Popboks - LAURIE ANDERSON (1983) – Dijalog reči i slika - Baš kao super žena [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Džuboks · 05.07.2006. 00:00

LAURIE ANDERSON (1983) – Dijalog reči i slika

Baš kao super žena

Sasvim je moguće da je jedan od propovednika savremene muzike upravo – žena. Zove se Laurie Anderson, i nedavno je ponovo gostovala u Londonu, ovog puta izvodeći svoj celokupan program. „Ona može više da učini za oslobađanje roda nego li tuce feminističkih pokreta“

Vladimir Novak

Najveća multimedijalna umetnica današnjice, obeležila je epohu, između ostalog i u muzici, svojim konceptualnim remek delom Untited States I – IV i albumom Big Science baziranim na zvučnim komadima kreiranim za ovaj umetnički komad.
Laurie Anderson je kreativna pojava koja nadilazi sve žanrove – njeni jedinstveni pop performansi su pomerili granice običnog koncerta i jednako su zadužili elektronsku popularnu muziku, tehno kulturu i vizuelnu umetnost. Njena bliska prijateljica je Marina Abramović, njena velika inspiracija Nikola Tesla, a njen nevenčani muž Lou Reed. Ona je prvi kućni umetnik kosmičke agencije NASA.
Tokom ovog proleća, gošća Beograda i Belefa je radila na novim pesmama za projekat Songs and Stories, pripremajući uporedo i nastupe sa renomiranim njujorškim muzičarima Skullijem Sverrisonom i Peterom Schererom, koji će se u Evropi odvijati tokom kratke i ekskluzivne turneje od 3. do 15. jula.
Ovaj koncertni šou specijalno će biti zanimljiv muzičkoj publici, jer kombinuje stare poznate i aktuelne nove pesme ove umetnice, dajući nam presek njene kompletne karijere, ali i mali omaž Nikoli Tesli, na čiji 150 rođendan se ovaj koncert dešava.






Džuboks br. 163, 25. april 1983, strana 16 Džuboks br. 158, 21. mart 1983, strana 6








Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

MARK KNOPFLER - DIRE STRAITS (1979)

Poštenjačine u tesnacu

Džuboks

HUGH CORNWELL - THE STRANGLERS (1981)

Razgovor u crnom

Džuboks

THE BEACH BOYS (1976)

15 godina snova sa plaže

Džuboks

BLACK SABBATH (1981)

Heaven and Hell

Džuboks