Popboks - REBEL STAR U SKC-U - Put u središte pesme [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 08.03.2008. 12:48 · 6

REBEL STAR U SKC-U

Put u središte pesme

Zadimljeni britanski klubovi početkom 60-ih? Američki zapad polovinom 60-ih? Ukočena Srbija 2008? Sve je to odzvanjalo ponekad istovremeno, a ponekad zasebno na koncertu sastava Rebel Star u Malom klubu SKC-a

Nebojša Marić

Mesto: Drugi novi klub, SKC, Beograd
Vreme: Petak, 7. mart 2008.
Organizacija:
Popboks

Ulazak iz još jednog srpskog tmurnog kišnog dana (koji se samo u neznatnoj meri tiče meteoroloških prilika) u Malu salu SKC-a bilo je sinoć nalik prelasku granice i ulasku u jednu sasvim drugačiju zemlju. Prostor je bio dobro popunjen nasmejanim i pozitivnim ljudima, a sa bine su dopirali zvuci gitarskog popa u režiji beogradskog sastava Plavi Pepermint. Njihov nastup nije bio bez manjkavosti (mestimično ispadanje iz ritma i povremeno neuverljivo pevanje) koje, međutim, nisu smetale prvim redovima da se potpuno prepuste. Gradske ljubavne teme njihovu muziku u svakom slučaju čine šarmantnom.

Izlasku na binu Milana Glavaškog prethodio je set koji je napravio krug od Neila Yanga do Wilcoa. Dovoljno indikativno.

REBEL STAR U SKC-u

Jabuka je bila odličan početak. Nemoguće je bilo oteti se utisku da je prvi stih pesme (“Ovaj divni grad…”) bio zapravo Milanov poziv publici da zaboravi na vreme. A kada je ceo Rebel Star nedugo zatim ušao oštro, na ivici kakofonije, sala je već bila izmeštena. Zadimljeni britanski klubovi 60-ih? Američki zapad polovine 60-ih? Ukočena Srbija 2008? Sve je to odzvanjalo ponekad istovremeno, a ponekad zasebno u Americi, Luni, Bojama...

Starinski obučeni kvintet objavio je sinoć da se pop muzika više, zapravo, i ne svira. Ono što danas slušamo, ne samo na albumima nego i “uživo”, je proračunato, tačno, blago…dakle, upravo suprotno od onog što su nam Rebel Star pružili u SKC-u. Jer, danas su i koncerti postali manje više reprodukcija, i to dvostruka. Sa jedne strane slušaocu se (uglavnom za dobre pare) često nudi bukvalno isto ono što je čuo na albumu, a sa druge isto ono što je mogao da čuje i na bilo kom prethodnom nastupu istog benda.

U tom moru istovetnosti, glas i reči gube autentičnost, i nemaju više nikakvu težinu. Nije potrebno puno slušati debi album Rebel Stara So da bi se shvatilo kako je upravo to jedna od važnih opsesija Milana Glavaškog, odnosno kontekst u koji se smešta Rebel Star kao ideja. Glavaški i Rebel Star su sinoć ponudili muziku snažno protkanu tradicijom koja se ustremljuje na granično pitanje smisla pop muzike danas. Prepisani stihovi i otpevani refreni, da li je to sve što nam je ostalo? Da li je i kako moguće danas reći i odsvirati nešto, a da se to ne svede na puki proizvod?

REBEL STAR U SKC-u

Zato je kocert u SKC-u bio posebno iskustvo. Jer, sinoć smo videli bend koji cedi poslednji atom energije, sa brojnim gostima (Daniel Kovač, Vladimir Kolarić, Željko Markuš, Ivana Smolović…) koji se uklapaju i dodaju nove momente, kao da je reč o majstorskoj sešn svirci. U takvoj atmosferri, Glavaški peva o o suncu čiji kraci su postali uznemirujući (Sunce pušta svoj veliki krak i uporno topi baš sve oko nas). Najosnovniji ljubavni iskazi su, zahvaljujući njemu, posle ko zna koliko vremena, u srpskoj pop muzici dobili smisao.

Da bi sve to bilo moguće, bilo je potrebno obući prava odela, zavrnuti rukave (metaforički govoreći) i još jednom zasvirati zaista žestoko - klečati na bini, u nekoliko navrata doći do ivice buke… Sve je to bilo neophodno da bi pop muzika ponovo zadobila neposrednost. Na dubljem nivou tog procesa, koji se tiče kako autorskog i izvođačkog napretka Milana Glavaškog tako i umeća benda, bilo je neophodno ponovo proći kroz celokupnu tradiciju, pozvati i povezati Beatelse i Neila Younga.

Dajući najlepšim pop napevima silinu garažnog roka, Milan Glavaški je sinoć oplemenio slušaoca i svakodnevicu učinio podnošljivijom.



Komentari

  • Gravatar for iz publike
    iz publike (gost) | 08.03.2008. 18.00.48
    Juhuuuu.... nevidjeno, predivno, prepuno emocija. hvala.
  • Gravatar for upozorenje
    upozorenje (gost) | 08.03.2008. 23.18.17
    ritualno cu da se spalim kad daniel kovac sledeci put zasvira na koncertu benda koji nije njegov. taj covek ce poceti iz fioka da iskace. a ovaj tekst je more opstih mesta, na popbox-u jos samo artukovic moze da napise nesto posteno. mada su rebel star su bili solidni.
  • Gravatar for Kraka
    Kraka (gost) | 09.03.2008. 01.28.27
    Super je bio koncert, ali Nebojsa covece, kakve to gluposti pises u vezi 'danasnjih koncerata'??? To kao 'nudi se isto sto i na ploci ili ponavlja se predjasnji koncert'? Sa takvim stavom zvucis kao da su ti omiljeni bendovi Supergrass, Oasis ili neko drugo brit pop smece. Generalizovanje je odlika nezrelosti. Jos jednom - fenomenalan koncert, ocajan prikaz istog.
  • Gravatar for marija
    marija (gost) | 09.03.2008. 12.20.29
    o cemu se radi u ovom tekstu? stvarno, ocajan prikaz KONCERTA
  • Gravatar for danijel hejter
    danijel hejter (gost) | 09.03.2008. 22.47.03
    e da, stvarno, dosta vise danijela u svakoj corbi...
  • Gravatar for Hejt Danijela
    Hejt Danijela (gost) | 13.03.2008. 20.42.49
    E da, Danijele, mozda bi mogao da olabavish malo...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji