Popboks - MOBILNI TELEFON – Stephen King - Kad telefon zazvoni [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Knjige · 06.05.2008. 14:32 · 6

MOBILNI TELEFON – Stephen King

Kad telefon zazvoni

Stephen King već decenijama zarađuje za život plašeći ljude. I dobro mu ide. Pošto nas je upozorio na opasnosti koje prete od povučenih devojčica s telekinetičkim moćima, vampira iz Salemova, sablasnih hotela, religioznih vukodlaka i klovnova koji nastanjuju kanalizaciju, najprodavaniji američki prozni autor odlučio je da demaskira najjeziviji artefakt 21. veka: mobilni telefon

Đorđe Bajić

Automobili, bela tehnika, kućni ljubimci, mehaničko majmunče-dobošar i druge (naizgled) bezopasne stvari iz naše okoline u pričama i romanima Stephena Kinga su postajali instrumenti masovnog uništenja. Na red za demonizovanje došao je i mobilni telefon. Zbog svoje rasprostranjenosti (preko tri milijarde korisnika – približno polovina ukupne svetske populacije) ova korisna i umnogome nezamenjiva spravica nametnula se kao idealan izbor za sledećeg „negativca“.

Američki Kralj horora je već u nekoliko navrata čovečanstvo izlagao apokaliptičnim iskušenjima (setimo se samo novelete Izmaglica, koja je nedavno pretočena u odličan film, ili klasičnog Uporišta, kome je Mobilni telefon po strukturi najsličniji), tako da se ovde nalazi na poznatom terenu. U pripovesti koja sa akcijom kreće praktično od prve stranice i održava nemilosrdni ritam sve do kraja, najnoviji Armagedon je iniciran misterioznim pozivom, što mnogobrojne korisnike mobilne telefonije pretvara u podivljale ludake s nezajažljivim apetitom za uništenje. Ubistva i samoubistva ređaju se u frenetičnom nizu, a autor nimalo ne škrtari na prizorima krvoprolića.

MOBILNI TELEFON – Stephen King

King je i od ranije poznat kao pozajmljivač, pa se mogu primetiti uticaji filmova kao što su Siegelov Telefon ili Miikeov Jedan propušten poziv, a posveta Richardu Mathesonu (autoru remek-dela Ja sam legenda, čije je prezime u prevodu Vladana Stojanovića iz nepoznatih razloga promenjeno u Materson) i legendarnom Georgeu Romeru, ocu modernog zombi filma, ukazuje na glavne izvore inspiracije. U Kingovoj varijaciji izmenjeni nisu mrtvi – nisu zombiji niti vampiri – ali je njihova ljudskost telefonskim pozivom u potpunosti izbrisana. Oni, poput Borgova iz Zvezdanih staza, postepeno počinju da dele kolektivnu svest, a jedini cilj im je da unište ili preobrate sve koji nisu kao oni.

Naravno, ovo su metafore koje se lako, prelako, gotovo same ispisuju, no uprkos tome, uz pozajmice iz Invazije kradljivaca tela, 28 dana kasnije i, ponajviše, malo poznatih Romerovih Ludaka, Mobilni telefon je čitak omaž koji pokušava da u drugoj polovini ponudi osveženje u vidu nekoliko nekonvencionalnih rešenja i neočekivanih obrta. Nemamo ovde posla s vrhunskim delom iz opusa ovog plodnog autora, ali to ne znači da ono, uprkos odsustvu originalnosti, nije vredno pažnje. Zapravo, davno je bilo kada je King poslednji put napisao nešto ovako čitko i zabavno, držeći pažnju čitaoca od prvog do poslednjeg pasusa. Pretendenti na tron još će morati da se potrude da svrgnu šezdesetogodišnjeg vladara.

Nažalost, ovaj prikaz se ne može završiti bez svojevrsnog upozorenja za neupućene: Izdavačka kuća Alnari (u saradnji sa Editorom) specijalizovala se za publikovanje Kingovih romana na srpskom, što je za svaku pohvalu. Avaj, ishitreni i polupofesionalni prevodi su postali zaštitni znak ovih izdanja, a kako po tom pitanju Mobilni telefon nije izuzetak, najbolje rešenje je da roman, ako vam znanje engleskog to dopušta, pročitate na izvornom jeziku.

Povezani članci:
BJUIK 8: Osmeh hromiranog čudovišta



Komentari

  • Gravatar for Na fotki...
    Na fotki... (gost) | 07.05.2008. 05.53.57
    King kao da peva.
  • Gravatar for steve icon
    steve icon (gost) | 09.05.2008. 14.09.37
    ...i to neki psalm
  • Gravatar for Zzz
    Zzz (gost) | 09.05.2008. 14.14.43
    Procitao sam knjigu, nije losa - tipicna kingovska. Mada je to ipak samo bleda senka nekih njegovih ranijih remek dela.
  • Gravatar for doroti
    doroti (gost) | 17.05.2008. 00.20.32
    ma meni je knjiga super.. ko south park na papiru. ali ko sto je receno, preporuka samo za fanove.
  • Gravatar for Modulator
    Modulator (gost) | 28.09.2008. 22.12.36
    Verovatno jedna od NAJGORIH King-ovih knjiga! Totalni kliše! "Vreća Kostiju", "Zamka Za Snove", "Zelena Milja", "Crna Kuća", "Dolores Claiborne"... To su King-ove knjige po mom ukusu a ne ova baljezgarija! Najbolji je u teškim trilerima sa određenom dozom nadrealnog i trebalo bi da se toga drži!
  • Gravatar for tozzinjo
    tozzinjo (gost) | 31.10.2008. 19.46.59
    hm, nisam je procitao na engleskom, ali kakv god da je prevod, pricha je toliko prazna da me nece naterati da procitam "original". doduse, i nisam veliki kingov fan, drazi mi je barkerov stil, iako naraveno i king ima neke legendarne horore, poput svima poznatog (bar po filmu) "isijavanja" ... mozda je bas to sto nisam kingov fan uticalo na mene da se odusevim "mrachnom kulom". odlicna prica..ali opet kad je uporedim sa najneobichnijom iz barkerovog opusa, ("utkani svet"), nije ni blizu. jednostavno, koliko god da su obojica popolisticki pisci, barker je taj koji se uvlaci pod kozhu i stvara strah iznutra...king mozda i previse podilazu ukusu prosecnog citaoca...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

BRUCE CHATWIN

Na Crnom bregu

Knjige

MIRJANA ĐURĐEVIĆ & BRANKO MLAĐENOVIĆ

Bunker Swing

Knjige

MARGARET ATWOOD

Godina potopa

Knjige

POSLEDNJI OBREDI - Yrsa Sigurðardóttir; SNOVI U BELOM - Mons Kallentoft

Vidimo se u sledećem krimiću

Knjige

DIVERGENTNI – Veronica Roth

Distopija za tinejdžere

Knjige

POPIS – Erlend Loe i ODBIJAM – Per Petterson

Toplo srce norveško

Knjige