Popboks - JARVIS - Jarvis [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 29.12.2006. 00:00

JARVIS

Jarvis

Možda ste pomislili da postoji neki drugi Jarvis, ali kada govorimo o pop muzici - samo je jedan Cocker. Mislim, Jarvis. Isti onaj koji je 2001. raspustio jedan od uzdanica brit-popa, bend Pulp

Vladimir Petković

Ocena:
7
7/10



Vlasnici jednog od najkultnijih albuma pomenute ere 90-ih, Different Class, nastavili su da do novog milenijuma izdaju albume - manje uspešne, ali sa obrtima kakvi su bili daleko mračniji This is Hardcore ili neočekivano veseli We Love Life, koji je i završio njihov opus.
Pravi znak da je prestanak rada benda došao u pravi čas jeste bio i sudbina najveće kompilacije hitova (Hits - 2002), koja je sve ukupno provela jednu nedelju na britanskoj listi i to na sramotnom 71. mestu. Nije bio potreban bolji pokazatelj da su vlasnici nekadašnjih broj jedan albuma i predstavnici svih engleskih autsajdera konačno to i postali.
JARVIS
Ali na stranu komercijalni debakl na kraju karijere: jak duh Pulpa se oseća i na prvom solo izdanju njegovog bivšeg frontmena. Za sve koji misle da se Jarvisovo oštro oko uspavalo, Jarvis (album) možda nudi malo pitkiju i lakšu formu, ali suština i sadržaj nisu daleko od najbritkijih momenata prethodne postave. Zapravo, Jarvis je muzički na visini zadatka i verovatno najbliži zvuku i socijalnom komentaru iz faze Different Class, naročito u uvodnim pesmama Don’t Let Him Waste Your Time i Black Magic.
Interesantnije je još što Jarvis u postojećoj muzičkoj konstalaciji zvuči kao neverovatno osveženje. Jednostavno, ovakvih vagabunda danas je jako malo, a većina protestara samo prepisuje postojeći trend bez postavljanja stvari u malo drugačiji kontekst. Zato se kod šefildskog pevača mogu zalomiti i nazivi kao From Auschwitz to Ipswich, a ni pesme poput Disney Time ne zvuči bezbrižno.
Tragovi godina se ipak najbolje osećaju u tome što veoma malo pesama, poput završne Quantum Theory, daju svetlu sliku budućnosti ovog sveta. A seksa je izgleda sve manje, čak i u kontemplativnom smislu. Osim toga, u odnosu na najuspešniji period Pulp, Jarvis je izgubio pomalo na dramatičnosti zbog kojeg je sve kod Pulp izgledalo tako obično-neobično. Nije baš drugačija klasa, ali bez brige, i dalje je za klasu iznad one srednje.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.