Popboks - STRAIGHT JACKIN U SKC-u - Rastafari šutka [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 31.12.2007. 08:38 · 2

STRAIGHT JACKIN U SKC-u

Rastafari šutka

Album Jahrastaffararaj, izdat za City Records 1998, bio je dovoljan da ovdašnji velegradski puristi precrtaju sa lica zemlje ovaj srpsko-ruski crossover bend. Pored čestog menjanja postave i velikih pauza između izdanja, Straight Jackin su i dalje aktivni, a publika je na njihovoj strani

Nebojša Marić

Mesto: DNK SKC, Beograd
Vreme: Subota, 29. decembar 2007.
Organizacija: Odličan Hrčak, SKC

Iako sam od nekolicine poznanika čuo da je Straight Jackin uživo odličan bend, ono što sam video i čuo na Exitu 06 nije mi ulivalo veliki optimizam. Da li zbog termina (bio je to jedan od poslednjih koncerata na festivalu, održan u nedelju rano ujutro) ili zbog nečeg drugog, Straight Jackin je tada delovao nesređeno. Sinoćni koncert u DNK-u je bio sasvim druga priča.

Solidno popunjen prostor je bio moj prvi utisak. S druge strane, ne pamtim da sam na domaćem koncertu ikada video tako raznovrsnu publiku. U prvim redovima jedan pored drugog stoje fan oi-punka, nekoliko „ortaka iz kraja“, zatim je tu i rastafarijanac... Zaista, predstavnike su imale skoro sve subkulturne grupe.

STRAIGHT JACKIN U SKC-u

Oko 23 h izgledalo je da bend još dugo neće izlaziti na binu. Sa zvučnika je išla najpre kompilacija hitova Ramonesa, potom AC/DC. Pevač Jugoslav Petrović u jednom trenutku sumornog izraza lica kreće ka izlazu. Nekolicina ljudi iz publike mu se usput obraća sa „ajde, brate“; sve izgleda raspušteno, poluprivatno, neozbiljno.

A onda u pola dvanaest na binu izlaze bubnjar i basista i – svirka počinje. Publika im prilazi. Sa (samo) tri albuma (Ulaz se otvara češće, pomenuti Jahrastaffaraj i 004), Straight Jackin ima dovoljno pesama da tokom narednih sat i po ne spuštaju tempo svirke.

Ređaju se Izvini Jah, Javna kuća, Lopove – narkomane, Digni ga, Tarmirićmi, Ferdinand, a Jahrastaffarai je reprizirana i na bisu (palo mi je na pamet kako većina domaćih bendova na bisu svira čak lošije pesme ili nešto nedovršeno - umesto da poentira). Zvuk je bio odličan, tekstovi jasni.

Svirka je energična, precizna taman toliko da ne pokvari Jugoslavljeve masne rime i slike sa margine. A one su zaista oštre i njihova glavna odlika je potpuno odsustvo apstrakcije. Jugoslav je prošetao kroz svakodnevicu erodiranog društva i margine – uživanje marihuane i zavisnost, muško-ženske odnose iz manje ili više mačističkog ugla, a pala je i (na žalost banalna) prozivka vašingtonske imperije.

STRAIGHT JACKIN U SKC-u

I sve bi to bilo manje-više samo simpatično bacanje rima sa povremenim populističkim poentiranjima, da nije uobličenja. Bend ubedljivo pokriva najrazličitije žanrove: od reggaea do HC-a, od hard rocka do funka. Žustra energija sa bine zarazila je prisutne. Najveći deo posetilaca je znao sve reči, pomagao Jugoslavu na refrenima, a bilo je i par ozbiljnih šutki.

Komunikacija između pesama sa publikom je izostala, ali to nije pokvarilo odličnu atmosferu. Istrajnost je urodila plodom.



Komentari

  • Gravatar for dragoslav
    dragoslav (gost) | 31.12.2007. 11.35.46
    Eh... nekada bejah veliki fan ovog sastava, a naročito albuma "Ulaz se otvara češće" kojeg smatram kultnim ostvarenjem devedesetih. Crnilo već pomenute decenije zapakovano u savremen zvuk prouzrokovalo je proširenje svijesti o olovnom okruženju jednog trin'estogodišnjaka.
  • Gravatar for dr
    dr (gost) | 31.12.2007. 12.41.57
    Odlican cert.200-300 ljudi,a oni su svirali kao sumanuti.za respekt.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji