Popboks - POPEČITELJI - Horizonti [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 17.04.2008. 16:20 · 4

POPEČITELJI

Horizonti

(Odličan hrčak)

Trojica popečitelja, braća Saša i Goran Furunović i Rade Vulić, oglasila su se drugim albumom, ponudivši još jednom jedinstven spoj energije, ritma i tradicije 

Nebojša Marić

Ocena:
6


6/10
 

Instrumentalna rock muzika u Srbiji ne može se pohvaliti obiljem svetlih autorskih trenutaka. Iako je u poslednjoj deceniji primetno veće interesovanje mladih bendova za ovo polje delovanja, kvalitet je često bio ograničen povlađivanjem trendovima (pre svega uveliko prohujalom postrocku).

Veći deo te muzike/scene zadovoljava se pukim eksperimentisanjem, a raskorak između želje i mogućnosti je prevelik, što nas dovodi do neprijatnog pitanja o tehničkoj kompetentnosti neophodnoj da se ideje realizuju. Zbog svega toga, u većini slučajeva izostaje prepoznatljiv zvuk i ostaje samo oslanjanje na žanrovske matrice.

POPEČITELJI - Horizonti

Zato i ne treba da čudi nepodeljena pozitivna reakcija publike i kritike koju je izazvao debi Ko radi? ('04) trija Popečitelji, koji čine braća Saša (gitarista i „vikač“) i Goran Furunović (basista) i Radeta Vulić (bubnjar). Popečiteljima je na njemu s lakoćom pošlo za rukom ono što je tolikima pre njih bilo nedostižno – stvorili su ne samo originalni zvuk, nego i koncept, i to bez velikog opterećenja.

Jedinstvena energija, bliska punku, objedinila je na Ko radi? etno i funk motive, a slogan „Ko radi? Popečitelji“ kao i zanimljiv vizuelni aspekt („ozbiljan“ izgled, sve s tamnim odelima) nisu bili plod većeg promišljanja, već logična nadogradnja onog primarnog – svirke.

Nastavak avanture Horizonti drži se terena osvojenog na debiju, iako bi naslov mogao da sugeriše suprotno (imidž je, sudeći prema fotografijama na omotu, sada nešto ležerniji). Njegova glavna karakteristika je i dalje beskompromisno energično sviranje koje crpi inspiraciju iz lokalnog nasleđa (grupa je osnovana 1999. u Prištini, a nakon bombardovanja članovi su se preselili u Kragujevac i Kraljevo).

Silovit početak Kilogrami, u kom Vulić sa zapanjujućom snagom udara po činelama, predstavlja dobru najavu. Horizonti plene beskompromisnošću i radošću muziciranja, koji se osećaju u svakom trenutku. Zarazno plesna naslovna pesma, te kompleksno strukturirane i veoma razigrane Transverzala i Kao (u kojima Goran Furunović ostavlja ubedljiv potpis) predstavljaju najupečatljivije celine.

Album je protkan detaljima poput hora muških glasova, upotrebe dlanova i povika, koji donose karakterističnu „radnu popečiteljsku“ atmosferu.

 

Popečitelji - Horizonti

Horizonti imaju i slabih trenutaka. To se pre svega odnosi na pribegavanje ponavljanju rešenja kada je reč o strukturi pesama (npr. u brejkovima po pravilu ide funk figura na gitari). U tim trenucima, insistiranje na žestokom tempu ne deluje jednako efektno, več postaje nametljivo, naročito pri slušanju albuma u kućnoj atmosferi.

Na Horizontima su, međutim, evidentni snažna fokusiranost i pregalaštvo. Karakteristična silina očigledno predstavlja osnovni nerv muzike Popečitelja, koji je veoma dobro uhvaćen na Horizontima. Popečitelji, dakle, i dalje „rade“. Dovoljno usredsređeno i ubedljivo.

Audio:

Kilogrami



Komentari

  • Gravatar for Chisto...
    Chisto... (gost) | 17.04.2008. 15.28.42
    ...sumnjam da ce neko "kod nas, a bogami i kod njih" u 2008. da izbaci bolji album na trziste. Mozda R. Amadeus. Na 3-4 mesta na albumu se bas cuje, kako bendu ponestaje dah, ali sve se to moze nekako kompenzovati, s obzirom na verovatno ne bas optimalne uslove. Popecitelji ostaju (potencijalno)najbolji "domaci" b(r)end.
  • Gravatar for Remp
    Remp (gost) | 17.04.2008. 16.28.06
    Dobra recenzija iz koje je proizašla previše niska ocena... Čekamo svirku!
  • Gravatar for neocenjen
    neocenjen (gost) | 18.04.2008. 03.03.08
    Nesto se stekujete za ocene u poslednje vreme. Sve neke sitne. Ovo je bar za 7 album.
  • Gravatar for cerak kukuruzi
    cerak kukuruzi (gost) | 22.04.2008. 00.51.06
    sine, a i kceri, album je dosadan vec posle 6-og minuta. jebesh energiju, kad nemash inspiraciju. ovakvi bendovi imaju smisla samo kao 15-ominutna chochek predgrupa nomeansno. platim druze, ko izdrzi duze.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.