Popboks - DEAD KENNEDYS (1982) - Mrci-mrcine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 27.03.2008. 16:46

DEAD KENNEDYS (1982)

Mrci-mrcine

Dobrodošli! Ustalite rad žlezda, prekontrolišite puls – pred vama je proširena informacija o grupi Dead Kennedys. U nedostatku stručnog kadra ne nudimo sociološko-psihološku studiju, apelujući na istraživače koji čuče (na noši?) u svakom od nas

Džuboks

Predrag Popović

Ove godine se navršava tri decenije od kada je gitarista East Bay Ray tražeći članove benda dao oglas u novinama, na koji se javio budući pevač Jello Biafra.

Dead Kennedysima su naslovi Ubij siromašne, Ja ubijam decu i Hajde da linčujemo gazdu ili Sveže voće za trulo povrće veoma brzo kod egzaltirane kritike obezbedili status „američkog odgovora na Sex Pistolse“, za šta je, zapravo, najviše zaslužan prvi hit singl američkog punka California Über Alles, javni napad na tadašnjeg guvernera Kalifornije.

U narednim godinama su se borili protiv cenzure, nasilja, Biafra se kandidovao za gradonačelnika San Franciska, a potom i za kalifornijskog guvernera svirajući go ispred kamera, bili su prvi punk bend koji je zakazao svetsku turneju… sve do raspada 1986.

Pre nekoliko godina su na povratničkoj turneji (bez slavnog pevača) svratili do Beograda, a Jello je pre nekoliko meseci dao i kratak pregled trenutne političke situacije u SAD.

DEAD KENNEDYS (1982)DEAD KENNEDYS (1982)



Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora