Popboks - LEB I SOL (1979) - Grupa godine [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 17.11.2006. 00:00

LEB I SOL (1979)

Grupa godine

Sami ste ih izabrali! Leb i sol su po vašim glasovima izabrani za grupu godine, i to ubedljivo. Možda ćete u ovom razgovoru sa Vlatkom Stefanovskim naći potvrdu za razloge koji su uticali na vas da odlučite tako

Branko Vukojević

Džuboks





Leb i sol - uz Pop Mašinu, Yu Grupu, Time, Smak i dakako Bijelo Dugme - kao sastavi koji su pre tri decenije domaćem rocku pružili društvenu relevantnost, barem tom činjenicom su se upisali u red naših najznačajnijih muzičkih pojmova.
Međutim, ta pozicija im se u elitističkim alter-krugovima već godinama osporava, dok njihova mesta zauzimaju sentimentalna sećanja na vreme superiornijeg Novog talasa. U tome, na njihovu štetu, ima dosta istine: opšti značaj koje su prve ploče ovih bendova imale ne može da se baš svaki put poistoveti sa njihovom objektivnom vrednošću.
Danas je situacija obrnuta: pretenciozni politički kontekst koji poslednjih godina zauzima prokazani „ world-music“ ne može da se identifikuje sa autorskim dosegom Vlatka Stefanovskog. Osuđen od samog početka na relativnu izolovanost zbog položaja Makedonije, Vlatko već tri decenije stvara jednu posebnu vrstu lične pop tradicije sa posebnim metodama i programima.
Posle 13 albuma i 11 Vlatkovih solo ploča, njegovog komponovanja za 15 filmova i tri baleta, Leb i Sol se okupljaju u originalnom sastavu. Vlatko Stefanovski, Bodan Arsovski, Kokan Dimučevski i Garabet Tavitjan posle 10 godina opet su skupa. Povodom 30 godina od osnivanja grupe, održaće koncerte po prostorima bivše Jugoslavije, a u Save centar će ih ugostiti 19. i 20. septembra.




Džuboks 54 (15. januar 1979), strana 01 Džuboks 54 (15. januar 1979)), strana 12
Džuboks 54 (15. januar 1979), strana 13 Džuboks 54 (15. januar 1979), strana 14





Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks
Od istog autora

THE JAM (1981)

I to je zabava

Džuboks

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks