Popboks - JANET JACKSON - Discipline [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 21.04.2008. 09:48 · 1

JANET JACKSON

Discipline

(Island)

„I misbehaved, done some things I know I shouldn’t do“ (iz pesme Discipline) – kažu da je Janet bacala lubenice kroz prozor i posmatrala kako se razbijaju o kaldrmu. To joj je, uz neravnomernu ishranu, navodno pomagalo u borbi protiv dugotrajnih depresija

Dario Stajić

Ocena:
7


7/10
 

" Arahlem la pi ulica cindem lace lubenica
aj lamda lamdala cindemlace sandala

Aj lamda lamdala cindem lace sandala
aj landa landala cindem lace sandala“

(Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Lubenica)


Justin Timberlake je ceo svet, tj. celu Ameriku zaprepastio slučajno pokazujući na telu crne žene – trag od kupaćeg kostima. Sve se to odigralo 2004, tokom poluvremena Superbowla, finalnog meča u američkom fudbalu.

O tom nemilom događaju budući muž gospođice Jackson se ne izražava preterano pohvalno u autobiografskoj knjizi Young, Rich and Dangerous: The Making of a Music Mogul. Za belog momka koji je osramotio njegovu buduću nevestu kaže da je prosečan zabavljač, a i da ne izgleda nešto posebno. 

JANET JACKSON - Discipline

Krajem februara ove godine, neposredno posle izlaska iz studija u kom su radili na njenom desetom albumu, Jermaine Dupri je povukao crtu, otvorio novo poglavlje u njihovoj vezi i zaprosio Janet Jackson.

Posveta rasplamsaloj i beskompromisnoj ljubavi 40-godišnje Jackson i 36-godišnjaka Duprija zove se Discipline.

„Ona“ s jedne, a „on“ s druge strane blindiranog studijskog stakla.

„On“ – sin bivšeg predsednika diskografske kompanije Columbia. „Ona“ – najmlađa sestra od ukupno desetoro dece iz klana Jackson. „On“ – stekao ugled i slavu kao producent megahitova TLC-ja, Jay-Z-ja, Ushera, Destiny's Childa i Mariahe Carey.

"Ona“ - ...sledeći put kad budem nešto kopipejstovao iz Wikipedije, ostaviću sve na engleskom.

 „Ona“ plus „on“ – kad se venčaju u junu i ujedine njenih 150 i njegovih 60 miliona dolara, postaće najbogatiji bračni par u svetu pop muzike, a i šire.

JANET JACKSON - Discipline

Novom albumu kumovale su i vešte ruke star producenta Rodneya „Darkchilda“ Jerkinsa. „Tamni dečak“ se dokazao u hitovima Mary J. Blige, Brandy, Šerife, Nataše i Michaela Jacksona. Ovaj vunderkind je još kao 15-godišnjak skrenuo pažnju na sebe producirajući konzervativne gospel rap hitove, sve u stilu veličanstvenog R. Kellyja.

Za veliki uspeh Disciplinea (181.000 prodatih kopija u prvoj nedelji u Sjedinjenim Državama), osim singla Discipline, vrhunskih stručnjaka i mehanizacije, najviše je zaslužna, naravno, sama Janet.

Uvek prepoznatljiv, njen glas iz pesme u pesmu mutira, trpi brojne transformacije, pitcheve i izobličenja. Na prelazu iz organske u neorgansku i nazad, hemija i pozitivne vibracije se smenjuju u neprestanom kruženju. Najefektniji opis je tekst intermeca 4 Words: „Luv, Faith, Hope, Destiny“.

Najzvučnije ime koje gostuje na albumu je Missy Elliot sa usmeno-pismenih sedam inča („tell me how long is it boo“, The 1 featuring Missy Elliott). Greatest X je potencijalni old school hit koji će verovatno biti zloupotrebljavan u sledećih 25 serijala Serbian Idola. Nažalost – pesma je odlična.

Iz senke konstantno agira Ernest Isley, instrumentalista legendarnih Isley Brothersa. Njegova snaga se ogleda u redukovanosti i efektnosti električnih gitara. To su minimalističke bravure koje se teško lociraju i prate, ali nose atmosferu i plesni ugođaj. „Strum me like a guitar blow out my amplifier/When you hear some feedback keep going take it higher” (Feedback) .

 

Jackson Jackson - Feedback

Put malene Janet bio je izuzetno naporan i dug. Od devojčice koja glumi u seriji The Jacksons i zabavlja milionski TV auditorijum imitacijama Cher, devojke koja se bez dozvole oca sastaje sa muzičarima iz Prinčevog NPG-a, pa do sivo-crne domine – „anno 2008“?

Domine? Pravo značenje konopaca, bičeva, bele ruže na unutrašnjoj strani omota možda bi mogle da odgonetnu sledeće reči: „Light skin, dark skin, My Asian persuasion I got them all...“(Feedback)

Seks je paravan za mnoge stvari u životu, ili kako je to jednom rekao John Lennon: „Woman is the nigger of the world“.

Audio:



Komentari

  • Gravatar for Od...
    Od... (gost) | 21.04.2008. 17.04.51
    ...lichna recenzija najboljeg srpskog tumacha muzichkih mejnstrim tokova!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.