Popboks - THE INTELLIGENCE U SKC-u - Brze pruge Amerike [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 20.04.2008. 13:35 · 9

THE INTELLIGENCE U SKC-u

Brze pruge Amerike

Majstori art-punka iz Sijetla održali su kratak, ali efektan koncert pred nevelikim auditorijumom u maloj sali SKC-a

Nikola Marković

Mesto: Drugi novi klub, SKC Beograd
Vreme: Petak, 18. april 2008.
Organizacija: Bad Music for Bad People
 

Prošlo je dve godine od prvog gostovanja grupe Intelligence u Srbiji. Za to vreme se mnogo toga izdešavalo u karijeri ovog benda: frontmen Lars Finberg je napustio svoj drugi bend A-frames, okupio oko sebe potpuno novu ekipu muzičara i snimio odličan album Deuteronomy, kojim je napravio odmak od lo-fi produkcije sa prethodnih izdanja i zapucao na širi prijem kod publike.

Prljava produkcija iz spavaće sobe bila je veliki balast benda na njihovoj prethodnoj turneji, budući da je potencijalnoj publici davala pogrešnu sliku o tome kako bi Intelligence mogli da zvuče na koncertima. Sada su se stekli uslovi za njihov bolji prijem nego pre dve godine, kada je malu salu SKC-posetilo jedva 70-ak ljudi.

Ipak, ni novi, pažljivo isproducirani album, prepun zapaljivih i pitkih melodija, ni reference na najsvetlije post-punk momente u promotivnim tekstovima, nisu bili dovoljni da se skupi makar trocifreni auditorijum.

Predgrupu, beogradski sastav K-3P Alef, koja je i stilom i kvalitetom zalutala na večerašnji događaj, ispratio je tek bliski krug prijatelja i grupica entuzijasta koji uprkos svemu dolaze na koncerte u zakazano vreme.

INTELLIGENCE U SKC-U

Nakon kraće pauze, Lars i njegova arty družina stupaju na scenu. Publika se sada već skupila u koliko-toliko pristojnom broju, i na Larsov poziv se sa sredine sale približila bini.

Nova postava Intelligencea vizuelni nastup zasniva u većoj meri na konceptu nego na sirovom pražnjenju energije. Ispred marljivog bubnjara, a uz već poslovično ozbiljnog frontmena, sa leve strane stoji cura za klavijaturama, koja tek na momente napušta svoju nezainteresovanu pozu ne bi li udelila pokoji kratak osmeh publici. Sa desne strane je gitarista koji robotizovanim pokretima pomera glavu u raznim pravcima i odašilje izbezumljene poglede ka plafonu.

Sama svirka pak ni najmanje ne oskudeva u energiji - od početka do kraja koncerta bend svira jasno i glasno, u furioznom ritmu koji jedva da ostavlja prostor za predah između pesama. Za 45 minuta, koliko je trajao njihov nastup, odsvirali su preko 20 kratkih komada, šetajući kroz čitav dijapazon različitih stilova, od sirovog punka i rocka do istančanih i duhovitih pop melodija obogaćenih kontrolisanom gitarskom bukom. 

INTELLIGENCE U SKC-U

Lars Finberg se pokazao i kao vrstan aranžer, koji koncerte ne doživljava tek kao priliku za puku reprodukciju studijskog materijala. Umesto toga, mnoge pesme, a naročito one sa albuma Boredom and Terror i Icky Baby, odsvirane su i otpevane u novim, neočekivanim, i veoma uzbudljivim verzijama.

Uprkos glasnim aplauzima i povicima između pesama, ne može se reći da je publika bila na nivou koji ovaj požrtvovani bend zaslužuje - klimanje glavom u prvim redovima, pet metara udaljenim od bine, uz nasumične i ne preterano česte plesačke izlete, teško se može nazvati pravom r’n’r atmosferom.

Intelligence su još jednom punom parom protutnjali Beogradom; njihovom nastupu se nema šta zameriti. Ostaje nada da će i beogradska publika konačno početi sa više pažnje da prati dešavanja u vlastitom gradu, jer je šteta da ovakvi biseri alternativne gitarske scene prođu skoro potpuno nezapaženo.  

 



Komentari

  • Gravatar for posalji komentar
    posalji komentar (gost) | 20.04.2008. 23.47.51
    ja se ne bih slozila po sledecem pitanju: bend nije protutnjao. on jeste alternativni i jeste gitarski i jeste kul, i ako ga to kvalifikuje za protutnjavanje, onda u redu. ali nastup im je bio mlak. bili su orijentisani na to da budu zabavljeni, a ne da zabave, i to im treba zameriti, zbog toga sto su dopustili da im smorena i bezvezna publika oduzme act, a i gitarsko i art svakao da su dostojni boljeg stava.
  • Gravatar for Ja sam glupan pa zato postavljam pitanje
    Ja sam glupan pa zato postavljam pitanje (gost) | 21.04.2008. 07.44.31
    A šta je to art-punk?
  • Gravatar for sale
    sale (gost) | 21.04.2008. 07.58.41
    a sta svira taj zalutali k-3p alef uopste, propustio sam ih?
  • Gravatar for alef svira...
    alef svira... (gost) | 21.04.2008. 10.06.12
    ...neku nevestu mesavinu blockouta i ekv-a, uz povremenu dozu sisters of mercy. uz to su neuvezbani i ispadaju iz ritma. samo jedna pesma je imala novotalasno/post-punkerski prizvuk.
  • Gravatar for .".
    .". (gost) | 21.04.2008. 21.32.33
    i mnogo su naporni. i mnogo smaraju, kao i darkvud dab, samo su ovi stvarno potpuno bez veze.
  • Gravatar for ja imam fantasticnu ideju!
    ja imam fantasticnu ideju! (gost) | 21.04.2008. 22.00.32
    art punk je punk koji je ipak dovoljno kul da moze da bude i art.
  • Gravatar for petao sofronije
    petao sofronije (gost) | 22.04.2008. 02.26.43
    ja mislim da bi covek morao da bude mnogo naduvan da bi mogao da slusa muziku tog alefa
  • Gravatar for Ja sam glupan pa zato postavljam pitanje
    Ja sam glupan pa zato postavljam pitanje (gost) | 22.04.2008. 08.46.16
    Po mom skromnom mišljenju, art punk je oksimoron!
  • Gravatar for fantasticna ideja
    fantasticna ideja (gost) | 23.04.2008. 00.30.30
    pa treba coveku stvaralacke energije pa da primeni jaje kako bi kosa nastavila da mu prkosi gravitaciji. zar ne?
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji