros./Mascom)

Posle četiri nedelje provedene na vrhu britanske top-liste (sa singlom American Boy u duetu sa Kanye Westom), i pomognuta armijom najtraženijih američkih producenata, Fanta Estelle Swaray je nova najveća britanska pop zvezda

Vladimir Petković

Ocena:
7


7/10
 

U eri velike političko-ideološke razmene dobara između Britanije i Amerike, Britanka senegalskog porekla Estelle Swaray je drugim albumom Shine postala prvi autentični ostrvski autor koji je dobio punu podršku američkih top producenata. Tek u slučaju da ste se zapitali šta je to globalizacija.

ESTELLE - Shine

Ipak, priča iz singla 1980 (sa prvog albuma The 18th Day iz 2004) kojom je Estelle “kupila” Britaniju pre nekoliko godina bila je sasvim lokalna i vezana za odrastanje u predgrađu Londona, ništa manje ili više glamurozna nego kad odrastate u Rakovici ili Vinči. U stilu Baneta Bumbara opevala je detinjstvo puno nemaštine i kontradiktornosti, s gomilom braće i sestara, Dinastijom i igranjem uz Mel&Kim.

U američkoj varijanti to bi verovatno morala da bude nova Mary J Blige, ili sama miss J koja bi pevala kako je taj geto bio mnogo zajeban. I opet bi Mary J Blige našla više sagovornika čak i ovde, iako bi Estelle pre mogla da bude vaša ortakinja iz osnovne škole. Međutim, na novom albumu stvari su se promenile utoliko što je njen mentor postao John Legend i što je Bruklin postao njen novi dom.

Na Shineu su se tako sjatila najveća producentska imena današnjeg američkog R&B-ja, poput Kanye Westa, Will.i.ama, Wyclef Jeana, Cee-loa (Gnarls Barkey), Swizz Beatsa, pa čak i homeboya Marka Ronsona. Ovo je možda samo klasičan holivudski R&B tretman, ali je činjenica da se na albumu Shine nalaze jača imena od onih na poslednjem albumu Ciare ili Fergie.

To nije sve. Dok je slušate, možete pretpostaviti šta bi bilo sa Lauryn Hill da nije izabrala drugačiji put, jer poseduje i njen oštar stav i ranjivost. Čak je i bivši član Fugeesa Wyclef Jean (u bendu je bio zajedno sa Lauryn Hill) tu kao producent na reggae i funky obojenim No Substitute Love (s tekstualnom aluzijom na singl Faith Georgea Michaela) i So Much Out Of The Way.

American Boy

Iako bi od mnogo producenata mogao da nastane kilav zvuk a propusta na albumu ima, Estelle ipak ima snagu da iznese ceo teret. Wait a Minute (Just a Touch) u produkciji Will.I.Am-a (i fenomenalnim semplom I Put a Spell an You) pravi je primer kako se producent prilagodio pitomom uličnom stilu Estelle, koji ne pretenduje da bude geto ili seksi, već više kul ili sa referencom na nekoga ko je rastao i uz Mel&Kim i Georgea Michaela.

American Boy je pravi transatlantski hit koji, i pored gostovanja Kanye Westa, naposletku ipak ima više evropski pop zvuk, što možda objašnjava trenutnu ravnodušnost Amerikanaca prema njoj. A možda razlog leži u tome što se ispod puno R&B produkcije zapravo krije dobar pop album.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for ...
    ... (gost) | 09.05.2008. 12.17.14
    pravo dobar mejnstrim album, vlada opet na visini zadatka, recenziranja mtv albuma.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.