Popboks - ROBERT WYATT - Comicopera [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 24.02.2008. 10:52 · 4

ROBERT WYATT

Comicopera

(Domino)

Ljubav i alkoholizam. Socijalna (ne)pravda. Rat, Fidel i mir. Kao mnogo puta do sada, to su glavne teme i na poslednjem albumu ortaka Paula Wellera i pokojnog Jimija Hendrixa, nekadašnjeg bubnjara vrhunskih bendova prog i art roka Soft Machine i Matching Mole

Dario Stajić

Ocena:
7


7/10
 

 „Žene trepću dva puta više nego muškarci.“

 „Prosečan čovek dve nedelje života provede u ljubljenju.“

 Čep od limunade Snapple

 

Sudbina se surovo poigrala s Robertom Wyattom, bivšim bubnjarem i pevačem bendova Wilde Flowers, Soft Machine i Matching Mole. Na tulumu ekipe iz komšijskih bendova Caravan i Gong 1. marta 1973, Robert Wyatt je u alkoholisanom stanju pao sa trećeg sprata i ostao trajno prikovan za invalidska kolica. Pre nesrećnog slučaja, stekao je ugled kao jedan od najveštijih i najinventivnijih džez rok bubnjara svoje generacije.

Počevši od albuma The End of an Ear (’70) i Rock Bottom (’74), pa s kraćim i dužim prekidima sve do današnjih dana, na 15 albuma i četiri EP-ja uspeo je da se profiliše ne samo kao inovativni izvođač i sofisticirani kompozitor, nego i kao kontroverzni levičar i kritičar Zapada. Jedan period je živeo u teškom siromaštvu, farbajući kartonske kutijice raznim bojama kako bi preživeo. Debitantsko izdanje za kuću Domino (za koju objavljuju Franz Ferdinand, Arctic Monkeys, između ostalih) realizovano je kao „komična“ i zagonetna opera u tri čina.

ROBERT WYATT - Comicopera

Act One: Lost in Noise

Comicoperu otvara Stay Tuned, koju je pre sedam godina za solo album Smiling and Waving napisala i otpevala Anja Garbarek, ćerka norveškog saksofoniste Jana Garbareka.

Stihovi: „In between, lost in noise/somewhere, somewhere“ asociraju na Wyattovu mladost, vreme koje je provodio slušajući egzotične radio-stanice u potrazi za inspiracijom i nepoznatim.

Pesma Just As You Are nastala je verovatno u jednoj od mnogobrojnih kriza prouzrokovanih teškim depresijama. Wyatt i njegova supruga Alfreda su je napisali u dva dela. Drugi/prvi deo koji govori o bezuslovnoj ljubavi („I ve always loved you just as you are“) napisao je verovatno muškarac, a drugi/prvi („Try to love you just as you are“) žena koja moli muža da prestane da pije.

ROBERT WYATT - Comicopera

Act Two: The Here and the Now

Sledeći čin započinje koracima. U pesmi A Beautiful Place, nastaloj u saradnji sa čuvenim producentom Brianom Enoom, gostuje još jedan član originalne posade Roxy Musica, gitarista Phil Manzanera. U najzagonetnijoj pesmi na albumu pitamo se gde se oni to nalaze? Šta je to A Beautiful Place?

Politički angažovane Be Serious, Mob Rule, A Beautiful War, pa i Out of the Blue bave se aktuelnim problemima i, iako ne nude konkretne odgovore, pozivaju na preispitivanje savesti pojedinca. „Thinking in riddles“ iz pesme A.W.O.L. je u izvesnom smislu moto celog dela.

Zvuk je prilično sveden, minimalan i digitalno ispeglan, uz povremene izlete na egzotičnim instrumentima kao što su gitara, saksofon i truba. Ponekad se čuje i klasična rok trojka na metronomu, bas violini i poklopcu od ekspres-lonca.

ROBERT WYATT - Comicopera

Act Three: Away with the Faires

Wyatt, ljutit zbog rata u Iraku, odbija da otpeva ostatak albuma na engleskom. Del Mondo („Mesečina, sunce sija... “ na italijanskom) je obrada pesme protosovjetskog pank benda CCCP Fedeli alla linea.

Pretposlednja Fragment predstavlja izobličeni i zvučno izmanipulisani „fragment“ pesme Just As You Are. Takva su i ljudska sećanja. Izobličena i s godinama sve bleđa ili sve luđa.

Na poslednjoj Hasta Siempre Comandante pojavljuju se neizostavni brendovi – Comandante Che Guevara i Con Fidel. Da li da krivimo čoveka Wyatta kad on veruje u to?

NE! Wyattove pesme udaraju od pasa nagore, nekad direktno u mozak. Robert Wyatt! To je onaj čovek što na omotu albuma Shleep (’97) spava i peva visoko iznad oblaka, na leđima bele ptice. Sanja snove o boljem i lepšem svetu, „od Aljaske do Meksika...“.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for "Mesečina, sunce sija"
    "Mesečina, sunce sija" (gost) | 24.02.2008. 16.24.24
    Jel to on obradio Bregovica??
  • Gravatar for Nije nego...
    Nije nego... (gost) | 24.02.2008. 18.17.23
    ...maznuo od Šabana.
  • Gravatar for Taliban...
    Taliban... (gost) | 24.02.2008. 18.52.51
    ...haj broda!
  • Gravatar for Profa
    Profa (gost) | 29.02.2008. 17.55.50
    Ma jok bre. Dzonija Stulica "Pit, i to je Amerika". Slabo ste slusali.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.