Popboks - GRRR! – V put - Arhiv, studio, poslastičarnica, šupa [s2]
Gledate arhiviranu verziju Popboksa
Popboks - web magazin za popularnu kulturu

PopX · 03.05.2006. 00:00

GRRR! – V put

Arhiv, studio, poslastičarnica, šupa

Peto izdanje Internacionalnog festivala autorskog stripa GRRR! u Pančevu, 29. april - 9. maj 2006

Aleksandar Zograf

Po peti put, na nekoliko lokacija u gradu, Pančevo će biti domaćin okupljanja strip autora, izdavača i teoretičara. Pored glavnog programa (koji uključuje izložbe, razgovore, projekcije, koncerte), vezan za galerijske prostore Centra za kulture Pančevo (među kojima je i Galerija savremene umetnosti), festival ima i prateći program, koji će se odvijati u nekoliko gradskih prostora - od kluba Arhiv i Studija 21 do poslastičarnice Popović.
GRRR! – V put
Među ovogodišnjim izložbama je i pregled savremene strip scene u Srbiji. Među gostima festivala je Chuck Sperry, predstavnik dizajnerskog tima Firehouse iz San Franciska, koji se ubraja među najznačajnije kreatore rock plakata na svetskoj sceni - Chuck Sperry je pod značajnim uticajem strip ikonografije, o čemu govori i činjenica da je bio urednik poznatog njujorškog strip časopisa WW3 Illustrated.
Iz Lisabona dolazi Rita Braga, muzičarka i strip crtačica, koja će održati koncert i izložiti ne samo svoje radove, već i radove svog dede (Ruy Braga) i pradede (Antonio Braga), čiji će radovi po prvi put biti izneti iz privatne arhive! Izložbu posvećenu naslovnim stranama strip izdanja u Italiji šezdesetih godina priređuje Andrea Plazzi, strip kritičar, urednik i teoretičar. U pitanju je jedan od najuzbudljivijih perioda italijanskog i evropskog stripa, koji je imao uticaja i na strip izdanja i časopise nastale u našoj sredini.
Takođe, zanimljiva izložba je posvećena odjecima na produkciju Walta Disneya u istočnoevropskim zemljama do vremena hladnog rata. Priređivač ekskluzivno za ovu priliku nastale izložbe je Dider Ghez, istoričar i teoretičar popularne kulture iz Pariza, takođe poznat kao sakupljač "Disneyana" produkcije, koji trenutno radi u predstavništvu kompanije Walt Disney u Madridu.
GRRR! – V put
Nastavljajući bavljenje istorijatom lokalne scene u Srbiji, s druge strane, strip istoričar Zdravko Zupan će u Galeriji Dvorište prirediti izložbu pod nazivom "Strip u Srbiji 1972 - 1975.", uz selekciju originalnih crteža i izdanja iz tog vremena.
Specijalitet festivala je i izložba originalnih tabli stripa Dikan, kojeg od 1969. godine crta Lazar Sredanović. Dikan je autentični junak ovih prostora, uz kojeg su rasle čitave generacije čitalaca Politikinog zabavnika.
U okviru razgovora o savremenom strip izdavaštvu u Evropi, učestvuju Omar Martini, vlasnik izdavačke kuće Black Velvet iz Bolonje, kao i Adam Halmos, predstavnik novopokrenute budimpeštanske edicije Art Comix, zajedno sa još nekoliko sagovornika iz nekoliko zemalja.
Među predavanjima koje će GRRR! ove godine organizovati je "Comix Files - Susret devete i ostalih osam umetnosti", koje priređuje Giannis Koukoulas, urednik časopisa Galera iz Atine. Drugo predavanje je posvećeno istorijatu (još uvek nedovoljno poznate) strip scene u Mađarskoj, a u ulozi predavača pojavljuje se Triceps, poznati umetnik iz Budimpešte, inače poreklom iz Subotice.
GRRR! – V put
Festival će biti obogaćen prisustvom strip autorke iz Britanije (Lee Kennedy), i nekolicinom crtača među kojima su Piero Macola, italijanski autor nastanjen u Parizu, grčki scenarista Dimitris Savvaidis, kao i predstavnici Mađarske (Grof Balazs), Austrije (Edda Strobl i Helmut Kaplan) i Slovenije (Jakob Klemenčič i David Krančan).
Zasebna izložba će biti posvećena ljubljanskom časopisu Stripburger i njihovom novom projektu "Honey Talks!", koji spaja tradiciju ukrašavanja pčelinjaka u Sloveniji devetnaestog veka sa savremenom produkcijom nekih od najzanimljivijih strip autora u svetu.
Ovogodišnje izdanje GRRR! festivala će biti obogaćeno i nekolicinom jedinstvenih izložbi kao što su „Kućna produkcija časopisa u Srbiji“, u okviru koje će biti prikazani fanzini i unikatna kućna izdanja, od godine 1926. do danas, kao i izložba posvećena delima inspirisanim junacima Walta Disneya u Srbiji (uglavnom anonimnih autora), uključujući i raritetne „kuvarice“ iz tridesetih godina, na kojima se pojavljuju Miki i Mini Maus.
Kao i prethodnih godina, festival će okupiti brojne poslenike autorskog stripa u Srbiji, a nova nada domaćeg stripa, Maja Veselinović, će svoje radove izložiti u prostoru legendarne poslastičarnice Popović.
GRRR! – V put
U okviru pratećeg programa festivala biće priređen koncert njujorške muzičarke Dorit Chrysler, koja će izvesti koncert na tereminu u klubu Arhiv. Arhiv će svoj prostor posvetiti i izložbi crteža strip autora iz nekoliko zemalja, inspirisanih radom ove umetnice.
U prateći program spada i ekskuzija za Deliblatsku peščaru, gde će strip crtač Mr Spiral prirediti oproštajnu izložbu posvećenu završetku njegovog petogodišnjeg projekta crtanja i izlaganja stripa u prodavnici cipela u kojoj je bio zaposlen. Takođe, lokalna inicijativa će biti zastupljena predstavljanjem novog izdanja strip plakata Silent Wall, i kompilacije pančevačkih bendova nazvana Crna tačka.
Prateći program sadrži i dešavanje u Studiju 21, gde će izdavačka kuća Radioaktivno prirediti koncert pančevačkih bendova (koji su uvek tesno sarađivali sa lokalnim strip crtačima)...



PROGRAM

SUBOTA, 29. APRIL 2006.

- 12:00 - Otvaranje izložbi:
Galerija savremene umetnosti Pančevo (Trg Kralja Petra I br. 8)
Chuck Sperry (SAD)
Lee Kennedy (Velika Britanija)
Rita Braga + Antonio Braga, Ruy Braga (Portugalija)
Piero Macola (Italija/Francuska)
Grof Balazs (Mađarska)
Dimitris Savvaidis (Grčka)


Nezavisni strip izdavači/kolektivi/časopisi:
Black Velvet (Italija)
Galera (Grčka)
Tonto Comics (Austrija )
Art Comix (Mađarska)


Novi strip u Srbiji


Honey Talks! - Stripburger izložba (Slovenija)


Foaje CZK (Vojvode Živojina Mišića 4, Ex Narodnog fronta):
Izbor naslovnih strana italijanskih stripova 60-ih (Priredio Andra Plazzi)


Prostor ispod scene CZK
Strip u Užicu 1975-2006. + Almanah Šupa


Galerija Dvorište (Vojvode Radomira Putnika 7, ex JNA)
Strip u Srbiji 1972 –1975 (Priredio Zdravko Zupan)
Kućna produkcija časopisa u Srbiji


Radionica studija CZK
Dikan
Volt Dizni – inspiracija “narodske” umetnosti u Srbiji


Stara autobuska stanica (ugao Ulice Nikole Tesle i Keja Radomira Dakića)
Dizni u centralnoj i istočnoj Evropi do vremena Hladnog rata (Priredio Didier Ghez)


13:30, Scena CZK:
Koncert: Rita Braga (Portugalija)


18:00, Scena CZK:
Razgovor sa gostima festivala: Chuck Sperry (SAD), OMAR Martini-Black Velvet (Italija), Adam Halmos-Art Comix (Mađarska); nakon razgovora: Projekcija filmova - Betty Boop, muzika i crtež


22:30, Arhiv (Nemanjina 7):
Koncert: Dorit Chrysler (+ predgrupa: Dobar Čovek i Pain Killer)


NEDELJA, 30. APRIL 2006.

15:00, Scena CZK:
100 godina stripa u Mađarskoj - slajd prezentacija, autor: Triceps


16:00, poslastičarnica Popović (Radomira Putnika 5):
Otvaranje izložbe stripova Maje Veselinović


17:00, Art Klub (Vojvode Živojina Mišića 4):
Comix Files – susret devete i ostalih osam umetnosti - slajd prezentacija, autor: Giannis Koukoulas


22:00, Studio 21 (Petra Drapšina 2):
Radioaktivno – predstavljanje izdavačke kuće, izložba stripova, projekcija video spotova, koncert grupa Tubaćin, Nup, Weirdcop


PONEDELJAK, 1. MAJ 2006.

12:00 GRRR! Ekskurzija: Izlet u Deliblatsku peščaru
Izložba povodom petogodišnjice izlaganja stripova u prodavnici cipela – autor: Mr Spiral
Promocija CD komilacije Crna tačka




Komentari

Trenutno nema komentara.

Morate biti prijavljeni da biste komentarisali tekstove.

NAPOMENA:

Komentari ne odražavaju stav redakcije Popboksa već je ono što je u njima napisano isključivo stav autora komentara.

Da bi vaš komentar bio objavljen potrebno je da bude vezan za sadržinu teksta, odnosno da predstavlja mišljenje o objavljenom tekstu.

Nećemo objavljivati uvredljive, nepristojne i netolerantne komentare, kao ni one čijim bi se objavljivanjem prekršio Zakon o javnom informisanju.

Ukoliko nam u komentaru ukažete na činjeničnu, gramatičku, slovnu, tehničku i sl. grešku, bićemo vam zahvalni i prosledićemo informaciju odgovornima u redakciji, ali taj komentar nećemo objaviti.

Komentare koji se tiču uređivačke politike nećemo objavljivati, sve predloge (i zamerke, pohvale...) koje imate možete nam poslati e-mailom.

Novo iz rubrike

DUŠAN MAKAVEJEV O DRAGOLJUBU ALEKSIĆU

Svakidašnja umetnost akrobacije

PopX

IZLOŽBA „TEMPO TEMPO“

Na sva čula!

PopX

KO I ZAŠTO JE BIO NA EXITU 09?

Stranci preoteli Tvrđavu

PopX

KAKO DO STANA I POSLA? - I šta onda sa stanom i poslom?

Traži se ozbiljan...

PopX

POSLE 2009 - Tehnologije koja će obeležiti godinu

Yes Future

PopX

NOVA SVETLOST (3)

Šta rade mala deca?

PopX

PSIHOLOŠKI PROFIL STUDENTA - Odrastanje, sloboda i posledice

Pragmatična i otuđena deca

PopX