Popboks - BARONESS - The Red Album [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 18.10.2007. 10:19 · 8

BARONESS

The Red Album

(Relapse)

Migracija muzičkih tokova prethodnih godina nagoveštavala je teškogitarski album u kojem će se objediniti vrednosti koje su uspele da razbiju sve predrasude o heavy metalu. Čas je, napokon, kucnuo

Vladimir Ninčić

Ocena:
9


9/10

“Ono što želimo da uradimo ne tiče se stvaranja nečega što podrazumeva modernu muziku, tekstove i produkciju. Želimo da napravimo nešto što je vanvremensko, nešto što je praktično nemoguće izvesti – što će nakon 10 godina zvučati podjednako sveže, baš kao što danas zvuči neka stara muzika koju svi slušamo”, navodi frontmen John Baizley opisujući pojavu najnovije američke heavy senzacije Baroness, koju još čine Summer Welch i braća Blickle, Allen i Brian.

Bolje objašnjenje je zaista teško pružiti, jer se The Red Album, u trajanju jednog školskog časa, ne poigrava samo sa različitim vremenskim periodima, već pokazuje smelost i veštinu koja je svojstvena jedino predvodnicima svoje generacije.

BARONESS: The Red Album

Da se u državi Džordžiji nešto veliko krčka, najavila su prva dva EP izdanja, simbolično nazvana First i Second. U planu je bilo izdavanje i trećeg nastavka, ali su Baroness umesto toga odlučili da udruže snage sa sugrađanima Unpersons, ne bi li na taj način što bolje promovisali scenu svoje Savane, grada na obali Atlantika, koji je tako nastavio skorašnju ekspanziju izvoza finih produkata teške industrije, započetu od strane brutalne trupe Kylesa.

Sličnost sa takođe džordžijskim sastavom Mastodon, koji je dobrim delom zaslužan za veliku revoluciju koja se u ovom milenijumu odigrala u metalu, evidentna je u atmosferi i vokalnoj artikulaciji. Obe grupe su dosta okrenute istraživanju floydovskih prog sazvučja i sabbathovskih doom sklopova u southern rock maniru, s tim što Baroness osetno manje koketiraju sa thrash metalom, a daleko više sa snažnim isisovskim ambijentalnim zvučnim zidom.

Međutim, ono što najmlađe uzdanice velike etikete Relapse čini posebnimje njihova spretnost u muzičkom izražavanju, koja se kroz prisutnih deset numera manifestuje u stilski raznovrsnim, ali kvalitativno superiornim formama. Bogato zaleđe na kome oni tako rapidno kreiraju pečat nije žanrovski determinisano i to omogućava lagodne konjičke skokove duž zvučnog delokruga.

BARONESS: The Red Album

Jedino tako je bilo moguće učiniti prave metalske unisone gitarske harmonije pristupačnim i najvećim protivnicima tonova koje gotivi dugokosa družina ispred dragstora, ali, sa druge strane, i naterati te iste čupavce da se zapitaju zbog čega su Hawkwind, Mogwai ili Kyuss bili krucijalni.

Uz dinamiku koja se gradi zavidnom maštovitošću i strahovitom preciznošću ritam sekcije, četvorka iz Savane je u stanju da postane Neurosis sa pop senzibilitetom, stavi znak jednakosti između suprotstavljenih kategorija kao što su classic i post rock ili promuva distorziju tamo gde nije željena.

The Red Album na uverljiv način sumira vrline transformisanog novomilenijumskog metala, pozicionirajući ga još čvršće na mapi današnje progresivne i izazovne muzike. U godini u kojoj su praktično debitovali, Baroness su postali jedan od najatraktivnijih ekstremnijih bendova današnjice, što je poduhvat koji u ovim okvirima odavno nije zabeležen. Gotovo od pojave mašinerije zvane The Dillinger Escape Plan.

Audio:

Video:



Komentari

  • Gravatar for Markos
    Markos (gost) | 18.10.2007. 11.07.13
    E,sad,ne znam da li cupavce ispred dragstora moze ista naterati da se zapitaju o bilo cemu,a narocito ne floydovski prog i sabbathovski doom sklopovi u southern rock maniru. Bilo kako bilo, Barness preporucujem svima,sigurno nece zazaliti.Lepa recenzija.Pozdrav
  • Gravatar for maare
    maare (gost) | 18.10.2007. 11.38.33
    probao, ne ide... obrisao... idemo dalje!
  • Gravatar for goxy
    goxy (gost) | 18.10.2007. 12.27.57
    skinuo, ide... necu nikada obrisati!
  • Gravatar for hand banana
    hand banana (gost) | 18.10.2007. 12.56.25
    fenomenalan album. i ovaj lik iz benda je stvarno car za front covere. spot on recenzija
  • Gravatar for Nikola
    Nikola (gost) | 18.10.2007. 13.04.27
    Odličan album, dobra recenzija, konačno da vidim neku veću ocenu ovde. :D
  • Gravatar for Ursaminorbeta
    Ursaminorbeta (gost) | 19.10.2007. 17.08.38
    Hah, pododi sta je na listi bilo u trenutku kada sam citao poruku:) Ali to sad nije bitno... BARONESS!!! Odlicna recenzija za odlican band!!!
  • Gravatar for marcoman
    marcoman (gost) | 25.10.2007. 11.34.00
    Opa! Moram priznati malo iznenadjujuce visoka ocena iako je album stvarno odlican
  • Gravatar for Max
    Max (gost) | 21.01.2008. 18.19.23
    Sjajno! Bolji album od novog Neurosisa!! Bend buducnosti!
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.