Popboks - IZLOŽBA DISCIPLINE KIČME – Iluzija KOJA prija - Flomasteri Zelenog zuba [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 19.11.2007. 15:32 · 11

IZLOŽBA DISCIPLINE KIČME – Iluzija KOJA prija

Flomasteri Zelenog zuba

Koja (Dušan Kojić) će se od 28. novembra u izložbenim prostorima SKC-a predstaviti kao dizajner omota ploča i plakata DAK

Nebojša Marić

Grupa Disciplina Kičme je u svim inkarnacijama imala jasan i upečatljiv vizuelni identitet, što dosta govori o Kojinim dizajnerskim sposobnostima. U osnovi njegovih rešenja je minimalizam shvaćen kao pop oružje koje služi za promenu sistema vrednosti u kulturi. U drugoj polovini 80-ih taj dizajn je bio istkan bogatim referencama i neobičnim detaljima i, naravno, obogaćen pričom – parodijom pop karijere u kojoj je prvi čin bio samoproglašenje za pop zvezdu, a drugi prerastanje u superheroja.

Najviše zbog motiva koji su ga usmerili ka ovom poslu, Koja je rezervisan prema sintagmi „vizuelna umetnost“ kad je u pitanju njegov dizajn. Ideju da počne da se bavi ovim poslom nametnule su okolnosti.

“Počeo sam to da radim najviše zbog loših iskustava sa državnim dizajnerima omota, jer je omot (kao i plakat) uvek bio sastavni i vrlo važan deo novog produkta, ploče ili CD-a”, kaže on u kratkom razgovoru za Popboks povodom predstojeće izložbe.

IZLOŽBA DISCIPLINE KIČME – Iluzija KOJA prija

U uobličavanju Kojinog stila veliku ulogu su igrali podsticaji i ograničenja koje su diktirali neposredno okruženje i situacija na tržištu. Ponekad je, kaže on, crveno-crni dizajn bio posledica zahteva štamparija i izdavačkih kuća, ne bi li omoti ili plakati bili jeftiniji.

Kao i u slučaju njegove muzike, u dizajnerskim radovima frontmena DAK se mogu prepoznati uticaji stripova (Betmen, Fantom, italijanski Dijabolik...) i filmske B produkcije.

Što se tiče omota albuma drugih izvođača, Koja ističe: “ Uvek sam voleo psihodelične crtane omote ploča grupe Gong, koje je radio Daevid Allen, kao i zlatni period velikog belog bluzera Johna Mayalla, koji je takođe sam radio svoje omote”.

Od školovanih umetnika, Koja posebno ceni Kostu Bunuševca, s kojim je sarađivao u muzičkom igrokazu Beogradska prevara uličnog i nadzemaljskog sjaja (1989-1990), kao i na filmu Kako je propao rokenrol (‘89). Naročit utisak na njega ostavio je plakat za Bunuševčevu predstavu Teatar Misterije u SKC-u. S druge strane, na ploči Najlepši hitovi uživo! iz 1986. postoji crtež-oglas za Akademiju pokojnog beogradskog slikara Miomira Grujića Fleke. To je, kaže Koja, bio jedini put da je rad druge osobe stavljen na neki omot Discipline Kičme.

IZLOŽBA DISCIPLINE KIČME – Iluzija KOJA prija

Za omote albuma Discipline karakteristični su brojni neobični detalji, najčešće neuhvatljivi površnim pogledom. Otkrio nam je jedan: „Omot za ploču Zeleni zub na planeti dosade je u stvari urađen na omotu singla Rumor Has It Say Donne Summer. Onaj Njujork s disko-glem zvezdicama iza mene na omotu je, znači, poodavno semplovan”.

Nepoverenje prema štamparima i diskografskim kućama 80-ih bilo je toliko da je Koja najčešće gotova dizajnerska rešenja davao izdavaču, koji bi potom rad skenirao i tako pravio tzv. pripremu za štampu. Međutim, problemi su se nastavljali. Koja objašnjava da se niko nije potrudio da po omotu izjednači nivo crne boje, za šta je trebalo malo više vremena.

“Sećam se da su me upozoravali da neće ispasti dobro, no nikako nisam mogao da im predam u ruke dizajn u konturama, da tako kažem, baš zbog svih onih malih crteža i detalja na omotima Discipline Kičme gde bi oni sigurno nešto zabrljali, kao što i jesu u dosta slučajeva”, objašnjava on. “To i jeste razlog zašto se na starim omotima prepoznaju tragovi lepljenja, flomastera itd.”

Razvojem tehnologije Koja je prešao na Photoshop. Kaže da je danas sve mnogo jednostavnije, jer u modernom programu “vidiš ono sto radiš, a možeš i da probaš nešto za šta ti je pre trebalo mnogo više vremena”. Koja dodaje da je format LP-ja pružao veće mogućnosti, kao i da je poslednji album izašao u formi DVD-ja “da bi čovek imao osećaj da drži nešto u ruci”.

IZLOŽBA DISCIPLINE KIČME – Iluzija KOJA prija

Izložba u SKC-u nije prva na kojoj se Koja predstavlja kao dizajner. Postavka pod nazivom Ja imam šarene oči održana je još 1990. u galeriji ESCE u Zagrebu, u saradnji s Kugla glumištem, s kojim je i inače dobro sarađivao.

Početkom ovog meseca, tačnije 3. novembra, počeli su Dani Discipline u Zagrebu, u okviru kojih je u klubu Močvara otvorena izložba Iluzija KOJA prija.

Zato što sebe ne vidi kao vizuelnog umetnika, ali i zbog odbojnosti koju gaji spram konvencionalno shvaćene umetnosti, Koja kaže kako ovaj događaj ne doživljava kao „izložbu“, već kao deo „sveukupne akcije“. Naime, drugi deo je uvek koncert, tako da nas i u ovom slučaju, posle otvaranja „izložbe“ 28. novembra u 19 h, očekuje nastup Disciplin A Kitschme u petak, 7. decembra, u 21 h, u velikoj sali SKC-a.



Komentari

  • Gravatar for Aleksandar
    Aleksandar (gost) | 19.11.2007. 22.48.59
    Koja je car. Jako bih voleo da upoznam tog coveka!
  • Gravatar for Dzoja
    Dzoja (gost) | 20.11.2007. 04.56.41
    Bilo bi super, da postoji sajt posvecen Kojinim (ne)djelima ili bar neka galerija, sa svim ovim omotima, plakatima, itd.
  • Gravatar for deda sera
    deda sera (gost) | 20.11.2007. 08.23.04
    ma dokle to shlihtanje...deco
  • Gravatar for dragoslav
    dragoslav (gost) | 20.11.2007. 12.34.49
    Muzicar, minimalista, Zeleni Zub, filozof, gitarista (bas), Koja, na planeti dosade, glumac, Novica Talasic, dizajner, autenticna pojava... ah da... NAJBOLJI!!!
  • Gravatar for DECAK IZ VODE
    DECAK IZ VODE (gost) | 20.11.2007. 12.36.06
    ma Koja je car careva
  • Gravatar for Mica Stereo - Prijatelj Vas
    Mica Stereo - Prijatelj Vas (gost) | 20.11.2007. 14.38.45
    Jak i najjaci... mada ga oni ne ocekuju pre Nove godine. Navijam za trubu i semplove na sledećem albumu.
  • Gravatar for Djavo
    Djavo (gost) | 20.11.2007. 22.46.00
    Ti ga sigurno znas vrlo dobro - samo jos nisi svestan toga. ...kao pesma mladim zitaricama...
  • Gravatar for Dr. Kadžija
    Dr. Kadžija (gost) | 21.11.2007. 08.00.06
    Moraću a prepišem komentar od Aleksandra: Koja je car. Jako bih voleo da upoznam tog coveka!
  • Gravatar for Mrle
    Mrle (gost) | 21.11.2007. 14.13.42
    Koja je proslost.
  • Gravatar for Prlja
    Prlja (gost) | 22.11.2007. 05.38.36
    I buducnost
  • Gravatar for djolle018
    djolle018 (gost) | 28.11.2007. 07.40.42
    Legenda Koja živi... najbolji
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX