Popboks - INTRUDER - Dancing Shoes Starry Skies [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Albumi · 09.08.2006. 00:00 · 3

INTRUDER

Dancing Shoes Starry Skies

DSSS je veoma raznovrstan album ne samo za okvire bivše SFRJ, a nekoliko lepljivih hitova (Soundtrack, Why Don’t You, Sensation) su ujedno i dobar mamac za zanimljiv katalog žanrova sa ovog albuma

Vladimir Petković

Ocena:
8
8/10




Pre nekoliko godina Intruder su bili poznati kao ime sa našoj dance-electro scene, koja, ruku na srce, jedva da je i postojala kao takva. Na početku se njihova muzika mahom oslanjala na semplove (Caron Wheeler, Alanis Morrissette), zbog kojih bi ih njihovi vlasnici, da smo živeli u drugačijoj zemlji, odavno pozdravili - a njihovi advokati rado upoznali.
U svakom slučaju, ta praksa je sve više potiskivana iz albuma u album, tako da je na ovom poslednjem čak jedina pesma sa očiglednim semplom Louisa Armstronga (I Can’t Resist You) sada kombinovana sa živim vokalom pevačice benda. Pravi progres kod ovog šestočanog benda usledio je još na prethodnom albumu Strange Kind Of Beautiful (2003) i ogledao se koliko u uvođenju vokala Ivane Smolović na album, toliko i u možda još bitnijem uvođenju njene lične poetike i jednog drugačijeg senzibiliteta ovog benda. Pravi primer za to je bio singl Melt. Cipelice za ples su ostale, ali je sada i zvezdano nebo tu.
Intruder je takođe bio i jedan od ređih domaćih bendova koji je u pravom pop maniru poštovao instituciju singla, tako da je dobar nagoveštaj onoga što je usledilo na ovom albumu plasirao kroz fizička izdanja singlova za životno afirmišuću pesmu Soundtrack i zavodljivu Why Don’t You, numeru koja je već zaživela kao prvi veći hit ovoga benda. A kad takvom nizu singlova dodamo i miljenika MTV Adrije, singl Sensation, moglo bi se nagađati da bi, recimo, u doba zlatnog komunizma Intruder mogli da prođu kao jedan uspešan mainstream bend. Koji možda ne bi nizao Bajagine tiraže, ali bi imao nešto čime bi Videosex bili zadovoljni.
INTRUDER
Međutim, u doba Tite žanrovske neopredeljenosti se nisu mnogo tolerisale, a koliko pamtim ni ekstenzivno korišćenje engleskog jezika. U tom smislu, DSSS je veoma raznovrstan album ne samo za okvire bivše SFRJ, a par lepljivih hitova su ujedno i dobar mamac za zanimljiv katalog žanrova sa ovog albuma.
Stay , kao jedna od najlepših pesama sa albuma je apsolutni indie pop hit kakvim bi se i St. Etienne pozabavili, dok je My Song vs.Your Song jedan otmeni jazzy momenat. A najbolje u svemu je prilagodljivost vokala Miss Smolović, koja ima štošta da vam prizna u zadimljenoj atmosferi The Night I’ll Confess Everything ili u potpuno somnabulnoj odi samozadovoljavanju na veoma duhovito režiranoj Touching Myself do slatkoće i umiljatosti a la Kylie na Why Don’t You.
I da se vratimo na ono zlatno doba samouprave na prostorima sadašnjeg Zapadnog Balkana. Mislim da bi za ovakav album bilo dosta sluha na tim bivšim prostorima, jer se sličan pop izraz u ondašnjoj formi tada više negovao. Sada je postao deo nekakve alternative u Srbiji. Doduše, one koja budi nadu da će mainstream možda ponovo postati dovoljno širok za ovakve bendove i sve one koji bi ih rado sledili.
Audio preporuka:
  • Soundtrack
  • Stay
  • The Night I’ll Confess Everything
  • Why Don’t You


Komentari

  • Gravatar for milos
    milos (gost) | 03.12.2008. 00.23.28
    Bravo
  • Gravatar for bojana
    bojana (gost) | 28.12.2008. 18.50.01
    najnezniji album
  • Gravatar for rade
    rade (gost) | 04.06.2009. 14.23.07
    pa gde su vam lyrics, ne mogu da se download-uju sa vaseg sajta, a i sajt vam je azuriran poslednji put 2007 godine, cini mi se.... ajde ne zabusavajte nego prionite na posao jer vreme je prolecu ;)
Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.