Popboks - DISCIPLIN A KITSCHME U SKC-u - Još jedan krug [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

Izveštaji · 12.06.2006. 00:00

DISCIPLIN A KITSCHME U SKC-u

Još jedan krug

Fudbal i loše vreme tu nisu mogli ništa. Ljudi su se okupili u velikoj sali SKC-a već oko osam spremni za još jedan udarac svog omiljenog superjunaka protiv nepravde (čitaj: besvesti i letargije)

Nebojša Marić

Vreme: petak 9. jun,
Mesto: SKC, velika sala
Produkcija: Tom Tom Music
Gosti: Petrol





Za zagrevanje su bili zaduženi beogradski Petrol. Njihov domen su snažne gitare odnosno zvuk koji evocira omiljena alter mesta: new wave, Sonic Youth... Zatvoreni vokali, odnosno manjak komunikativnosti, i ovde predstavljaju slabije mesto. Energije, međutim, nije manjkalo, čak je poslednja pesma bila nešto posebno pošto su, barem u mojoj glavi, uspeli da od zvuka Creedence dođu do noisea i razbijanja koja su razgalili masu.
DISCIPLIN A KITSCHME U SKC-u
Taman kada se tenzija spustila, izašao je Koja i počeo sa Ufo, grlo, nos rifom. Sledećih sat i po mogu se uporediti samo sa olujom – Disciplina A Kitschme u obliku trija delovala je kao adreanalinska mašina koja ne staje dok svoj zadatak - nahraniti gladne - ne ispuni! U izboru pesama Koja sigurno ne može da pogreši s obzirom na kultni status svih albuma svih inkarnacija svog benda i publike koja ih napamet zna. Zvuci sa albuma Zeleni zub na planeti dosade i Nova iznenađenja za nova pokolenja su dominirali. Na proveri su bile nove pesme od kojih je Političar/virusi očigledno favorit publike.
DISCIPLIN A KITSCHME U SKC-u
Sve u svemu, ovaj koncert je pokazao da Koja pred sobom ima čistu situaciju. Fancy ekipa se razbežala po hedonističkim, besmislenim žurkama gde se vode kvaziintelektualni razgovori i đuska u mestu. Ako su ikada i bili na nekom Kojinom koncertu, to je verovatno bilo 90-ih. Tada im je mozak probušio opori zvuk proizašao iz vizije Jimija Hendrixa tako da su se povukli u Loud (!?) & Clear & City svet.
DISCIPLIN A KITSCHME U SKC-u
Broj onih koje ovako nešto zanima u ovom trenutku je nešto manji, ali Kojina prednost je u tome što sada pred sobom ima uglavnom mlađu publiku. Sama stvar, dakle nije izgubila na značaju. Pitanje da li Koja ima odgovor na situaciju koju je zatekao po svom povratku u Srbiju ostaje otvoreno, pošto neravnopravna borba još uvek traje. Sistem zaglupljivanja, koji ima moć u rukama, se zahuktao. Potrebno je da se istrči još jedan krug.
DISCIPLIN A KITSCHME U SKC-u
Što se tiče same svirke, Disciplina uživo je sigurno nešto najbolje što se može videti na ovim prostorima. Impozantna karijera ostavila je pozitivan trag: Koja je jedini muzičar na našoj sceni koji na bini deluje tako samouvereno. Svojom energijom jednostavno je samleo sve u publici. Pre nego što je odvrnuo Zelenog zuba negde na bisu, pomislio sam nemoćno: Kakav je to čovek i šta mu je u duši?
DISCIPLIN A KITSCHME U SKC-u


Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

CALEXICO NA KALEMEGDANU

Gde ljubav nije skrivanje

Izveštaji

LOVEFEST - prvi dan: STRAY DOGG, ZAA I DUBIOZA KOLEKTIV

Za kafanu i marihuanu

Izveštaji

EXIT, četvrti i peti dan

Elegični atomi

Izveštaji

EXIT 2013, prvi dan: CHIC featuring NEIL RODGERS

Diskoteka 21

Izveštaji

PAUL McCARTNEY U BEČU

Rokenrol.

Izveštaji

THE NATIONAL U ZAGREBU

Ljubav itd.

Izveštaji