Popboks - GHETTO WAYS u SKC-u - Veliki prasak [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 10.10.2006. 00:00

GHETTO WAYS u SKC-u

Veliki prasak

S obzirom na premise na kojima počiva garažni rock, a koje uključuju manjak inovacije, insistiranje na starim klišeima, napadni hedonizam i svođenje muzike na čistu energiju, Ghetto Ways su zaista prilično iznenađenje. Nije reč o tome da oni bitno skreću sa puta koji je taj žanr sebi zacrtao - i, čini se, zauvek odredio - već da to što čine u okviru svojih granica čine vraški dobro

Miloš Trifunović

Mesto: Mala sala SKC-a
Vreme: Subota, 7. septembar
Produkcija: Bad Music For Bad People




Ghetto Ways su kao veliki prasak: njihove pesme ne traju više od dva i po minuta, izvođenje je žestoko, tempo je nemoguće brz, dok su sve troje kao pojava kao bizarni superheroji odbegli iz nekog stripa. Njihov nastup predstavlja eksperiment u pogledu toga koliko je jako moguće udarati po svojim instrumentima u što bržem tempu a da i oprema i ljudstvo benda ostane manje više čitavo. Upravo su kao sonični ekvivalent fizičke destrukcije, samo što ovde razaranje nema karakter jednokratnog loma već lančane eksplozije.
Bubnjar Harry Warwick III svira u crnim gaćama i pojavom podseća na Henry Rollinsa, sa sve mišićima i tetovažama. Stalno skače sa stolice i udara pomahnitalo bubnjeve čak i između pesama, kao da ne može da se suzdrži. Uz sve to prašenje po bubnjevima stiže i da peva, i to muzikalno! Iako bubnjar, on sam nosi dobar deo šoua, i uopšte nije tipičan bubnjar. Očekivali biste dranje, ali čujete melodično pevušenje u blues skali. Pa, kako je to živeti negde gde i bubnjari znaju da pevaju?
Basista Shane Konen je najpovučenija pojava na stejdžu u celom trojcu, ali razume se da i on svoj instrument (mal)tretira sa svom žestinom. Linije nisu suviše komplikovane, ali su pogodne za bildovanje mišića.
Pevačica i gitaristkinja Jenna Young je, isto tako, priča za sebe. Istetoviranim i snažnim ženskim rukama hiperbrzo izbacuje gomilu rifova i brzih solaža, dok joj je gitara spuštena gotovo ispod kolena. Šteta što nije moglo da se baš najjasnije sve tu čuje, bilo je toliko glasno da se zvuk gitare skoro svodio na jednolično brujanje (možda tako zvuči gitara kada se na njoj sviraju svi tonovi u isto vreme), mada je sama pojava već bila zadivljujuća. Na kraju, toliko je snage ulagala da je cedila znoj iz kose kao da je u pitanju neka krpa umočena u vodu.
Pevaju svi zajedno u bendu često se smenjujući na strofama i pomažući se u refrenima. Nežno i grubo, sa srcem i sa snagom. Vrištanje, falseto, zavođenje. Možda se i samo tu nalaze nagovešteni soul uticaji. Nije bilo baš jasno o čemu se radi u pesmama jer je vokal bio progutan bukom, no čini se da to i nije bilo mnogo važno. Ne bi očekivali neke preterane pesničke domete ali su verovatno kao i ceo imidž benda na tragu hedonističkih, seksualnih i svakodnevnih životnih tema.
Publika je od početka krenula ka stejdžu, nije bilo uobičajene distance prema bendu. Komunikacija između je bila više nego živa. Ghetto Ways su svoj nastup završili nakon nekih 45 minuta, što je možda premalo, ali s obzirom na koncert koji je ličio na ubrzani film možda se i nije moglo više inače bi bilo žrtava.
Za kraj da napomenem da Ghetto Ways mogu da budu dobar primer kako treba pristupiti celoj stvari ako hoćete da zvučite energično. Ako ste mislili da znate, prevarićete se i moraćete da redefinišete taj pojam. Pouka bi bila korisna i domaćim bendovima koji potpuno zaboravljaju da samo sviračko umeće i dobra pesma nisu dovoljni, potreban je i stav, proživljavanje muzike, rizik, opasnost, seksualnost, da bi cela stvar mogla da funkcioniše.


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji