Popboks - PLAY CULTURES – Kultura digitalnih igara - Digitprop [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 08.04.2008. 13:31 · 3

PLAY CULTURES – Kultura digitalnih igara

Digitprop

Izložba koja predstavlja savremenu umetničku produkciju digitalnih igara i prikazuje mogući pogled na to kako se žanr digitalnih igara može upotrebiti na kreativan i angažovan način. Sadrži radove u rasponu od političke propagande do hakerske tehnike, od visokog estetizma do socijalnih tema

Vesna Perić

Jedan od najznačajnijih naučnika koji se bavio razvojnom psihologijom, Švajcarac Žan Pijaže (Jean Piaget), početkom 60-ih prošlog veka isticao je značaj igre za razvoj kognitivnih sposobnosti deteta. Nakon inicijalne razvojne senzomotorne faze (bebe koja se igra zvečkama, puzi, ispituje predmete), deca postupno razvijaju sposobnost da simbolički predstavljaju svoja iskustva, i taj stepen igre bi bio blizak nekoj vrsti podražavanja i pretvaranja – deca prilikom igre biraju i preuzimaju određene uloge i identitete i odigravaju ih.

PLAY CULTURES – Kultura digitalnih igara

U rano školsko doba, pak, deca postaju zainteresovana za igre koje imaju tačno određena pravila. Ona rukovode ponašanjem grupe dece koja u igri učestvuju – postoji dve ili više suparničkih strana, i definisan je kriterijum kojim takmičar postaje pobednik. Ovo izaziva kompeticiju, tj. nagon za nadmetanjem.

Jedna od najpribližnijih definicija igre bila bi da je igra ljudska (ali i životinjska!) aktivnost koja nije nužna za opstanak i nema utilitarni karakter. Ali, ona nije beskorisna, baš kao ni umetnost, koja ima slična svojstva – uživanje i emocionalno zadovoljstvo.

Istraživačko-umetnički projekat Game Culture, koji obuhvata upravo završenu izložbu Play Cultures u beogradskom Muzeju savremene umetnosti (a prošle godine održanu u Novom Sadu), gledaoca angažuje da bude ne samo recipijent umetničkog dela već i igrač u ponuđenom okviru kompjuterskih igrica. Game Culture sublimira gorepomenute kvalitete zajedničke i igri i umetnosti. Istražuje se fenomen kulture igara (i „igrica“).

Nove umetničke prakse nalaze svoj okvir u kompjuterskim igricama kao novom mediju. Kompjuterske igrice koje podrazumevaju animaciju, grafiku, zvuk i algoritam postaju novi, umetnički žanr – gejm art. Play Cultures predstavlja savremenu art produkciju od odabranih 20-ak radova izloženih u Salonu MSU-a.

Izložba Play Cultures u samom naslovu nosi izvestan ironijski predznak, a to je poigravanje – poigravanje kulturama – s obzirom na to da radovi dolaze iz različitih sociopolitičkih i kulturoloških konteksta. Posetilac izložbe nije „klasični“ igrač digitalnih video i kompjuterskih igrica: njegov cilj nije postizanje određenog skora već raščitavanje i dekodiranje umetničke i, svakako, političke poruke autora. Autorski radovi provokativni su na način agitpropa, propagande uopšte, političkog aktivizma, sve do hakerskog preuzimanja platformi već postojećih igara kao i eksploatacije kopileft licenci.

PLAY CULTURES – Kultura digitalnih igara

Igrica Pod opsadom (Under Siege) sirijske umetničke grupe Afkarmedia priču crpi iz savremene istorije Palestine i ključnih događaja u periodu od 1999. do 2002, i iako je u svojoj suštini „pucačina“, ona donosi i dodatni psihološki i politički nivo – mogućnost odigravanja i proigravanja tačnih istorijskih trenutaka s prostora zapadne obale Gaze.  (Filozof Žan Bodrijar je, recimo, radikalno tvrdio da rata u Zalivu zapravo nije ni bilo, već je u pitanju jedna medijska simulacija, simulakrum kao gubitak granice između predstavljanja i stvarnosti. Igrica Pod opsadom simulira ratni sukob koji je zaista postojao i ta konvencija je jasna igraču koji se upušta u osvajanje nivoa ove igrice.)

Jedna od atraktivnijih igara je simulacija autora Gonzala Fraske (Gonzalo Frasca) pod nazivom 12. septembar (September 12th), koja se naslanja na svakako najznačajniji datum novije svetske istorije 11/09/2001, teroristički napad Al kaide na SAD. U ovoj igrici, takođe „pucačini“, igrač inicijalno ubija teroriste, ali pri tome, kako u antiterorističkim operacijama i biva, pogađa i civile koji se u vojnim operacijama vode kao kolateralna greška, što motiviše druge civile na osvetu te i oni postaju teroristi.

U istu grupu igrica svrstava se i grčka autorska grupa Personal Cinema sa 3D igricom za više igrača Stvaranje balkanskih ratova: igra (The Making of Balkan Wars: the Game). Virtuelni prostor igrice je tržni centar u kome se susreću kulture balkanskih naroda. Ova igra obuhvata dokumentarne audio i video zapise i napise koji su važni za istoriografiju i medijsku prezentaciju Balkana uopšte (pa i ratnih sukoba), budući da je slika Balkana nešto što je u zapadnim medijima podložno kritici. Autori se svakako pozivaju i na sada već čuveni naučni rad sociološkinje Marije Todorove Imaginarni Balkan, koji ukazuje na recepciju Balkana u zapadnoj Evropi.

Italijani, pak, budući da ne dolaze s prostora koji predstavlja ratna žarišta, opredeljuju se za ironizaciju potrošačke kulture i konzumerizma, na tragu savremenih sociologa koji razmatraju sindrom mekdonaldizacije društva. Autori grupe Molleindustria u igrici McDonald’s Videogame provociraju igrača da se uključi u sve procese (virtuelnog) sticanja profita ove megakorporacije, i da time gradi svoj odnos i kritiku prema njoj.

Daleko provokativniji i kontroverzniji je rad iste grupe pod nazivom Operacija Pedopop (Operation Pedopriest), fleš igrica koja simulira operaciju zataškavanja slučaja katoličke pedofilije.



Komentari

  • Gravatar for "katoličke p.dof.li.e."
    "katoličke p.dof.li.e." (gost) | 10.04.2008. 08.23.44
    nema toga kod (Artura Klarka i) katolika! to samo srpski popovi rade. dobar je tekst. bilo bi dobro da se uvede rubrika, jednom mesecno sa prikazima najnovijih igara za psp2, nintendoDS, ps-2/, pc3...
  • Gravatar for Umetnost
    Umetnost (gost) | 11.08.2008. 08.53.31
    Tekst izlazi iz uobicajenog klisea gde se kompjuterske igre tretiraju u kontekstu agresivnog zla koje zatupljuje decu i kvari im oci. Kompjuterske igre veoma napreduju i sigurno su najveci kandidat za desetu umetnost ( 6 grckih, 7. film, 8. fotografija i 9. strip ). Steta samo sto se autorka teksta ogranicila na samo nekoliko "angazovanih" igara koje je videla na izlozbi. I medju najpopularnijim i najigranijim kompjuterskim igrama postoje naslovi vredni paznje, koji svojom idejom, pricom, umetnoscu crtanja, glasovne glume, muzikom daju argument da se na njih pogleda iz umetnickog ugla. Svakako da postoji i dosta besmislenih i bezvrednih igara u svakom smislu ( pre svega mislim na brutalne pucacine )ali isti slucaj imamo i kod ostalih vrsta umetnosti. Koliko se godisnje nastancuje filmova a koliko od njih ima neku vrednost i smisao? A o muzici, pogotovo sa nasih prostora, i da ne pricamo. Kao i u drugim oblastima i kod kompjuterskih igara postoji mnogo zanrova: strategije, avanture, logicke, simulacije, pucacine, trkacke, sportske... U nekim od tih zanrova, narocito kod avantura, je veoma izrazen edukativni karakter, gde moze mnogo da se nauci o istoriji, geografiji, religiji, umetnosti u zavisnosti od teme. Neke mogu potsticati IQ - strategije, logicke, avanture. Strateske igre su kao sah samo mnogo kompeksnije. Moglo bi se reci da je sah drevna kompjuterska igra, prva i istoriji. Zato mislim da igre koje ste u tekstu opisali su veoma dobre, edukativne i vredne paznje ne samo potencijalnih igraca nego i javnosti uopste, ali da bi slika bila kompletna morali ste prouciti i postojece trziste kompjuterskih igara, odnosno preciznije video igara jer se ne smeju zaboraviti ni igre na raznim konzolama.
  • Gravatar for syberia
    syberia (gost) | 19.08.2008. 08.18.56
    Svidja mi se prica o tretiranju komjuterskih igara kao umetnosti jer one to zaista i zasluzuju. Prvo stvaranje komjuterske igre je umetnicko delo samo po sebi. Drugo u komjutersku igru su integrisane mnoge vec establirane umetnosti - slikanje (likova, okruzenja, animacija), muzika (komponovanje, izvodjenje), glasovna gluma,itd. I trece kompjuterske igre donose jednu inovaciju koju do sada ni jedna umetnost nije postigla a to je interaktivnost. Sve ostale umetnosti zahtevaju od svog gledaoca, slusaoca, citaoca upravo samo to da mirno sedi, stoji ili lezi i gleda, slusa ili cita i uziva u ponudjenom. Kompjuterske igre su ponudile aktivno ucestvovanje svojim konzumentima. Pored uzivanja u grafici,muzici i ostalim segmentima igre igrac vodi glavnog junaka ili vise njih kroz zamisljeni scenario na sebi svojstven nacin. Istina je da su igre uglavnom linearne, da nema velikih odstupanja od glavnog toka price ali ipak igrac sam vodi tok radnje do kraja igre.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX