Popboks - ZVONKO KARANOVIĆ - Više od nule & Četiri zida i grad - O trojcu bez kormilara [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 22.09.2006. 00:00 · 2

ZVONKO KARANOVIĆ - Više od nule & Četiri zida i grad

O trojcu bez kormilara

Opisna ocena: malo manje od remek dela, daleko više od svega napisanog na srpskom u skorije vreme

Vladimir Krakov

Kada neko o njemu kaže “srpski Nick Hornby”, Zvonko Karanović koluta očima. S razlogom: za razliku od dosadnog i neautentičnog Engleza koji je imao sreću da po njegovom bledunjavom romanu (High Fidelity) bude snimljen malo bolji od prosečnog filma o liku koji je vlasnik prodavnice gramofonskih ploča da bi ostao adolescent što duže, Karanović je zaista bio dugogodišnji vlasnik prodavnice ploča. I to ne bilo kakve, nego kultne mini institucije, koja je po izboru i uticajnosti na ukus nestašnih u svojoj okolini bila rame uz rame sa (ne preterujem!) Rough Trade Shopom na uglu Portobello i Lancaster Roada u Londonu.
Karanovićeva trilogija u nastanku, sa dva do sada objavljena toma, nosi naziv Dnevnik dezertera i to je jedina ozbiljnija omaška u konceptu, koja bi mogla da suzi krug čitalaca, dvostruko pogrešno navodeći ljude na pomisao najpre da je reč o memoarskoj prozi (a la Mihiz) a potom, još manje privlačno, o ratnoj tematici.
ZVONKO KARANOVIĆ - Više od nule & Četiri zida i grad
I Više od nule (treće, “remiksovano” izdanje) i Četiri zida i grad (oba u izdanju Lagune) dešavaju se na fonu rata u kom su glavni junaci obe knjige rešili da ne učestvuju, ali zapravo sve vreme vidimo njihovu odlučnu bitku za normalan život u nenormalnim okolnostima, bitku da ne trijumfuje džiberizacija i porno folk kontrakultura, da prijateljstvo pobedi sve apsurde prethodnog režima, i da koktel čovečnosti, hedonizma i kreativnosti inspirisan najsjajnijim dostignućima pop kulture izbori opstanak.
Korto, Tatula i Đole, trojac bez kormilara, nosioci priče, nisu sasvim isti likovi u prvom i drugom tomu. Više od nule prikazuje ih kao pomalo prozaične i na trenutke čak pikarski plitke i jednoznačne, u ključu seksa, droge i rokenrola (osobito Tatula!), dok u knjizi Četiri zida i grad dobijaju sve svoje dimenzije, ali pre svega dubinu.
Tatula koji u drugom tomu trilogije postaje pripovedač i glavni junak odjednom od gotovo karikiranog strip junaka iz Krambove radionice, postaje čovek od krvi i mesa, pa čak i njegove najbizarnije akcije dobijaju sasvim drugačiji prizvuk kad otkrijemo dvanaest gelera u njegovoj kičmi zarađenih na bosanskom ratištu na odsluženju redovnog vojnog roka, napuštene studije grafičkog dizajna u Amsterdamu prekinute smrću oca... Poročan do granica perverzije, diler lakih i poluteških droga, a neizmerno suptilan, čovečan, i na samo njemu svojstven način – religiozan (!), sav u kontrastima, babojebac i istovremeno nežno zaljubljeni umetnik koga upravo najlepši deo njegove ličnosti osujećuje da zgrabi svoju fatalnu ženu, morbidno privlačnu studentkinju književnosti iz Kraljeva, konobaricu, koksašicu i ponešto još mračnije od toga, alegorijski imenovanu imenom majke svih demona, Lilit, Tatula je jedan od najživopisnijih i najsamoniklijih (self-made) likova novije književnosti na srpskom jeziku. Korto, energični protagonista sage „Više od nule“, provodi ovu epizodu trilogije u nokdaunu, ali nekako ipak predosećamo njegovo vaskrsenje na pomolu, suviše lako je oboren na pod za rođenog šampiona. Đole, još uvek u čauri, njegova epizoda tek dolazi. Prebacivši pripovedanje sa svog alter-ega, Korta, na svog najboljeg prijatelja, narečenog Tatulu, Karanović je osvojio neslućeni manevarski prostor za gradnju priče, naraciju, opservacije i sve ostale elemente kojima je prethodni tom škrtario.
ZVONKO KARANOVIĆ - Više od nule & Četiri zida i grad
Verovatno najveće razočaranje koje je Više od nule donelo u svojim ranijim izdanjima – iznenađujuće odsustvo poezije u stilu, suvom i gotovo bankarski egzaktnom, a autor je pritom vrhunski pesnik i potpisnik sedam zbirki poezije – sada je međutim preokrenuto, i Karanović se pokazuje kao lirski intoniran pisac sa briljantnim, slikovitim stilom.
I najzad, radnja. Kad ne bi bilo potresnog i psihodeličnog poslednjeg poglavlja, usudio bih se da rangiram Četiri zida i grad pod odrednicu onoga što Englezi zovu „commedy drama“. Ovako, neću to učiniti, neka ova knjiga kao SFRJ ostane nesvrstana. Kome je uopšte važno koji žanr je u pitanju? Budite sigurni da pred sobom imate knjigu koja će vas usisati, voziti kroz poznato a opet niški egzotično okruženje – a Niš je grad koji diše bitno drugačije i temperamentnije od Beograda – i najzad izbaciti negde dva kilometra izvan grada, pored autoputa, kao u filmu Biti Džon Malkovič, da se pitate šta vam se to zapravo desilo.


Komentari

  • Gravatar for marijana
    marijana (gost) | 17.05.2009. 18.09.16
    Kada i da li ce izaci treci deo trilogije "Dnevnik dezertera"?
  • Gravatar for Ivan Nikolic
    Ivan Nikolic (gost) | 17.03.2011. 22.54.39
    Hvala na lepoj prici o ruznom vremenu.Hvala i na `ulici trofeja`.Mislio sam da Stulic peva`ubici trofeja...`Kao,nekom lovcu se vise smucilo da drugu Starom namesta odstrel kapitalnih primeraka sirom nase bivse domovine.Nisam pogledao tekst...Hvala i na tragikomicnoj konstataciji o javnoj kuci i seljacima.Par puta sam , kao vojnik, koristio usluge takve prirode i stvarno sam se bio zaljubio kao blesav!Ima neceg otkacenog u domacem mentalitetu.Ocekujemo sledeci roman, makar i bolji od prethodnih. Pozdrav iz Krusevca.
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX