Popboks - KONCERT Dub Syndicate - DUBoka vožnja [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 02.02.2007. 00:00

KONCERT Dub Syndicate

DUBoka vožnja

Iako se na njih čekalo više od decenije + dva sata (kolika je razlika između vremenske zone u kojoj se pišu najave događaja i one u kojima se koncerti u glavnom gradu već duži niz godina održavaju; čast izuzecima), čekanje se isplatilo: Dub Syndicate je pokorio Beograd i potvrdio svoju reputaciju zacementiranu u istoriji duba

Marko Nikolić

Mesto: SKC, velika sala
Vreme: Sreda, 31. januar
Produkcija: Odličan Hrčak
Solidna gužva ispred zgrade SKC-a u sredu uveče bila je pouzdan znak da je beogradski centar kulturnih dešavanja poprište još jednog bitnog događaja. I zaista, po prvi put, prestonica je imala čast da ugosti jednu od perjanica ostrvskog duba - Dub Syndicate.
U karijeri dugoj dve i po dekade, okupljeni oko jednog od gurua britanske progresivne muzike - producenta Adriana Sherwooda - Dub Sindikat je revolucionisao poimanje ove muzike. Zato se s pravom smatraju odgovornim za širenje granica jednog od najprogresivnijih pravaca muzike današnjice van reggae nasleđa i samim tim zadiranje u druge, još neistražene teritorije.
Sve to je bila dovoljna pozivnica za upućene i radoznale da provere kako te postavke funkcionišu na najmerodavnijem od svih terena - u susretu sa publikom.
KONCERT Dub Syndicate
Nervoza koja je počela da se uvlači među posetioce, a čiji je uzrok bilo kašnjenje koncerta (dokle više?), nestala je sa prvim zvucima duvačkog tria u sastavu Vukašin - Dule - kapiten Kojot, koji je ovu priliku iskoristio za predstavljanje svog debi solo albuma čiji je izlazak najavljen za početak januara (?) za etiketu SKC.
Sa bine je dopirao neopterećujući i šarmantni zvuk koji se može definisati kao varijacija na temu Kojotovog interesovanja za reggae, u dovoljnoj meri već zabeleženog na ranijim izdanjima u kojima je učestvovao. Elegantni duvački aranžmani u najboljoj tradiciji roots-reggaea praćeni su ritmom sa matrica, što je za finalni proizvod imalo karnevalski ugođaj pogodan za ples koji nije prestajao u dobrom delu publike koja je igrom prekraćivala vreme do početka ostrvske dub lekcije.
KONCERT Dub Syndicate
I onda su se pojavili oni i putovanje u prostranstvo je moglo da počne: besprekorne hipnotičke bas linije Lloyda Parksa i nepogrešiv ritam čoveka-ritma - Style Scotta su pružali dobru osnovu beskrajno simpatičnom dugokosom gitaristi Vinceu Blacku, klavijaturisti Bubbleru i klavijaturisti/"toncu" Alonu Adiru, zaduženom za manipulaciju zvukom karakterističnom za ovaj žanr (delay i reverb, isečci glasova, šumovi), da svojim ukrasima oboje viziju u cilju stvaranja DUBine putem zvuka.
Vožnja je u suštini bila energična i pouzdana: u više od sat i po vremena poletne svirke (+ bis) prekinuta je samo pri kraju regularnog dela koncerta kraćim izletom u čistije reggae vode kada se basista Parks prihvatio vokalnih zadataka.
KONCERT Dub Syndicate
Ostatak putovanja sa tamnoputim sindikalcima na kormilu otkrivao je nove neistražene teritorije spajanja reggae osnove kao dominantne komponente amalgama sa ostalim nasleđem crne muzike i futurističkih dodataka. A odlična komunikacija benda sa publikom razvejala sumnje da ovaj žanr svojom hermetičnošću nema dovoljan potencijal za atraktivno živo izvođenje.
Bilo je to veče u kome su svi bili na dobitku - iskusan bend željan dokazivanja na novom terenu, i publika gladna inspirativnih događaja. I niko nije otišao na svoju stranu oštećen - svi su, na obostrano zadovoljstvo, zajedno na lep način ispratili januar i dočekali februar, bogatiji za još jedno autentično iskustvo.
PS: hvala frootsmanu sa Foruma za inspirativan prikaz koncerta.
KONCERT Dub Syndicate


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji