Popboks - BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (3) – Ravi Coltrane i Avishai Cohen - Ples između sedišta [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 29.10.2007. 14:20 · 1

BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (3) – Ravi Coltrane i Avishai Cohen

Ples između sedišta

Nakon nešto slabije uvertire kvarteta Ravija Coltranea, Avishai Cohen je održao najbolji koncert u dosadašnjem toku festivala. Dvorana Kolarca zadužbine je još jednom bila ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je završetak dočekala u ekstatičnom raspoloženju, uz ples i burne ovacije

Nikola Marković

Organizacija: Dom omladine Beograda
Mesto: Kolarčeva zadužbina, Beograd
Vreme: Nedelja, 28. oktobar 2007.

Uvodni govor konferasijea Tome Grujića ovoga puta je protekao u znaku neočekivane vesti o otkazivanju koncerta Dee Dee Bridgewater, što je dovelo do nervoznog komešanja u dvorani. Da zbrka bude veća, Grujić potom najavljuje trio Avishai Cohena, da bi se, nakon nekoliko trenutaka, na bini pojavio Ravi Coltrane sa svojim bendom. Zbunjena publika se, ipak, brzo konsolidovala i koncentrisala na dešavanja na bini.

Izvedba Coltraneovog kvarteta je u blagom neskladu sa najavom o večeri posvećenoj modernom jazzu. Štaviše, radi se o sastavu koji je od svih festivalskih izvođača najbliži tradicionalno shvaćenom pojmu jazza. Numere mahom imaju linearnu strukturu, a pojedinačna sola se ređaju jedna za drugim, bez neke preterane interakcije između muzičara.

BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (3) – Ravi Coltrane i Avishai Cohen

Ravijevo muziciranje je, sasvim očekivano, u prvom planu. Njegove improvizacije su pod snažnim uticajem slavnog oca, dinamična i krcata složenim harmonijskim manevrima. Na žalost, Ravi je znatno lošiji kompozitor nego instrumentalista, a njegova virtuozna sola se često gube u monotonim i bezličnim temama, koje dominiraju repertoarom. Ravijev kvartet se nešto bolje snalazi u laganijem nego u bržem tempu, kada sličnost sa muzikom Johna Coltranea još više dolazi do izražaja.

Mada je Beograd video i znatno bolje jazz koncerte od ovog, publika žedna i gladna kvalitetnog muziciranja izdašnim aplauzom nagrađuje trud Ravija Coltranea i njegovog pratećeg benda.

BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (3) – Ravi Coltrane i Avishai Cohen

Kada je (ponovo) najavljen izlazak na binu Avishai Cohena, odmah je postalo jasno ko je zvezda večeri. I pre nego što su se Cohen i njegov bend pojavili na sceni, publika je reagovala frenetičnim aplauzom i usklicima, a već sa prvim taktovima atmosfera se bližila tački usijanja. Izraz trija Avishai Cohena se nalazi na tankoj liniji između jazza i pop muzike, i kao takva je veoma pristupačna i za one koji nisu tvrdokorni jazz fanovi.

Prvi deo nastupa je protekao u znaku bržeg tempa. Zapaljive melodije su se smenjivale sa virtuoznim solima, a publika je već u toku pesama burno reagovala i stvarala zaglušujuću buku. Muzičari su u stalnoj igri, tretirajući svoje instrumente na neočekivane načine: Mark Guilliana koristi svoje bubnjeve i kao solo i kao prateći instrument, te naizmenično ubrzava i usporava tempo. Cohen na momente svira rifove kakvi bi više priličili nekom rock gitaristi nego jazz muzičaru, da bi samo trenutak kasnije nizao brza, virtuozna sola. Shai Maestro, pak, sve to začinjuje predivnim, lirskim pasažima na klaviru, od kojih zastaje dah, a intelekt se povlači pred emocijama.

BEOGRADSKI JAZZ FESTIVAL (3) – Ravi Coltrane i Avishai Cohen

Nakon par sporijih numera u sredini koncerta, sledi veliko finale: Maestro dobija pet minuta bez pratnje benda, a u finalnoj numeri, bez pratnje klavira, briljiraju Cohen i Giulliana. Na kraju, publika ustaje i dugo pozdravlja bend koji dva puta izlazi na bis. Tada čak i počinje ples između sedišta, a razdraganom Cohenu je samo preostalo da konstatuje kako je, od svih evropskih gradova na turneji, u Beogradu doživeo najsrdačniji prijem.

Beogradska publika je, zauzvrat, doživela koncert koji će se još dugo pamtiti i prepričavati.

Prethodni izveštaji:



Komentari

  • Gravatar for westbury
    westbury (gost) | 21.11.2007. 10.41.25
    Elem, i ja sam jedan od onih impresioniranih nastupom Avishai Cohena na Jazz Festu. Pritom sam otišao na koncert dobro pripremljen. Pored preslušanih albuma, duže vreme sam držao na plejlisti i live nastup ovog trija iz Stokholma i Praga iz 2006-te godine... Znao sam da će biti fantastično, ali ne brate, TOLIKO... Impresionirala me je energija koju su preneli (pritom im je Beogradski nastup bio poslednji na turneji). Pošto i ja čačkam bass gitaru, upoznat sam sa delima tehnikama i stilovima mnogih basista. Postoji mnogo ludjih, bržih i tehnički potkovanijih basista na svetu, ali se ovaj frajer izdvaja energijom i specifičnim pristupom ovom instrumentu. Ističe pre svega ritmičke figure i na interesantan način koristi svaki mogući ton koji može da izvuče na kontrabasu, od slap tehnike, harmoniksa (tzv. flažoleta), do lupanja po boku double bassa... Ali i sve to ako zanemarimo, fraze su mu u isto vreme i aresivne, sa elementima funka, čak i rocka (one silne 1/16!!!), kao i predivne lirske melodije... Pijanistu ne mogu posebno da analiziram, jer nisam verziram za to. Mogu da zaključim da je verovatno u detinjstvu (što nije bilo davno, kladim se da nema ni 25 godina) svirao klasiku i da mu pomalo nedostaje agresivnost. Mada, ako bi svirao kao crnac, onda to više ne bi bilo to. Ma, svaka čast... Bubnjar Mark Đulijani je od onih bubnjara koji svira, a ne lupa bubanj. Ko je slušao Mraka Đorđevića neka uporedi i razmisli o čemu pričam. Vrlo mlad, a odupreo se boljki svakog mladog muzičara - sujeti. I pored izvanredne tehnike, svira vrlo jednostavno i samo ono što je potrebno. Kao mlad je shvatio onu Stingovu krilaticu za sviranje u triju: "Less means more", tj, da je za trio potrebna izrazita disciplina i bez obzira što se čini da ima mnogo mesta za sviranje - mora da se svira samo ono što je potrebno, da bi sve imalo smisla... Sve u svemu, kad sam izašao s Kolarca, sa drugarom s kojim sam već neko vreme obožavalac Avishaia, mogao sam da zaključim: - Nisam nikada video i slušao Majlsa, Koltrejna, Mingusa, Chet Bakera, Armstronga. Te večeri smo stvarno mogli da čujemo istinsku legendu jazza, kako kažu recencije "globalnog vizionara u jazzu". Želim da nas što češće oduševljava novim albumima i naravno, live nastupima u Bgd-u...
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji